Prigožin sa vyhráža bývalým bojovníkom, ktorí tvrdia, že dostali rozkaz páchať zverstvá

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa vyhráža odplatou dvom bývalým bojovníkom jeho súkromnej vojenskej skupiny, ktorí tvrdia, že dostali rozkaz, aby na východe Ukrajiny páchali zverstvá proti civilistom. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

18.04.2023 06:18 , aktualizované: 16:47
vagnerovci Foto:
Vagnerovský žoldnier v ukrajinskom meste Soledar.
debata (303)

Dvojica sa objavila vo videu, ktoré natočil Vladimir Osečkin, zakladateľ ľudskoprávnej organizácie Gulagu.net zameranej na korupciu a mučenie v Rusku.

Prigožin na svojom kanáli na komunikačnej platforme Telegram potvrdil, že si pozrel časti videa a skonštatoval, že „ak sa aspoň jedno z týchto obvinení voči mne potvrdí, som pripravený niesť zodpovednosť podľa akýchkoľvek zákonov“. Zároveň však dodal, že „ak sa nepotvrdí ani jedno, pošlem zoznam 30 – 40 ľudí, ktorí na mňa pľujú ako Osečkin, ktorých je Generálna prokuratúra Ukrajiny povinná odovzdať mi na takpovediac ‚spravodlivý súd‘“.

Tvrdenia mužov označil za lži a dodal, že Vagnerovci na deti nikdy nesiahali ani nesiahajú. „Títo ľudia (šíriaci lži) sú naši nepriatelia a my sa s nimi vysporiadame výnimočným spôsobom,“ uzavrel.

Gulagu.net zverejnil videorozhovory s bývalými ruskými odsúdencami Azamatom Uldarovom a Alexejom Savičevom, ktorých vlani omilostili na základe prezidentských dekrétov. Uldarov a Savičev poskytli Osečkinovi svoje výpovede v priebehu týždňa a podľa Gulagu.net boli v tom čase v Rusku.

Uldarov napríklad opisuje, ako zastrelil päť alebo šesťročné dievčatko, pričom to označil za „rozhodnutie manažmentu“. „Nemal som dovolené nechať nikoho žiť, pretože môj rozkaz bol zabiť všetko, čo mám v ceste,“ povedal.

VIDEO: Neuveriteľné zábery: ukrajinský vojak len o vlások unikol smrti.

Video

Na dlhom videu jeden z dvojice mužov pripúšťa, že vo východoukrajinských mestách Soledar a Bachmut masovo vraždili ľudí, vrátane ukrajinských detí a seniorov. Obaja muži tvrdia, že rozkazy na strieľanie vydal samotný Prigožin.

Údajne žoldnierov vyzval, aby „zabili každého“. Rozkaz znel, že nemajú nikoho šetriť a „Bachmut treba vyčistiť“.

Sky News pripomína, že video sa nedá nezávisle overiť.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak po zverejnení videa vagnerovcov napísal na Twitteri, že „priznanie nestačí“ a „musí nasledovať trest“.

Jermak v tvíte uviedol: „Ruskí teroristi sa priznali v mnohým vraždám ukrajinských detí v Bachmute a Soledare. Priznanie nestačí. Musí prísť trest. Prísny a spravodlivý. A ten určite príde. Koľko ďalších takýchto zločinov bolo ešte spáchaných?“

303 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Vagnerova skupina