Vakcíny proti covidu-19 v Európe zachránili vyše milióna životov, tvrdí WHO

Vakcíny proti covidu-19 zachránili v Európe a krajinách bývalého Sovietskeho zväzu od konca roka 2020 viac ako milión životov. Vyplýva to z vedeckých odhadov v správe, ktorú zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

17.04.2023 10:25
koronavírus očkovanie  vakcína Foto: ,
Príprava ampulky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer-BioNTech.
debata (162)

Odhadovaný počet zachránených sa vypočítal na základe počtu úmrtí a podaných vakcín v 26 krajinách. Od prepuknutia pandémie pred zhruba tromi rokmi zomreli preukázateľne na covid-19 v regióne Európa podľa WHO viac ako dva milióny ľudí.

Región Európa v ponímaní WHO zahŕňa 53 krajín, medzi ktorými sú okrem členských štátov EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) aj Rusko a niekoľko krajín z oblasti Kaukazu a Strednej Ázie.

USA Biden Vakcína Očkovanie Koronavírus Čítajte aj V USA sa skončil núdzový stav, vyhlásený pre pandémiu covidu

Účinnosť vakcín bola rozdielna v závislosti od prevládajúceho variantu koronaviru v jednotlivých vlnách pandémie. Nepriame dôsledky očkovania sa v štúdii nezohľadnili.

Šesťdesiatdeväť percent ľudí, ktorých vakcíny zachránili, bolo starších ako 60 rokov. Obzvlášť veľkému počtu úmrtí sa podarilo zabrániť počas vlny variantu omikron. V tejto fáze je počet životov zachránených očkovaním odhadovaný na takmer 570.000.

koronavírus očkovanie  vakcína Čítajte aj Slovensko darovalo Kazachstanu vakcíny proti covidu za takmer 10 miliónov eur

Predstaviteľ WHO pre Európu Richard Pebody vyzval neočkovaných ľudí, aby sa očkovať nechali. „Vďaka svojmu výskumu vidíme, aký veľký počet životov bol v celej Európe za pandémie zachránený vakcínou proti covidu-19,“ povedal podľa oznámenia WHO Pebody.

Koronavírus / Covid / Čína / Čítajte aj Čína schválila svoju prvú mRNA vakcínu proti covidu
162 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #pandémia #Covid-19 #vakcína proti covidu