Merkelová na úrovni Adenauera a Kohla. Získa najvyššie nemecké vyznamenanie

Bývalej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej udelia v pondelok večer najvyššie štátne nemecké vyznamenanie napriek tomu, že po odchode z funkcie čelí neustálej kritike svojho politického odkazu, najmä v súvislosti s politikou voči Moskve.

17.04.2023 16:04
Angela Merkelová, Nemecko, kancelárka Foto:
Bývala nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (7)

Merkelová, ktorá viedla najväčšiu európsku ekonomiku v rokoch 2005 až 2021, si z rúk prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera prevezme Veľkokríž Radu za zásluhy Spolkovej republiky Nemecko prvej triedy v špeciálnom prevedení. Dosiaľ bol udelený iba dvom ľuďom – kancelárom Konradovi Adenauerovi a Helmutovi Kohlovi.

Dlhoročná šéfka nemeckej vlády čelí kritike najmä za svoju politiku voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a za to, že Nemecko zostalo dlhodobo závislé od ruskej energie. Vyčítajú jej aj rozhodnutia v roku 2011 ukončiť využívanie jadrovej energie a v roku 2015 prijať státisíce utečencov zo Sýrie a Iraku.

Virus Outbreak Germany Čítajte aj Merkelová priznala zlyhania vo svojej politike voči Rusku

Merkelová má „veľké zásluhy, najmä na medzinárodnej úrovni“, povedal Carsten Linnemann, podpredseda jej Kresťanskodemo­kratickej únie Nemecka (CDU). Podľa jeho slov však „urobila aj chyby, z ktorých niektoré boli do očí bijúce“.

VIDEO: Aký názor mala Merkelová na V4?
Video

Merkelová, ktorá od svojho odchodu do dôchodku píše memoáre, si však naďalej získava slová ocenenia, a to aj od svojich politických rivalov z radov Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD) a Zelených.

Angela Merkelová Čítajte aj Merkelová: Ruská invázia je brutálna. Snažila som sa tomu zabrániť
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #nemecká kancelárka