Zostrelí nemecký Patriot na Ukrajine ruské Kinžaly?

Nemecko čelí kritike, že z vojenského hľadiska nedostatočne pomáha Ukrajine v boji proti ruskej agresii. Výčitky na adresu Berlína často znejú, že mu príliš dlho trvajú rozhodnutia týkajúce sa podpory pre Kyjev. Príkladom bola debata o tankoch Leopard. Vyzerá to však tak, že v posledných týždňoch už Nemecko ukazuje silu. Ukrajine poslalo systém Patriot, ktorý posilní jej protivzdušnú obranu.

20.04.2023 05:50
Patriot, Ukrajina, Poľsko Foto: ,
Odpaľovacie zariadenia systému Patriot, ktorý Nemci nasadili v Poľsku
debata (231)

Rakety, tanky, stíhačky

Informáciu zverejnila vláda v Berlíne v utorok večer. Nemecko z bezpečnostných dôvodov vždy o dodávkach zbraní pre Ukrajinu hovorí až vtedy, keď ich už Kyjev má. Okrem systému Patriot poslalo aj 16 nákladných vozidiel Zetros vhodných do extrémneho terénu, ktorých má tak Kyjev už 76, a dva hliadkové automobily na ochranu hraníc. Tých Ukrajina spolu využíva 124.

VIDEO: Pozrite si systém Patriot v akcii

Video
Video: US Army

Kyjev má z Berlína k dispozícii 18 tankov Leopard, 40 bojových vozidiel pechoty Marder či 34 samohybných protiletadlových systémov Gepard. Nemecko pred niekoľkými dňami vyhovelo žiadosti Poľska, ktoré chce Ukrajine odovzdať ďalšie stíhačky MiG-29 pochádzajúce ešte zo zásob komunistickej NDR.

Patriot je najmodernejší systém protivzdušnej obrany, aký zatiaľ Ukrajinci od západných krajín dostali. Mimochodom, s dodávkami ťažkých zbraní tohto typu začalo vlani v apríli Slovensko, keď poskytlo svoju S-300. Čo sa týka nemeckého Patriota, podľa ukrajinských médií Berlín mal odovzdať jednu batériu, ktorá sa zvyčajne skladá zo štyroch až ôsmich zariadení. Z každého je možné odpáliť štyri rakety, ale existuje aj verzia so 16 strelami.

Už cez víkend hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat naznačoval, že Patriot Kyjev čoskoro využije. „Dozviete sa to, keď zostrelí prvé ruské lietadlo,“ povedal.

Patriot by mohol pomôcť proti vzdušným hrozbám, ktoré má Ukrajina problém eliminovať. Nevie si napríklad poradiť s nadzvukovou ruskou raketou Kinžal.

"Najmä na verzii PAC-3 Patriota je výhodou, že jej strely majú dobré manévrovacie schopnosti vo veľkej výške. Dokážu zachytiť ciele, ktoré zostupujú po veľmi strmej dráhe, ako sú balistické rakety. Som skutočne veľmi zvedavý, či Patriot bude vedieť zničiť strely Kinžal. Je možné ho nasadiť proti raketám vypáleným zo systémov Iskader, ale aj proti strelám z protivzdušnej obrany S-300, ktoré Rusi používajú proti pozemným cieľom. Patriot je dobrý proti všetkému, s čím mali doteraz Ukrajinci problémy,“ vysvetlil Gustav Gressel, vojenský analytik z Európskej rady pre zahraničné vzťahy.

VIDEO: Nemci poslali (obrnenú) kunu do ruského kurína

Video
Nemecko poslalo Ukrajine bojové vozidlá pechoty Marder (Kuna). Pozrite si vo videu Bundeswehru, čo vo vojne proti Rusku táto zbraň dokáže.

Ďalšie batérie už prišli z USA či Holandska. V marci v Spojených štátoch ukončilo 65 ukrajinských vojakov výcvik na obsluhu Patriota.

"Sú obdivuhodní a jednoznačne sa veľmi rýchlo učia. Vďaka ich rozsiahlym znalostiam a skúsenostiam v oblasti protivzdušnej obrany v bojovej zóne bolo pre nich jednoduchšie, aj keď to nikdy nie je ľahké, pochopiť koncepty prevádzky a údržby systému Patriot,“ povedal pre televíziu CNN o Ukrajincoch generál Shane Morgan.

Patriot má obmedzenia

Samozrejme, Patriot nie je dokonalý systém.

"Ukrajinci ho nevyužijú na chystanú ofenzívu. Patriot je príliš veľký a má viacero komponentov. Pri protiofenzíve Kyjev dokáže lepšie využiť mobilné protivzdušné systémy, ako je Gepard. Patriot nie je na to až taký vhodný. Američania mu síce dávajú prívlastok mobilný, ale v skutočnosti taký nie je. Dá sa povedať, že systém vytvorili na ochranu dôležitých vojenských cieľov, ako sú letecké základne či objekty s jadrovým materiálom. Preto ani nemusí byť taký mobilný. Viem si predstaviť, že systém z Nemecka Ukrajinci nasadia niekde pri Kyjeve,“ vysvetlil Gressel.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Podľa experta je slabosťou Patriota aj to, že jeho radar nerotuje, má zorný uhol iba 120 stupňov a dokáže teda zachytávať len ciele z jedného smeru.

"Jedna batéria má za normálnych okolnosti problémy, ak má riešiť hrozby z rôznych smerov. Teoreticky je na celkovú ochranu objektu potrebný jeden prápor. Ukrajina však nebude mať v blízkej budúcnosti toľko systémov. Patriot vzhľadom na obmedzenia radaru dokáže pokrývať len jeden sektor priestoru. Jeho použitie by Ukrajinci mali skombinovať s inými druhmi protivzdušnej obrany, ktoré im už fungujú,“ ozrejmil Gressel.

© Autorské práva vyhradené

231 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine