Ako sa Putin stal hrdinom africkej televízie

Za uplynulý rok sa na spravodajských serveroch a sociálnych sieťach v Afrike čoraz častejšie objavuje proruský obsah. Cieľom týchto správ je získať podporu pre inváziu na Ukrajine, ukázať narastajúcu prítomnosť Ruska na africkom kontinente v pozitívnom svetle a zároveň kritizovať pôsobenie USA a Európy - najmä Francúzska - v Afrike, napísal denník The New York Times.

24.04.2023 06:55
Vladimír Putin, ruský prezident Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (66)

Z uniknutých dokumentov spravodajskej služby Spojených štátov okrem iného vyplýva, že ruská vojenská spravodajská služba vo februári plánovala propagandistickú kampaň, ktorá mala s využitím afrických médií cieliť na získanie verejnej mienky Afriky na stranu Ruska a jeho odklonenie od Západu.

Rusko Putin uarus bohoslužba veľkonočná Čítajte viac Jazvy na krku? Fotky opäť rozdúchali špekulácie o Putinovom zdraví

Niektoré zo spolupracujúcich médií sú podľa expertov napojené na Kremľom podporovanú Vagnerovu skupinu, ktorá pôsobí hneď vo viacerých afrických štátoch. Zatiaľ čo šíria dezinformácie, Vagnerova skupina posiela na africký kontinent tisíce žoldnierov, aby podporovali spriatelené vlády a ťažili zlato a ďalšie prírodné zdroje.

VIDEO: Naď: Otázkou je, či si Rusi môžu dovoliť existenciu Putina
Video

„Ruské fake news sa tu vyrábajú v obrovskom meradle,“ uviedol Abdoulaye Guindo, koordinátor serveru pre overovanie faktov so sídlom v Mali, kde Vagnerova skupina pôsobí. „Zdatnosť proruských účtov je nepopierateľná,“ do­dal.

Súbežne sa v niektorých častiach kontinentu zmenšuje dosah západných médií. BBC v Afrike prepúšťa desiatky novinárov a v dôsledku širších úsporných opatrení zrušila najmenej tri kanály, ktoré vysielali spravodajstvo v miestnych afrických jazykoch.

VIDEO: Putin kontroluje Krymský most. Osobne za volantom mercedesu
Video

Francúzskou vládou financované médiá Radio France Internationale a France 24 pozastavili pôsobenie v Mali a Burkine Faso, ktorých s Ruskom spriaznení lídri nedávno vyhostili francúzskych reportérov. Podľa štúdie organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) tieto vyhostenia a zákazy „vytvorili priaznivý priestor pre proruský naratív“.

Od Stredoafrickej republiky, cez Madagaskar, Mali až po Juhoafrickú republiku sa Rusko snaží zaujať úlohu obranného múru voči Západu. Ruský vplyv sa stal zjavnejším, keď sa 26 z 54 krajín kontinentu odmietlo zúčastniť na hlasovaní OSN o rezolúcii odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajine.

Krátko po začiatku vojny zakázala Európska únia vysielanie Kremľom zaštítenej televízie RT (Russia Today).

VIDEO: Krúpa: Sme v hľadáčiku Putina už roky, plní dezinformácií
Video

RT odvtedy rozšírila svoje pôsobenie v Afrike a začala vývoj „anglickojazyčného afrického centra“ v Johannesburgu, aby „pokryla čo najširšiu škálu príbehov, ktoré zaujmú miestne publikum i medzinárodných divákov RT“, uviedla zástupkyňa šéfredaktora RT Anna Belkina.

Rovnako sa z Francúzska plánuje do frankofónneho Mali v západnej Afrike presunúť tiež francúzsky kanál RT, uviedla novinárka Séga Diarrah, ktorú riaditeľka ruskej pobočky RT najala, aby pomohla s presunom.

Vzhľadom na to, že sa tieto plány doteraz neuskutočnili, šíri Rusko svoj naratív prostredníctvom spriatelených influencerov a afrických médií. RT a Kremľom financovaný Sputnik podpísali spoluprácu najmenej s tuctom kanálov afrického spravodajstva, uviedla Maxime Audinet, ktorá sa ruským mediálnym operáciám v Afrike venuje vo výskumnom inštitúte IRSEM spolupracujúcom s francúzskym ministerstvom obrany.

Kanál Afrique Média, ktorý spravodajstvo vysiela zo stredoafrického Kamerunu, oznámil partnerstvo s RT v decembri. „Koniec zavádzajúcej západnej propagandy,“ znel titulok televíznej debaty.

Dôležitú úlohu zohrávajú aj influenceri na sociálnych sieťach.

Modibe „Vladimir“ Modiba zo svojho domova neďaleko Johannesburgu zdieľal video z RT na twitteri a tiež na svojom spravodajskom blogu na Telegrame. V rozhovore uviedol, že ho platí rodina a priatelia, nie Rusko. Dodal, že jeho postoje reflektujú rastúce podráždenie medzi mladou černošskou populáciou Juhoafrickej republiky voči Západu a bežným juhoafrickým médiám. V súčasnosti ho sleduje 148 000 ľudí.

„Západné krajiny vždy chcú zasahovať do afrických záležitostí, alebo tu sú, aby kradli naše zdroje,“ uviedol Modiba.

Existujú aj dôkazy, že šíreniu ruského obsahu v Afrike pomáhajú aj čínske spoločnosti. Pekinský prevádzkovateľ satelitných televíznych služieb StarTimes sprístupňoval RT divákom aj po tom, čo s televíziou iné spoločnosti v dôsledku vojny prestali spolupracovať.

V animovanom videu, ktoré tento rok kolovalo po sociálnych sieťach, komando v uniformách s ruskou vlajkou a odznakom Vagnerovej skupiny vyskakuje z vrtuľníka a prichádza na pomoc dvom obkľúčeným vojakom z Mali a Burkiny Faso. Africkí vojaci s ruskými spojencami v ňom zvíťazia nad bývalou koloniálnou mocnosťou Francúzsku, ktorú vo videu predstavuje svorka nebezpečných zombie kostlivcov a obrovský had. Na konci videa sa trojica vydáva na Pobrežie Slonoviny – tradičného spojenca Západu.

Africkí a západní spravodajskí a vojenskí činitelia uviedli, že sú znepokojení správou aj formátom. Animované videá totiž môžu osloviť aj divákov, ktorí nevedia čítať.

S tým, ako sa väčšina západného sveta pre inváziu na Ukrajine stráni Ruska, sa teraz Moskva snaží vtiahnuť do svojej sféry vplyvu ďalšie africké krajiny. A podľa ukrajinského veľvyslanca v Senegale a štyroch ďalších západoafrických krajín Jurija Pyvovarova majú ruské médiá výsledky. Uviedol, že sa ho jeden z vysokopostavených senegalských ministrov spýtal, prečo Ukrajina zaútočila na Rusko, čo je nepravda často propagovaná v ruských médiách. Senegalskí novinári sa ho tiež pýtali, prečo Ukrajina ukrýva nacistov, a ako dôkaz uviedli propagandistický článok zo Sputniku.

„Ak africké štáty toľko trvajú na neutralite, ktorú plne rešpektujem, prečo sa tak pripútavajú k ruským naratívom?“ uviedol Pyvovarov.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine