Okrem zostreleného čínskeho balóna USA vedeli o ďalších troch

Americkí predstavitelia vedeli až o štyroch čínskych špionážnych balónoch spolu s tým, ktorý na začiatku tohto roka preletel nad územím Spojených štátov a bol následne zostrelený blízko východného pobrežia USA. Vyplýva to z uniknutých informácií amerických spravodajských služieb, informuje denník The Washington Post (WP).

16.04.2023 06:50
čína, balón, špionáž Foto: ,
Čínsky špionážny balón nad USA ešte pred zostrelením.
debata (2)

Jeden z balónov preletel nad americkými lietadlovými loďami v Tichom oceáne. O tomto incidente Washington verejne neinformoval. Ďalší sa zrútil do Juhočínskeho mora. V dokumentoch sa tiež vyskytujú dva pod označením Bulger-21 a Accardo-21, nie je z nich ale jasné, či išlo o tie isté, ako v spomínaných konkrétnych prípadoch. Tento rok zostrelený balón nesie označenie Killeen-23.

VIDEO: Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón.

Video
Pozrite si odpálenie strely AIM-9X Sidewinder. Video: US Air Force.

Bulger-21 niesol sofistikované sledovacie vybavenie a obletel Zem medzi decembrom 2021 až májom 2022, píše sa v dokumentoch. Accardo-21 mal výbavu podobnú.

Informácie pochádzajú z dokumentov, z ktorých zverejnenia americké úrady podozrievajú 21-ročného člena leteckej zložky národnej gardy štátu Massachusetts Jacka Teixeiru. Medzi dokumentmi boli okrem iného spravodajské informácie o vojne na Ukrajine.

USA Čína balón trosky loď námornictvo Čítajte viac FT: Čína nechce Blinkena v Pekingu, problémom zostáva zostrelený čínsky balón

Balón, ktorý Američania zostrelili vo februári pri pobreží Južnej Karolíny, podľa uniknutých materiálov niesol solárne panely, ktoré mohli poskytnúť dostatok elektriny pre napájanie radaru schopného robiť snímky aj v noci a pri zatiahnutej oblohe. Sofistikované zariadenie prenikne aj tenkými materiálmi, ako sú plachty, píše WP.

čínsky špionážny balón Čítajte viac Zostrelenému čínskemu balónu sa podarilo získať spravodajské informácie

Peking tvrdí, že išlo o meteorologický balón. Washington už skôr uviedol, že zostrelený balón bol súčasťou rozsiahleho sledovacieho programu, s pomocou ktorého Čína už roky zbiera informácie o vojenských zariadeniach v zahraničí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Balón