417. deň: Míny sú obrovský problém. Od začiatku ruskej invázie sa stalo obeťou vyše 750 civilistov

Viac ako 750 civilistov na Ukrajine sa stalo od začiatku ruskej invázie obeťou explózií mín. Uviedla to spravodajská služba britského ministerstva obrany. Vo svojej najnovšej správe rezort obrany Veľkej Británie konštatoval, že civilné obete výbuchov mín na Ukrajine naďalej hlásia každý deň.

17.04.2023 06:00 , aktualizované: 23:16
vojna na Ukrajine, míny Foto: ,
Archívna snímka.
debata (509)

Najdôležitejšie udalosti

VIDEO: Pozrite sa na nebo. Ukrajinské stíhačky zasahujú ruských okupantov.

Video
Ľudia z trosiek zachraňujú ikony po tom, čo...
Ľudia z trosiek zachraňujú ikony po tom, čo...
+5Ľudia z trosiek zachraňujú ikonu po tom, čo...
vojna na Ukrajine, Donecký oblasť Čítajte viac 416. deň: Zelenskyj chce bezpečnostné záruky ešte pred vstupom do NATO

23:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že oneskorenie dodávok zbraní na Ukrajinu má za následok straty na životoch na bojisku. Zelenskyj sa tak vyjadril v pondelok neskoro večer vo svojom tradičnom, pravidelnom videoprejave.

„Je veľmi dôležité si to uvedomiť zakaždým, keď počujeme, že sľúbené dodávky zbraní meškajú, zakaždým, keď sa objavia pochybnosti o type zbraní (zamýšľaných) pre Ukrajinu… Zakaždým to znamená, že ukrajinskí vojaci položia svoje životy, aby sme my mali tento čas,“ povedal v prejave, z ktorého cituje stanica Sky News.

Zelenskyj hovoril aj o prípravách na nadchádzajúce stretnutie zástupcov krajín tzv. Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, ktoré sa má konať 21. apríla na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Ukrajina podľa jeho slov na tomto stretnutí očakáva zásadné „rozhodnutia, ktoré naplnia (jej) potreby na bojisku“.

22:35 Ruský súd dnes poslal na 25 rokov do väzenia opozičného politika a kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu, ktorého uznal vinným okrem iného z vlastizrady. Podľa agentúry Reuters je tento verdikt najtvrdším trestom svojho druhu od ruskej invázie na Ukrajinu. Kara-Murza predtým prirovnal súd s ním k vykonštruovaným procesom za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina v 30. rokoch 20. storočia. Obhajoba uviedla, že sa odvolá. Odsúdenie vyvolalo kritiku v zahraničí, okrem iného od Európskej únie, Británie, Spojených štátov, Francúzska či Česka.

Štyridsaťjedenročný otec troch detí dlhodobo vystupoval proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a loboval u západných vlád za uvalenie sankcií na Rusko a jednotlivých Rusov kvôli porušovaniu ľudských práv, pripomenula agentúra Reuters.

Kara-Murza kritizoval ruskú agresiu proti Ukrajine. Vo väzbe sa ocitol vlani v apríli po obvinení zo „šírenia nepravdivých informácií“ o ruskej armáde počas prejavu pred americkými zákonodarcami. Rusko krátko po útoku na Ukrajinu zaviedlo ako nový trestný čin to, čo označuje za „šírenie klamstiev“ o svojich ozbrojených silách.

22:19 V Poľsku dnes zomrel dvadsaťšesťročný Ukrajinec, ktorý sa minulý štvrtok pokúsil upáliť pred ukrajinským konzulátom v Krakove. Oznámila to hovorkyňa nemocnice, kde pacient podľahol utrpeným zraneniam. Stav popáleného muža bol od začiatku kritický.

„Žiaľ, napriek úsiliu lekárov-špecialistov z malopoľského centra pre popáleniny a plastickú chirurgiu dnes popoludní zomrel pacient, ktorý bol 13. apríla prevezený do nemocnice v ťažkom stave v dôsledku zranení po podpálení sa pred ukrajinským konzulátom,“ povedala hovorkyňa špecializovanej krakovskej kliniky Edyta Pribylská rozhlasovej stanici Radio RMF 24.

21:04 Rusko má záujem na čo najskoršom ukončení konfliktu na Ukrajine, vyhlásil v pondelok v Brazílii ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí so svojím brazílskym kolegom Maurom Vieirom. Informuje o tom TASR na základe správ televízie CNN, agentúry Reuters a brazílskeho serveru UOL.

Lavrov sa tiež poďakoval Brazílii za „vynikajúce porozumenie“ situácii na Ukrajine a za jej snahy o hľadanie možných riešení konfliktu. Rokovania s brazílskym ministrom označil za „srdečné“.

20:34 Americká veľvyslankyňa v Rusku Lynne Tracyová v pondelok prvýkrát navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý je zadržiavaný v moskovskej väznici pre obvinenia zo špionáže. Po stretnutí s ním skonštatovala, že je „v dobrom zdravotnom stave“, informuje agentúra AFP.

„Dnes som navštívila Evana Gershkovicha, novinára z denníka The Wall Street Journal, v (moskovskej) väznici Lefortovo – prvýkrát od jeho neoprávneného zadržania pred viac ako dvoma týždňami nám bol k nemu umožnený (konzulárny) prístup,“ uviedla Tracyová, ktorú na Twitteri citovalo americké veľvyslanectvo.

Veľvyslankyňa dodala, že novinár „je v dobrom zdravotnom stave a zostáva silný“. V príspevku na platforme Telegram okrem toho zopakovala výzvu na Gershkovichovo „okamžité prepustenie“. Gershkovicha vo väzení dosiaľ navštevovali len jeho ruskí právnici.

19:12 Ukrajina nezaznamenala na bojisku u ruských okupantov žiadne čínske zbrane. Ako referuje web Kyiv Independent, povedal to tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov.

„V prípade, že by sa to zmenilo, budeme o tom urýchlene informovať (ukrajinskú) spoločnosť aj svet. Vzhľadom na zapojenie Číny do svetového diania však nie je jasné, prečo by sa v tejto chvíli rozhodli dodávať zbrane do Ruskej federácie,“ uviedol Danilov.

Dodal, že keď Ukrajina mohla potvrdiť, že Rusko začalo používať drony vyrobené v Iráne, úrady „okamžite vydali vyhlásenie“ a apelovali na krajiny, ktorých komponenty boli použité pri výrobe dronov.

18:06 Na desaťročný trest odňatia slobody odsúdili ruského vojaka, ktorý v opitosti omylom zastrelil svojho kolegu. Informuje o tom v pondelok stanica Sky News odvolávajúca sa na správu ruského denníka Kommersant.

Vojaka obvinili z toho, že vlani vo vozidle zabil – pod vplyvom alkoholu – príslušníka ruskej národnej gardy. Podľa medializovaných správ sa zabitím vyhrážal aj ďalšiemu gardistovi.

Vojak, ruskými médiami identifikovaný ako Alexej Usenko, na súde svoju vinu popieral. Tvrdil, že príslušníka gardy mohli zabiť ukrajinskí ‚sabotéri‘ alebo iní ruskí vojaci.

Krymský vojenský súd ho však z vraždy usvedčil a odsúdil na desať rokov väzenia v trestaneckej kolónii.

16:45 Jednostranné zákazy dovozu ukrajinského obilia, ktoré zaviedlo Poľsko, Maďarsko a najnovšie aj Slovensko, sú podľa stanoviska Českej republiky v rozpore s podmienkami jednotného trhu EÚ aj Svetovej obchodnej organizácie. Česko s ich zavedením nepočíta, situáciu chce riešiť na úrovni celej EÚ. V pondelok tento postoj Česka ozrejmilo tamojšie ministerstvo poľnohospodárstva, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Šéf rezortu Zdeněk Nekula o dovoze poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny počas víkendu rokoval s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowským. „Jednoznačne mi potvrdil, že podobné jednostranné opatrenia sú neprijateľné,“ uviedol Nekula. S komisárom chce budúci týždeň hovoriť o spoločnom postupe celej EÚ.

Česko podľa rezortu poľnohospodárstva zákaz dovozu obilia a ďalších poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny zatiaľ neplánuje. V súvislosti s ochranou zdravia spotrebiteľov však zintenzívnilo kontroly dovozu. Testy zatiaľ neodhalili žiadnu závadnú vzorku.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a šéf potravinovej správy Jozef Bíreš. Čítajte viac Vláda zakázala dovoz ukrajinského obilia. Minister Vlčan informoval, či našli kontaminované potraviny

16:35 Viac ako 750 civilistov na Ukrajine sa stalo od začiatku ruskej invázie obeťou explózií mín. Uviedla to spravodajská služba britského ministerstva obrany. Vo svojej najnovšej správe rezort obrany Veľkej Británie konštatoval, že civilné obete výbuchov mín na Ukrajine naďalej hlásia každý deň. Najviac postihnuté sú oblasti Chersonu na juhu krajiny a Charkiva na severovýchode. Informuje o tom portál news.sky.com.

S príchodom jari a rastom počtu pracovníkov v poľnohospodárstve „sa riziko civilných nehôd v dôsledku mín zvýši“, vyjadril sa britský rezort obrany. „Očistenie Ukrajiny od mín bude pravdepodobne trvať najmenej desaťročie,“ dodalo ministerstvo.

15:55 Spojené štáty odsúdili v pondelok stupňujúce sa represie v Rusku po tom, čo oponent Kremľa Vladimir Kara-Murza dostal 25 rokov väzenia pre kritiku vojny, ktorú Rusko vedie na Ukrajine.

„Pán Kara-Murza je ďalším terčom eskalujúcej represívnej kampane ruskej vlády. Opätovne vyzývame na jeho prepustenie, ako i na prepustenie viac než 400 politických väzov zadržiavaných v Rusku,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel vo vyhlásení, ktoré odsúdenie Kara-Murzu označilo za „politicky motivované“.

Vladimir Putin Čítajte viac Kritika Putina je v Rusku neodpustiteľná. Takýto osud čakal jeho oponentov

15:45 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj odsúdil verdikt nad politikom a novinárom Vladimirom Kara-Murzom.

So svojím vyhlásením Navaľnyj vystúpil na pojednávaní súdu, ktorý sa zaoberá ďalšou zo série jeho sťažností na konanie väznice, kde si odpykáva svoj trest.

Navaľnyj v ňom uviedol, že rozsudok nad Kara-Murzom hodnotí „ako nezákonný, bezohľadný a jednoducho fašistický“. Dodal, že Kara-Murza je stíhaný z politických dôvodov.

„Chcem vyjadriť podporu jemu a jeho rodinným príslušníkom. Mám veľké obavy o jeho zdravie. Videl som ho po druhej otrave a bol som svedkom toho, ako bolo jeho zdravie už takmer zničené,“ vyhlásil Navaľnyj.

„Rozsudok, ktorý si Vladimir Kara-Murza vypočul, je pomstou za to, že svojho času nezomrel,“ domnieva sa Navaľnyj. Narážal na dva pokusy o otravu, ktoré Kara-Murza prežil a ktoré podľa neho „zjavne spáchali, a to bolo dokázané, príslušníci ruskej (tajnej služby) FSB“.

Rusko Kara Murza Kremeľ kritik verdikt väzenie Čítajte viac Putin umlčal tretieho veľkého opozičníka. 25 rokov pre Kara-Murzu je trestom smrti

14:50 Európa by sa nemala obmedzovať len na obranu svojho vlastného mieru a pri svojom konaní musí zaujať široký pohľad na svet. Povedala to v pondelok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

Európania sa podľa jej slov nesmú stiahnuť do svojich ulít. „Nesmieme sa obmedziť na obranu európskeho mieru, pretože čelí útoku,“ povedala Baerbocková po rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín G7 v Japonsku. Témou stretnutia bola Čína, pripomína AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron 9. apríla uviedol, že Európa by sa mala vyhýbať krízam, ktoré nie sú jej. Tieto vyjadrenia vyvolali sporné reakcie, pripomína AFP.

„Musíme konať zvrchovane a nezávisle so širokým pohľadom na svet, najmä keď iní náhle podnikajú kroky, ktoré škodia nám lebo iným,“ dodala nemecká ministerka.

14:25 Obilným dohodám, ktoré umožňujú vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more, hrozí zastavenie po tom, ako Rusko opäť zablokovalo inšpekcie lodí v tureckých vodách. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo pre obnovu, ktoré citovala agentúra Reuters.

„Druhýkrát za deväť mesiacov fungovania obilnej dohody nebol vypracovaný plán inšpekcií, a nebola skontrolovaná jediná loď. To ohrozuje samotné fungovanie dohody,“ napísali činitelia ukrajinského ministerstva na sociálnej sieti.

Dohody za sprostredkovanie OSN podpísalo vlani v júli Turecko s Ukrajinou a Ruskom s cieľom umožniť vývoz poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Ruská agresia na Ukrajine, ktorá sa začala vlani vo februári, do podpisov dohôd zastavila pre brániacu sa krajinu významný export poľnohospodárskych produktov. Schéma bola už dvakrát predĺžená; naposledy sa tak stalo v polovici marca.

14:20 Vo Švédsku sa začalo najväčšie vojenské cvičenie, aké tu už dlho nebolo. Manévre s názvom Aurora 23 majú otestovať schopnosť reakcie všetkých častí švédskej armády na prípadné napadnutie tejto krajiny.

cvičenie Čítajte viac Aurora 23: Švédi napínajú svaly a varujú Rusov pred útokom

14:07 Až 86 % ukrajinských vojakov, ktorí sa vrátili z ruského zajatia, uviedlo, že boli vystavení priamemu fyzickému mučeniu. V rozhovore pre web Ukrajinská pravda to povedal ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

„Otvárame vlastné konanie pri každom prepustenom vojakovi a evidujeme skutočnosti, ktoré opäť potvrdzujú neľudské zaobchádzanie s vojnovými zajatcami. Čo sa týka mučenia, podľa našich informácií 86 % tých, ktorí sa vrátili zo zajatia, uviedlo priame fyzické mučenie. Toto sme mimochodom potvrdili nielen my, ale aj medzinárodná ľudskoprávna misia OSN. Majú približne rovnaké čísla,“ povedal Lubinec.

Ombudsman zároveň odmietol špecifikovať druh mučenia. Argumentoval tým, že ak vysokí ukrajinskí predstavitelia verejne vyslovia takéto fakty, Rusi začnú s ukrajinskými vojnovými zajatcami „zaobchádzať ešte krutejšie“.

14:00 Nemecko vo februári udelilo štatút dočasnej ochrany 25 125 ukrajinským utečencom, čo bol v rámci krajín Európskej únie (EÚ) najvyšší počet. Na druhom mieste bolo Poľsko (24 905) a za ním nasledovali Česko (9 775) a Rumunsko (7 920). V pondelok o tom informoval štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci štátov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, počet nových ukrajinských utečencov vo februári oproti januáru klesol v devätnástich. Najviac sa medzimesačne znížil v Poľsku (-3 540), Nemecku (-3 080), Česku (-2 630) a Rumunsku (-1 035). Najvýraznejšie počet nových utečencov z Ukrajiny, ktorí dostali štatút dočasnej ochrany, stúpol v Írsku (+540) a Fínsku (+520).

V závere februára bolo najviac Ukrajincov so štatútom dočasnej ochrany v Nemecku (1 000 530) a Poľsku (989 080). V pomere k počtu obyvateľstva krajiny bolo najviac ukrajinských utečencov na Cypre (1,1 na tisíc obyvateľov) a v Českej republike (0,9 na tisíc obyvateľov).

Vo februári Nemecko poskytlo dočasnú ochranu 7 725 ukrajinským deťom, čo bolo najviac v rámci štátov Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii. Nasledovali Poľsko (6 070), Rumunsko (2 590) a Česko (2 550).

13:55 Irak sa ponúkol ako sprostredkovateľ rokovaní o mieri medzi Ukrajinou a Ruskom. Stalo sa tak pri návšteve ukrajinského ministra zahraničia Dmytra Kulebu, ktorý však podľa agentúry AP túto ponuku odmietol. Zopakoval, že jeho krajina nepristúpi na žiadne mierové rokovania, kým sa ruská armáda nestiahne zo všetkých miest na Ukrajine, ktoré okupuje.

Dmytro Kuleba Čítajte viac Irak ako sprostredkovateľ mieru medzi Ukrajinou a Ruskom? Nie, ďakujeme. Kyjev trvá na odchode okupantov

13:15 Ministri zahraničných vecí ekonomicky vyspelých krajín skupiny G7 potvrdili svoju podporu Ukrajine. Zároveň sa dohodli na posilnení spolupráce s cieľom zabrániť Rusku, aby sa vyhýbalo ekonomickým sankciám a zabezpečovalo si dodávky zbraní pre svoju vojnu na Ukrajine z ďalších krajín. Informovala o tom tlačová agentúra Kjódó.

Ministri zahraničia G7 sa v nedeľu zišli na trojdňovom rokovaní v japonskom meste Karuizawa. Skupina G7, ktorá združuje Britániu, Kanadu, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Spojené štáty plus Európsku úniu, tiež odsúdila marcové oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že jeho krajina rozmiestni taktické jadrové zbrane v Bielorusku, ktoré je ruským spojencom.

Vojna na Ukrajine pokračuje už viac ako rok a pretrvávajú obavy, že by Čína mohla Rusku poskytnúť vojenskú pomoc, akokoľvek Peking tieto tvrdenia popiera. Terčom kritiky sa stal tiež Irán za dodávky dronov, ktoré Rusko používa pri invázii na Ukrajinu.

13:00 Ozbrojené sily si prevzali druhý tank Leopard 2A4, ktorý Slovensko dostalo od Nemecka ako náhradu za 30 kusov bojových vozidiel pechoty (BVP-1) darovaných Ukrajine.

leopard Čítajte viac Náhrada za pomoc Ukrajine: Druhý Leopard dorazil na Slovensko

12:55 Británia v pondelok odsúdila ako politicky motivovaný rozsudok nad kritikom Kremľa Vladimirom Kara-Murzom. V tejto súvislosti si tiež predvolala ruského veľvyslanca v Londýne.

„Vladimir Kara-Murza statočne odsúdil inváziu Ruska na Ukrajinu za to, čím je – do oči bijúcim porušením medzinárodného práva a Charty OSN. Nedostatočný záväzok Ruska chrániť základné ľudské práva vrátanie slobody prejavu je alarmujúci,“ uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

Británia už skôr za porušovanie ľudských práv uvalila sankcie na sudcu, ktorý predsedal procesu s Kara-Murzom. Zváži aj ďalšie kroky, aby hnala na zodpovednosť ľudí zapojených do zadržania a súdneho procesu s týmto predstaviteľom ruskej opozície.

12:20 Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že záujmy poľských roľníkov sú prvoradé a preto prijíma rozhodnutie vlády zakázať dovoz potravín u Ukrajiny.

Prezidentov hovorca Marcin Przydacz pre verejnoprávnu televíziu TVP1 uviedol, že poľskí poľnohospodári musia byť chránení. Prezident preto prijíma rozhodnutie vlády o zákaze tranzitu a stiahnutí nadbytku obilnín z trhu.

Poľsko a Maďarsko v sobotu zakázali dovoz obilia a ďalších potravín z Ukrajiny do 30. júna. Európska komisia v nedeľu zákaz označila za neprijateľný. Poľskí poľnohospodári sú rozhnevaní pre klesajúce ceny a problémy pri predaji svojho obilia a ďalších produktov, ktorým konkuruje lacnejší tovar z Ukrajiny.

11:55 Ruský minister obrany Sergej Šojgu oboznámil v pondelok šéfa Kremľa Vladimira Putina s priebehom vojenských námorných cvičení ruskej Tichomorskej flotily.

V reportáži, ktorú odvysielala ruská štátna televízia, hovorí Šojgu Putinovi, že manévre zahŕňajú simulované útoky na nepriateľské námorné skupiny v Tichom oceáne. Ruský prezident na to reagoval vyhlásením, že cvičenia poukazujú na vysokú pripravenosť Tichomorskej flotily na ruskom Ďalekom východe. Dodal tiež, že prioritou Ruska je Ukrajina.

VIDEO: Ruskí „žabí muži“ na cvičení Tichomorskej flotily.

Video

Podľa Šojgua sa na manévroch zúčastňuje vyše 25.000 príslušníkov armády, 167 plavidiel, 12 ponoriek, 89 lietadiel a vrtuľníkov. V rámci cvičení vojaci trénujú vyhľadávanie a ničenie ponoriek a skupiny lodí nepriateľa a vykonávajú skúšobné odpaľovanie delostreleckých granátov na ciele vo vzduchu a na mori.

Posledná fáza vojenských cvičení sa podľa šéfa ruského rezortu obrany začne v stredu 18. apríla. Manévre sa konajú v čase, keď je na návštevy v Moskve čínsky minister obrany Li Šang-fu. Ten sa v nedeľu stretol aj s Putinom.

11:30 Moskovský súd odsúdil v pondelok (17.4.) Vladimira Kara-Murzu na 25 rokov väzenia za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti „nežiadúcej organizácie“.

Rusko Kara Murza Kremeľ kritik verdikt väzenie Čítajte viac Putin umlčal tretieho veľkého opozičníka. 25 rokov pre Kara-Murzu je trestom smrti

11:15 Ruské vojenské velenie zrejme stále viac presúva zodpovednosť za útočné operácie na Ukrajine na ruské výsadkové jednotky (VDV), uviedol v pondelok Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Odvolaný veliteľ výsadkárov Michail Teplinskij sa podľa britského ministerstva obrany vrátil k „významnej“, ale bližšie nešpecifikovanej úlohe na Ukrajine.

Podľa inštitútu to naznačuje, že sa Rusko možno chystá vykonať zmeny vo vyšších veliteľských funkciách po neúspešnej zimnej ofenzíve a v rámci príprav na možnú ukrajinskú protiofenzívu. Jednotky VDV sú aktívne zapojené pozdĺž kritických úsekov frontu v Luhanskej oblasti a v okolí Bachmutu.

11:10 Najsympatickejším národom sú pre Maďarov Taliani, zatiaľ čo Rusi nedosahujú ani 50-percentný index sympatií. Priaznivci maďarskej opozície prejavujú viac sympatií k iným národom než priaznivci vládneho Fideszu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu Publicus, ktoré v pondelok zverejnilo internetové vydanie denníka Népszava, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Reprezentatívny prieskum sa týkal vzťahu Maďarov k 18 národom. Najviac sympatií prejavili k Talianom, ktorí získali 84 percent. Na druhom mieste s 82 percentami skončili Rakúšania a tretiu priečku obsadili Poliaci s 81 percentami.

Index sympatií nad 70 percent dosiahli ešte Česi so 78 percentami, Švédi so 76 percentami, Francúzi a Nemci získali zhodne po 74 percent Maďarov, Briti 73 percent a Slováci 71 percent.

Ďalšie priečky obsadili Turci, Ukrajinci, Američania a Indovia s indexom nad 60 percent, pričom Rusi získali iba 44 percent.

11:05 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (10. – 16. 4.) na Slovensko 17 257 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 484 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 18 010 ľudí.

10:30 V noci na pondelok 17. apríla sa v ruskom Belgorode ozvali zvuky výbuchov. Miestne kanály na Telegrame hlásia problémy s dodávkami elektriny v meste, zatiaľ čo regionálne úrady potvrdili „požiare v civilných objektoch“, uviedla agentúra Ukrinform s odvolaním sa na verejnoprávne Hromadske.

Gubernátor Vjačeslav Gladkov na Telegrame napísal, že „boli zaznamenané dva požiare v civilných objektoch“ v Belgorode a Belgorodskej oblasti. Neupresnil však, čo požiare spôsobilo.

Pravdepodobne ide o následky nočného útoku ukrajinského dronu. Zverejnené snímky zachytávajú budovu v plameňoch, informuje portál Nexta, podľa ktorého sa požiar rozhorel v elektrickej rozvodni.

10:25 Vyhnanie ruských útočníkov je len otázka času, uviedol tajomník Rady národnej bezpečnosti Oleksij Danilov. Ukrajina na to podľa neho použije všetky existujúce i novo prichádzajúce zbrane. „Použijeme celý arzenál, ktorý máme k dispozícii. Určite budú použité aj nové zbrane vyrobené naším obranným priemyslom. Či už to bude Krym, Donecká, Luhanská oblasť alebo iné mestá,“ uviedol Danilov.

10:20 Strana Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina má v úmysle pred voľbami v rokoch 2023 a 2024 získať na kandidátku ruských vojakov, ktorí sa zúčastnili vo vojne na Ukrajine, uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW). „Kremeľ sa pravdepodobne snaží využiť kandidátov, ktorí slúžili na Ukrajine, ako verejnú tvár strany Jednotné Rusko v nadchádzajúcich voľbách,“ uviedol inštitút, podľa ktorého sa zoskupenie snaží etablovať ako provojnová strana.

9:55 Kyjev sa na pondelkových rokovaniach vo Varšave bude usilovať o opätovné spustenie prevozu potravín a obilnín cez Poľsko, povedal ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj. Varšava a Budapešť tranzit niektorých druhov potravín zakázali.

„Prvým krokom, podľa nás, by malo byť otvorenie prevozu,“ povedal Solskyj. Dodal, že ďalšie stretnutia sa uskutoční v stredu (19. apríla) v Rumunsku a vo štvrtok (20. apríla) na Slovensku. Jeho vyjadrenia zverejnilo ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva na platforme Telegram.

Cez Poľsko podľa jeho slov vyváža Ukrajina asi desať percent všetkého potravinového tovaru. Povedal tiež, že prevoz ukrajinských potravín cez Maďarsko a Slovensko nie je ovplyvnený.

Budapešť a Varšava v sobotu zakázali dovoz obilia a ďalších potravín z Ukrajiny do 30. júna, pripomína Reuters.

9:05 Ruská armáda za uplynulý deň podľa Kyjeva stratila ďalších 590 vojakov. Počet obetí na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku vojny tak vzrástol na 182 660, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulých 24 hodín prišla aj o tri tanky, štyri obrnené bojové vozidlá pechoty a deväť delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo 3 660 tankov, 7 087 obrnených bojových vozidiel pechoty a 2 804 delostre­leckých systémov.

8:45 Slovensko už odovzdalo Ukrajine všetkých 13 stíhacích lietadiel MiG-29. Informovalo o tom ministerstvo obrany.

172529 Čítajte viac Všetky slovenské migy sú už na Ukrajine

8:38 Skupina hospodársky silných krajín G7 bude pokračovať v podpore Ruskom napadnutej Ukrajiny. Zhodli sa na tom ministri zahraničných vecí G7 v pondelok na stretnutí v japonskom meste Karuizawa, oznámil to japonský rezort diplomacie.

Ministri súčasne potvrdili požiadavku, aby Rusko svoje vojenské jednotky „bezodkladne a bezpodmienečne“ stiahlo z Ukrajiny. Podľa zverejneného stanoviska budú krajiny G7 naďalej uplatňovať sankcie uvalené voči Moskve.

Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši zdôraznil, že skupina G7 a rovnako zmýšľajúce krajiny musia v tomto úsilí demonštrovať jednotu.

Šéfovia diplomacie sa tiež dohodli, že sa budú spoločne snažiť zabrániť tomu, aby boli sankcie voči Rusku obchádzané a aby agresor dostával zbrane od tretích krajín, dodáva DPA.

8:09 Ruské sily na Ukrajine pokračujú napriek značným stratám v ofenzíve pri Bachmute, Lymane, Avdijivke a Marjinke. Ohniskom bojov zostávajú mestá Bachmut a Marjinka a za posledný deň ukrajinskej sily odrazili v týchto oblastiach frontu viac ako 60 nepriateľských útokov, uviedlo dnes ukrajinské velenie v rannom hlásení o situácii na bojisku, z ktorého citovala agentúra Ukrinform.

Za uplynulý deň ukrajinské letectvo vykonalo päť vzdušných útokov na ruské sily a protilietadlový raketový systém. Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zostreliť štyri nepriateľské drony. Raketové a delostrelecké jednotky zasiahli okrem iného kontrolné stanovište, protiletecký raketový systém, skladisko paliva a dve skladiská munície, uviedol ukrajinský štáb vo vyhlásení.

Ruské okupačné sily počas posledného dňa vypálili 25 rakiet na mestá v Záporožskej a Mykolajivskej oblasti, a vykonali aj 42 vzdušných útokov.

Podľa názoru amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) posilňuje ruské velenie žoldnierov z Vagnerovej skupiny rozmiestnených v blízkosti Bachmutu a dodáva im moderné zbrane vrátane tankov T-90 v snahe dosiahnuť po mesiacoch ťažkých bojov dobytie tohto mesta v Doneckej oblasti.

Vo svojej aktualizovanej správe zo 16. apríla ISW uviedol, že ruské ministerstvo obrany pristúpilo k posilneniu spolupráce s Vagnerovou skupinou napriek tomu, že vodca skupiny Jevgenij Prigožin patrí medzi kritikov ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

7:43 Zákaz dovozu obilnín z Ukrajiny zvažuje aj Bulharsko. Nasledovalo by tým Poľsko a Maďarsko, ktoré takéto opatrenie oznámili cez víkend s cieľom chrániť svoj poľnohospodársky sektor. TASR informácie prevzala od stanice Sky News a agentúr Reuters a MTI.

Budapešť a Varšava v sobotu zakázali dovoz obilia a ďalších potravín zo susednej Ukrajiny s platnosťou do 30. júna. Hovorca Európskej komisie v nedeľu zdôraznil, že takéto jednostranné kroky členských krajín v oblasti obchodu sú neprijateľné.

Bulharský minister poľnohospodárstva Javor Gečev povedal, že o podobnom zákaze uvažuje aj jeho krajina, uviedla v nedeľu bulharská tlačová agentúra BTA.

Vývoz ukrajinského obilia smeruje cez EÚ do iných krajín, odkedy ruská invázia zablokovala vývozné trasy cez Čierne more. Množstvo tohto obilia, lacnejšieho ako obilie dopestované v krajinách Únie, však pre rôzne logistické prekážky uviazlo v stredoeurópskych krajinách. Nepokračovalo tak na Blízky východ či do Afriky, kam bolo pôvodne určené.

Táto skutočnosť negatívne ovplyvnila ceny aj odbyt miestnych poľnohospodárov, čo viedlo k ich protestom a v Poľsku aj k odstúpeniu ministra poľnohospodárstva.

6:54 Na 15 mŕtvych stúpol v nedeľu počet obetí, ktoré si vyžiadal piatkový ruský nálet na bytový dom v meste Sloviansk na východe Ukrajiny. Ďalších 24 osôb utrpelo pri útoku zranenia, uviedol v nedeľu gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. TASR o tom píše na základe správ staníc CNN a Sky News.

Ruské strely zničili v piatok dve vrchné poschodia päťposchodového obytného domu, postaveného v štýle typickom pre sovietsku éru. Oproti domu následne vypukol požiar. Na mieste zasahovali hasiči, záchranári, zdravotníci aj policajti.

Pri náletoch zahynul aj dvojročný chlapec. Niekoľko ľudí bolo následne nezvestných. Záchranári po nich pátrali dva dni, pričom podľa Kyrylenka vytiahli spod trosiek domu piatich preživších vrátane 14-ročného dievčaťa. Ukrajinská štátna pohotovostná služba (SES) následne v nedeľu oznámila, že záchrannú operáciu ukončila.

Piatkové ruské nálety rakiet S-300 spôsobili v celkom meste škody na domoch, administratívnych budovách, autách či aj školskom ihrisku. Útoky patrili k vôbec najhorším, aké toto mesto zažilo od začiatku roka, uvádza CNN.

6:30 Dajte žene z vášho okolia plnú moc, vysporiadajte si majetok a vyhýbajte sa vojenským komisariátom – hovoria rady nezávislého portálu Meduza ruským mužom, ktorých by sa mohla týkať nová vlna mobilizácie v krajine.

Ruská mobilizácia, vojaci Čítajte viac Rady Rusom, ako sa vyhnúť mobilizácii a prečo je lepšie nechať sa zastupovať ženou

6:00 Podľa odhadov bude trvať rok, kým by v USA vycvičili 12 ukrajinských pilotov, aby mohli využívať stíhačky F-16. uviedol americký demokratický senátor a bývalý astronaut Mark Kelly v televízii CBS. Na otázku či nesúhlasí s názorom prezidenta Joe Bidena, že Ukrajina teraz tieto stíhačky nepotrebuje, odpovedal, že to treba preskúmať.

„Nedávno sme tu v Arizone, v Tucsone, kde žijem, hodnotili dvoch ukrajinských pilotov F-16. Hovoril som s leteckými inštruktormi. Stále nie je jasné, ako presne chcú F-16 používať. Hľadajú ďalší nástroj, ktorý zmení pravidlá hry. Stíhačka F-16 nie je delo, nie je to tank, je veľmi komplikovaná a náročná na údržbu. Pozreli sme sa aj na niektoré iné možnosti. Myslím tým, že sú aj iné krajiny, ktoré majú F-16, ktoré by sa mohli stať jednou z možností, ale bude to chvíľu trvať. Podľa odhadov bude trvať približne rok, kým vycvičíme 12 ukrajinských pilotov MiG-29, ak sa vydáme touto cestou,“ uviedol Kelly v CBS.

V marci prišli do USA dvaja ukrajinskí piloti v súvislosti s lietadlami F-16. Ruská štátna agentúra TASS v tejto súvislosti citovala hovorcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho, ktorý podľa nej pre CNN povedal, že výcvik ukrajinských pilotov v Arizone sa netýka pilotovania, ale hodnotenia možnosti využívať americké presne riadené strely na stíhačkách MiG.

Senátor Kelly sa nedávno vrátil z Ukrajiny. Podotkol, že bol 25 rokov v námorníctve Spojených štátov, lietal na bojové lety, ale prvýkrát sa dostal do vojnovej zóny, do krajiny brutálne napadnutej Vladimirom Putinom.

„Každý deň sa tam páchajú vojnové zločiny. Situácia je jednoducho srdcervúca. Viete, jedna z vecí, na ktorú sme sa pozerali, boli ich zásoby munície. Nechcem sa vyjadrovať konkrétne k utajovaným spravodajským informáciám, ale musíme sa uistiť, že im aj naďalej budeme poskytovať zbrane a zbraňové systémy, ktoré potrebujú, aby boli úspešní. Nemôžeme dovoliť Putinovi, aby zvíťazil. On povedal, aký má plán. Myslím tým, že chce obnoviť sovietske impérium, a ak ho nezastavíme na Ukrajine, domnievam sa, že sa nedá povedať, kam pôjde ďalej,“ povedal Kelly.

509 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine