Putin podľa Kremľa navštívil okupované oblasti Ukrajiny, Kyjev zábery spochybňuje

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Kremľa navštívil vojenské veliteľstvá v dvoch okupovaných ukrajinských regiónoch - v Chersonskej a Luhanskej oblasti. Kremeľ však neuviedol, kedy sa návšteva odohrala, poznamenala agentúra Reuters.

18.04.2023 11:00
Rusko Putin Ukrajina Foto:
Na videosnímke ruský prezident Vladimir Putin vystupuje z vrtuľníka na neznámom mieste. 18.4.2023.
debata (72)

Moskva sa vlani rozhodla oba spomínané regióny spolu s ďalšími dvoma oblasťami v rozpore s medzinárodným právom pripojiť k Rusku. Nemá však vojenskú kontrolu nad celými oblasťami a ruskej agresii sa brániaci Kyjev ani svet anexiu ukrajinského územia neuznal.

VIDEO: Putinova inšpekcia na záberoch, ktoré poskytol Kremeľ.

Video

Zverejnené zábery okrem iného ukazujú sedemdesiatročného Putina, ako vystupuje z vojenského vrtuľníka, potom z automobilu, prechádza okolo budov a zachytávajú aj jeho rokovania s vojenskými veliteľmi. Na videu sú tiež zábery – na ktorých nie je vidieť Putin – z prejazdu kolóny okolo ukazovateľa označujúceho vjazd do mesta Heničesk v Chersonskej oblasti.

Podľa denníka Kommersant šéf Kremľa navštívil vojenské zoskupenie „Dneper“ v Chersonskej oblasti a potom veliteľstvo národnej gardy „Vostok“ v Luhanskej oblasti. Putin v Chersonskej oblasti podľa ruských médií vypočul správy veliteľov o situácii na bojisku, kde sa Rusko už takmer 14 mesiacov neúspešne snaží poraziť Ukrajinu.

Ruské vojská sa vlani na jeseň stiahli z mesta Cherson a ďalších miest v okolí a podľa agentúry Reuters v očakávaní ukrajinskej protiofenzívy posilňovali svoje pozície na protiľahlom brehu rieky Dneper. Ide o prvú Putinovu cestu do Chersonskej a Luhanskej oblasti od začiatku vojny, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Rusko Maďarsko Putin Orbán schôdzka Čítajte viac Putin má najmenej troch dvojníkov, tvrdí šéf ukrajinskej spravodajskej služby

Podľa agentúry TASS bol Putin predtým na návšteve niektorého z „nových ruských regiónov“, ako Moskva nazýva okupované ukrajinské územia, 19. marca. Vtedy podľa ruských úradov navštívil prístavné mesto Mariupol, ktoré sa stalo symbolom ukrajinského odporu, kým ho Rusko po tuhých bojoch vlani v máji ovládlo. Šéf Kremľa sa na záberoch zo zničeného mesta, kde kvôli bojom zahynulo podľa úradov veľké množstvo civilistov a mnoho obyvateľov utieklo, stretol s ľuďmi, ktorých ukrajinské médiá neskôr označili ako proruských aktivistov.

„Putinova degradácia je pôsobivá. Pred rokom svet čakal na jeho vyjadrenie. Teraz už nie. Žiadny takýto politický aktér už nie je. Existuje len ‚zvláštna tour‘ autora masových vrážd na okupovaných a zničených územiach, aby si naposledy vychutnal zločiny svojich prisluhovačov,“ napísal poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak na twitteri.

Server Ukrajinska pravda k záberom návštevy poznamenal, že z nich nie je zrejmé, kde presne sa Putin nachádzal. Neexistuje žiadny skutočný dôkaz, že bol Putin na Ukrajine, uvádza na záver svojej správy ukrajinský denník.

Na Putina je zatykač. Zadržali by ho na Slovensku?
Video
Putin Čítajte aj Vidia USA Putinovi až do postele? Ruská elita sa vraj medzi sebou „žerie“
72 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine