Irak ako sprostredkovateľ mieru medzi Ukrajinou a Ruskom? Nie, ďakujeme. Kyjev trvá na odchode okupantov

Irak sa ponúkol ako sprostredkovateľ rokovaní o mieri medzi Ukrajinou a Ruskom. Stalo sa tak pri návšteve ukrajinského ministra zahraničia Dmytra Kulebu, ktorý však podľa agentúry AP túto ponuku odmietol. Zopakoval, že jeho krajina nepristúpi na žiadne mierové rokovania, kým sa ruská armáda nestiahne zo všetkých miest na Ukrajine, ktoré okupuje.

17.04.2023 13:55
Dmytro Kuleba Foto: ,
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.
debata (41)

Úlohu sprostredkovateľa mierových rokovaní vo vojne na Ukrajine sa neúspešne snažilo hrať už aj Turecko. Obdobnú snahu márne ponúkal napríklad aj Vatikán a v uplynulých týždňoch predstavil vlastný mierový plán pre Ukrajinu Peking.

Kuleba v pondelok priletel do Bagdadu na návštevu Iraku, ktorá je podľa agentúry AP prvou návštevou ukrajinského činiteľa v Bagdade od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári a prvou návštevou šéfa ukrajinskej diplomacie v krajine za 11 rokov.

VIDEO: Pozrite sa na nebo. Ukrajinské stíhačky zasahujú ruských okupantov
Video

Kuleba sa už stretol so svojím irackým náprotivkom Fuádom Husajnom, ktorý mu ponúkol sprostredkovanie mierových rokovaní. Zdôraznil, že jeho krajina má roky skúseností s vojnou, ale aj s rokovaním znepriatelených strán. V tejto súvislosti pripomenul, že v Iraku sa konalo niekoľko kôl rokovaní medzi Saudskou Arábiou a Teheránom, ktoré minulý mesiac oznámili obnovenie vzťahov po siedmich rokoch.

Irak udržiava dobré ekonomické vzťahy s Ukrajinou, ako aj s Ruskom, a z týchto krajín dováža najmä obilie, uviedla EFE. Vo vojne Kyjeva s Moskvou zaujíma Bagdad neutrálny postoj.

VIDEO: Neuveriteľné video: ukrajinský vojak len o vlások unikol smrti
Video
Pozrite si takmer neuveriteľné video z bojov s ruskými okupantmi, ktoré zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Tento rok vo februári navštívil Bagdad ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a jeho iracký náprotivok pri tej príležitosti vyjadril podporu rokovaniam o prímerí a konci vojny.

Už pred necelým týždňom iracký premiér Muhammad Sudání hovoril telefonicky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý podľa irackej strany vyjadril záujem o spoluprácu s Irakom „vo všetkých odvetviach“ a túto blízkovýchodnú krajinu označil za „hlavný a vplyvný štát“ v regióne.

Iracká diplomacia v posledných mesiacoch prispela k zmiereniu medzi Iránom a Saudskou Arábiou, keď hostila niekoľko kôl rokovaní medzi týmito krajinami. Teherán a Rijád potom v marci oznámili, že sa dohodli na obnovení diplomatických vzťahov, ktoré prerušili v roku 2016. Dohodu sprostredkovala Čína. Aj v Pekingu sa v posledných týždňoch striedajú delegácie západných štátnikov v súvislosti so snahou ukončiť vojnu na Ukrajine.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine