USA, Južná Kórea a Japonsko začali spoločné vojenské cvičenia. Americká vojenská loď preplávala cez Taiwanský prieliv

Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko v pondelok začali spoločné vojenské cvičenia vo vodách neďaleko Kórejského polostrova. Ide o reakciu na hrozbu zo strany KĽDR, uviedlo juhokórejské vojenské námorníctvo.

17.04.2023 11:04
USA Čína Taiwan prieliv loď plavba Foto:
Na snímke amerických námorných síl torpédovec s riadenými strelami USS Milius, ktorý preplával cez Taiwanský prieliv v nedeľu 16. apríla 2023.
debata (2)

„Cieľom manévrov je zlepšiť naše spôsobilosti proti balistickým strelám a posilniť našu schopnosť uskutočňovať spoločné operácie v období, keď sa raketová a jadrová hrozba zo strany Severnej Kórey stupňuje,“ uviedol hovorca námorníctva.

Južná Kórea s USA začali aj vzdušné cvičenia. Potrvajú do 28. apríla a zúčastní sa na nich približne 110 lietadiel vrátane stíhačiek F-35.

KĽDR spoločné cvičenia USA s ich ázijskými spojencami odsudzuje a jej reakcia môže byť agresívna, píše AP. Pre KĽDR manévre slúžia ako zámienka, aby zrýchlila svoj vývoj zbraní.

Kórea KĽDR balistická strela raketa Čítajte aj Ticho v KĽDR. Už šesť dní nezdvíhajú Juhokórejčanom telefón na horúcej linke

Pchjongjang minulý týždeň otestoval balistickú strelu dlhého doletu na pevné palivo. Severná Kórea sa usiluje vybudovať si jadrový arzenál, ktorý môže ohrozovať susedné krajiny aj USA, dodáva AP.

KĽDR od piatku 7. apríla nereaguje na každodenné dohodnuté telefonáty s Južnou Kóreou, ktoré sa uskutočňujú prostredníctvom medzikórejského komunikačného kanála.

KĽDR, rakety Čítajte aj KĽDR tvrdí, že vyskúšala raketu s pevným palivom miesto kvapalného

Vojenská loď USA preplávala cez Taiwanský prieliv po vojenských cvičeniach Číny

Americká vojenská loď preplávala v nedeľu cez Taiwanský prieliv. Oznámili to v pondelok námorné sily USA, podľa ktorých išlo o „rutinnú“ plavbu. Uskutočnili ju niekoľko dní po tom, ako Čína podnikla rozsiahle vojenské cvičenia okolo Taiwanu.

Siedma flotila amerických námorných síl uviedla, že torpédoborec s riadenými strelami USS Milius prechádzal cez vody, v ktorých sa „v súlade s medzinárodným právom uplatňuje na otvorenom mori sloboda plavby a preletu“.

USS Milius minulý týždeň preplával neďaleko jedného z umelých Čínou ovládaných ostrovov v Juhočínskom mori. Peking to označil za nelegálne vniknutie do čínskych vôd.

Čína, Rusko, lode, vojenské cvičenie Čítajte aj Čína oznámila, že spúšťa trojdňové vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive

Cez Taiwanský prieplav vysielajú americké námorné sily svoje lode približne raz za mesiac, pričom podobné misie zamerané na demonštrovanie slobody plavby vykonávajú aj v spornom Juhočínskom mori.

Čína, ktorá vníma Taiwan ako svoje územie, oficiálne ukončila trojdňové vojenské cvičenia zahŕňajúce nacvičovanie presnej streľby a blokádu tohto ostrova minulý týždeň. Aktivity jej armády v okolí však pokračujú, hoci v menšom rozsahu.

F-16 Čítajte aj USA dodajú Taiwanu muníciu pre stíhačky F-16 za vyše 600 miliónov dolárov

Peking novými cvičeniami vyjadril hnev nad stretnutím taiwanskej prezidentky Tsai Ing-wen's s predsedom americkej Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym. Takéto schôdzky považuje za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a podporu USA pre samostatnosť Taiwanu od Číny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #KĽDR #Južná Kórea #Amerika #vojenské cvičenia