Rusi zhodili bombu na vlastné mesto. V Belgorode po nej zostal obrovský kráter

Na ruský Belgorod vo štvrtok večer dopadla letecká bomba. Z výbuchu, po ktorom na hlavnej dopravnej tepne bezmála štyristotisícového mesta zostal obrovský kráter, Moskva tentoraz neobviňuje Kyjev.

21.04.2023 05:50
Belgorord photo 2023-04-20 22-48-36.jpg Zest... Foto:
Centrum Belgorodu po dopade ruskej leteckej bomby.
debata (174)

Mohutný výbuch v rušnom strede mesta si podľa miestnych médií priam zázrakom nevyžiadal obete na životoch. Guvernér Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov ale potvrdil zranenie dvoch žien. Jednu s poranenou hlavou v stredne ťažkom stave hospitalizovali, druhú ošetrili na mieste.

Belgorod po výbuchu leteckej bomby.

Auto vymrštilo na strechu obchodu

„Na križovatke centrálnej ulice sa vytvoril obrovský kráter s polomerom dvadsať metrov. Poškodené boli sklá na susednom obytnom bloku, výbuch poškodil niekoľko zaparkovaných áut a vyvrátil stĺpy elektrického vedenia,“ napísal Gladkov na sociálnej sieti. Telegramový kanál Žesť Belgorod mimoriadnu silu explózie ilustroval záberom na auto vymrštené tlakovou vlnou na strechu obchodu. „V jednom z domov boli zničené štyri byty. Ich obyvateľom sme ponúkli dočasné ubytovanie v hoteli. V samotnom dome sa vykoná kontrola poškodenia nosnej steny. Ak sa potvrdí, tak sa presťahujeme celý vchod,“ dodal gubernátor.

Bytový dom zasiahnutý ruskou bombou v centre...
Belgorod photo 2023-04-20 22-54-33 Bytový dom zasiahnutý ruskou bombou v centre Belgorodu.

Ruské ministerstvo obrany priznalo, že na centrum prihraničnej oblasti, ktorá je pomerne často terčom ostreľovania a útokov bezpilotných lietadiel, mimovoľne zhodilo bombu ruské bojové lietadlo letiace nad mestom.

„Dňa 20. apríla 2023 približne o 22.15 h moskovského času došlo počas letu lietadla Su-34 nad mestom Belgorod k abnormálnemu spusteniu leteckej munície,“ cituje agentúra Interfax z vyhlásenia ministerstva.

Rezort obrany prisľúbil dôkladné vyšetrenie mimoriadnej situácie. Boris Rožin, expert Centra vojensko-politickej žurnalistiky, predpokladá, že z pylónu stíhacieho bombardéra Su-34 sa uvoľnila pol tonová letecká bomba FAB-500M62 s novým plánovacím a korekčným modulom (UMPC).

Centrum Belgorodu po dopade ruskej leteckej bomby. Foto: t.me/vvgladkov
Belgorod photo 2023-04-20 22-54-34 Centrum Belgorodu po dopade ruskej leteckej bomby.

„Predtým sa takýto prípad už stal,“ pripomenul Rožin, podľa ktorého sa 12. apríla v Donecku našla bomba FAB-500M62 a neďaleko nej charakteristické krídla z riadiacej a korekčnej jednotky. „Tieto moduly sú novo vyvinuté a trochu hrubé, takže môžu nastať podobné núdzové situácie. Našťastie ani vtedy v Donecku, ani teraz v Belgorode nikto nezomrel,“ dodal expert, ktorého telegramový kanál Colonelcassad sleduje vyše trištvrte milióna abonentov.

Ukrajinský portál Gordon predpokladá, že stíhací bombardér Su-34, ktorý stratil bombu nad Belgorodom, mal namierené do susednej Charkovskej oblasti, kde v tom čase vyhlásili vzdušný poplach.

Úrady ruských regiónov hraničiacich s Ukrajinou – Belgorodskej, Brianskej a Kurskej oblasti – pravidelne hlásia útoky, ktoré sú podľa nich vedené z ukrajinskej strany. Kyjev tieto správy zvyčajne nekomentuje.

VIDEO: Pozrite sa na nebo. Ukrajinské stíhačky zasahujú ruských okupantov

Video
Ukrajinské vzdušné sily zverejnili video boja stíhačiek Su-25 s ruskými okupantmi.

Keď Rusi bombardujú Voronež

Na ruských i ukrajinských diskusných fórach výbuch ruskej leteckej bomby v Belgorode spustil sériu sarkastických poznámok. „Ak Ukrajinci nebudú strieľať na Belgorod, tak to spravia naši,“ napísal bloger s nickom Eto Gončarov.

Viacerí si spomenuli na meme spred desiatich rokov, kde šéf Kremľa Vladimir Putin hrozí: „V prípade, že NATO napadne Sýriu, tak Rusko začne bombardovať Voronež.“

Výraz „bombardovať Voronež“ sa odvtedy v ruskom diskurze naplno udomácnil, ako analógia okrídleného humorného príslovia: „Vypichnem si vlastné oko, len aby moja svokra mala jednookého zaťa.“

Russia Warplane Crash Čítajte viac Ruský bombardér zabíjal Rusov

Spomenul si naň aj niekdajší najbohatší Rus a dnes v exile žijúci kritik Kremľa Michail Chodorkovskij. „Putin sa namiesto Voroneže rozhodol bombardovať Belgorod. Cieľ je rovnaký – pomstiť sa Amerike,“ napísal na Telegrame.

Známemu publicistovi Anatolijovi Nesmianovi, ktorý píše aj pod pseudonymom Eľ Miurid, to ale nepripadá smiešne. „‚Budeme bombardovať Voronež‘ prestalo byť vtipom,“ komentoval na Telegrame priznanie ruského ministerstva obrany a dodal: „Prečo bojové lietadlo letelo nad ruským oblastným centrom, to ministerstvo obrany nevysvetlilo.“

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #Rusko #bombardér #vojna na Ukrajine #Su-34