Ukrajincov už proti Rusom chráni systém Patriot z Nemecka

Nemecko odovzdalo Ukrajine prvý systém protivzdušnej obrany Patriot aj s raketami, ktorých počet neupresnili. Uviedla to vláda v Berlíne.

18.04.2023 21:12
Patriot, vojna na Ukrajine Foto: ,
Americký systém protiraketovej obrany Patriot v akcii.
debata (10)

Dodávka sa uskutočnila počas uplynulého týždňa a Nemecko poskytlo Ukrajine aj 16 nákladných vozidiel a dva hliadkové automobily.

VIDEO: Pozrite si systém Patriot v akcii

Video
Video: US Army

Berlín podľa ukrajinských médií sľúbil Kyjevu odovzdať jednu batériu, ktorá sa zvyčajne skladá zo štyroch až ôsmich zariadení. Z každého je možné odpáliť štyri rakety.

Nemecko od začiatku minulého roka do tohtoročného 17. apríla vydalo povolenie vyviezť na Ukrajinu zbrane v hodnote 2,75 miliardy eur. Pripomenula to ruská redakcia BBC.

VIDEO: Juchú! Ukrajinský minister obrany sa teší z obrnenca z Francúzska

Video
Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov si vyskúšal francúzske kolesové obrnené vozidlo AMX-10. Aj jazda sa mu páčila, veď ju v istom moment komentoval zvolaním: Juchú! Obrnence na boj s ruskými okupantmi dostanú ukrajinskí mariňáci. Video: Ukrajinské ministerstvo obrany

Rakety Patriot prisľúbili Ukrajine aj Spojené štáty a Holandsko. Výcvik v USA na obsluhu týchto zbraní ukončili ukrajinskí vojaci v marci.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat už sobotu vyhlásil, že protivzdušný systém Patriot dostane jeho krajina po pravoslávnej Veľkej noci, ktorá pripadla na nedeľu. "Dozviete sa to, keď zostrelí prvé ruské lietadlo,“ povedal.

Rusko Putin Ukrajina Cherson Luhansk návšteva uarus Čítajte viac Výlet na okupované územia? Putin, lži a video

Ruská redakcia BBC vtedy pripomenula, že podľa amerických tajných dokumentov, ktoré unikli na internet, sa ukrajinská protivzdušná obrana z 89 percent skladá zo sovietskych protilietadlových systémov Buk a S-300, ktorým dochádzajú zásoby. Ukrajinci okrem toho používajú prenosné protilietadlové riadené strely a protilietadlové kanóny. Kyjev čaká aj na dodávky protilietadlových systémov NASAMS a Iris-T.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Patriot #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna