Fox News urovnala spor s výrobcom volebných systémov za ohováranie. Zaplatí 787,5 milióna dolárov

Americká televízna stanica Fox News dosiahla dohodu o urovnaní sporu s výrobcom volebných zariadení Dominion Voting System, ktorý od televízie žiadal odškodné vo výške 1,6 miliardy dolárov za ohováranie. Fox News napokon súhlasila, že zaplatí čiastku 787,5 milióna dolárov (717 miliónov eur). V noci na stredu to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

19.04.2023 06:45
Fox news Foto: ,
Právni zástupcovia spoločnosti Dominion Voting Systems na tlačovej konferencii pred budovou súdu okresu New Castle vo Wilmingtone, Delaware. 18.4.2023
debata (1)

Firma Dominion Voting Systems zažalovala Fox News v marci 2021, lebo televízia údajne vedome propagovala falošné tvrdenia amerického exprezidenta Donalda Trumpa, že zariadenia tohto výrobcu volebných systémov boli použité na zmanipulovanie volieb.

Stanica Fox News poprela, že by sa dopustila ohovárania. Tvrdila, že o Trumpových obvineniach iba informovala, nepodporovala ich a odvolávala sa na právo slobody prejavu, ktoré zaručuje prvý dodatok ústavy.

Sudca Eric Davis informoval o dohode medzi oboma zúčastnenými stranami vo chvíli, keď sa 12-členná porota Najvyššieho súdu v štáte Delaware chystala vypočuť si úvodné reči. Agentúra AFP pripomína, že súdny proces mal trvať šesť týždňov.

donald trump Čítajte viac Murdoch priznal, že moderátori Fox News propagovali tvrdenia Trumpa o volebnom podvode

Právni zástupcovia Fox News v súvislosti s dosiahnutím dohody vydali len krátke vyhlásenie, v ktorom vyjadrujú „potešenie z toho, že spor sa podarilo urovnať“.

Spravodajská stanica BBC dodáva, že uzatvorením dohody sa okrem iného dosiahlo, že niektorí vysokopostavení predstavitelia televízie ako napríklad miliardár Rupert Murdoch nebudú musieť vypovedať pred súdom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fox News #Donald Trump