Borrell: Veľvyslanca EÚ v Sudáne "napadli" v jeho dome

Na veľvyslanca Európskej únie v sudánskom Chartúme zaútočili v pondelok v jeho dome, informoval večer šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Incident sa stal v čase, keď Sudán zažíva boje medzi dvoma súperiacimi generálmi. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

17.04.2023 23:26
Josep Borrell Foto: ,
Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell
debata (15)

„Pred niekoľkými hodinami napadli veľvyslanca EÚ v Sudáne v jeho rezidencii,“ napísal Borrell na Twitteri, ale neuviedol, či ambasádor utrpel zranenia ani žiadne podrobnosti o nich.

„Bezpečnosť diplomatického areálu a personálu je v prvom rade zodpovednosť sudánskych úradov a je to povinnosť na základe medzinárodného práva,“ dodal Borrell.

Veľvyslancom EÚ v Sudáne je skúsený írsky diplomat Aidan O'Hara. Hovorkyňa EÚ Nabila Massraliová pre AFP povedala, že O'Hara je po útoku „v poriadku“.

„Bezpečnosť zamestnancov je našou prvoradou úlohou,“ uviedla. „Delegácia EÚ nebola evakuovaná. Stanovujeme nutné bezpečnostné opatrenia,“ doplnila.

Boje medzi sudánskou armádou a súperiacou polovojenskou frakciou pripravili o život okolo 200 ľudí a zranenia utrpelo 1800 ďalších osôb. Boje v mestskom prostredí trvajú už tri dni.

OSN vyzvala na okamžité prímerie a ďalšie medzinárodné inštitúcie, ako aj Európska únia vyjadrili hlboké znepokojenie.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Sudán #Josep Borrell