Ukrajinská protiofenzíva sa blíži. Zelenskyj oznámil prípravu nových vojenských jednotiek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil vytvorenie nových vojenských jednotiek. Tie majú byť použité v očakávanej ukrajinskej protiofenzíve. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

22.04.2023 09:30
zelenskyj vojani ukrajina Avdijivka Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozpráva s vojakmi počas návštevy v meste Avdijivka na východe Ukrajiny 18. apríla 2023.
debata (116)

„Aktívne pripravujeme nové brigády a jednotky, ktoré sa preukážu na fronte,“ povedal Zelenskyj vo svojom tradičnom príhovore v piatok večer. Prezident sa podľa svojich slov počas rokovaní s generálnym štábom ukrajinskej armády usiluje o zabezpečenie všetkých prostriedkov na oslobodenie Ukrajiny spod ruskej okupácie.

„Každý na Ukrajine si musí uvedomiť, že hlavnou úlohou štátu je ukončenie okupácie našich území, znovuzískanie našej zeme a našich ľudí z ruského zajatia,“ povedal. Dodal, že štátne zdroje budú použité predovšetkým na dosiahnutie týchto cieľov a front označil za prioritu.

Prezident sa takisto poďakoval západným krajinám, ktoré Ukrajine pomáhajú v rámci tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu. „Ich odhodlanie je plne v súlade so situáciou a potrebami na bojisku,“ uviedol.

Zasadnutie predstaviteľov krajín z tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu sa konalo v piatok na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku.

Nemecko, Poľsko a Ukrajina sa dohodli na tom, že v Poľsku zriadia centrum na opravu a údržbu tankov Leopard, aby sa mohli rýchlo vracať späť na front, kde ich Kyjev nasadzuje do boja proti ruským inváznym silám.

leopard 2 Čítajte viac 422. deň: Španielsko posiela Ukrajine Leopardy. Rusi útočia novou dodávkou iránskych dronov

Spojené štáty oznámili, že v najbližších týždňoch začnú cvičiť ukrajinských vojakov obsluhovať americké bojové tanky Abrams.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že v súčasnosti je hlavnou prioritou zaistiť, aby Ukrajina nad Ruskom zvíťazila.

VIDEO: Čo dokáže americký supertank Abrams?
Video
Podľa odborníkov je to jeden z najlepších tankov, možno dokonca najlepší, na svete. Pozrite si Abramsy na videu US Army.
116 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj