Biden oznámil novinárom, že plánuje znovu kandidovať

Americký prezident Joe Biden v pondelok novinárom povedal, že plánuje znovu kandidovať v prezidentských voľbách. Oficiálne by mal svoje oznámenie zverejniť v utorok, uviedla agentúra Reuters. "Hovoril som vám, že mám v pláne znovu kandidovať. Viac sa dozviete naozaj skoro," vyhlásil Biden.

24.04.2023 22:28
Biden Foto: ,
Prezident USA Joe Biden.
debata (28)

Osemdesiatdvaročný Biden opakovane uviedol, že sa mieni uchádzať o druhé funkčné obdobie. S oficiálnym oznámením však podľa poradcov neponáhľal, pretože v rámci svojej strany nečelí žiadnej výraznej opozícii.

V primárkach Demokratickej strany by šéf Bieleho domu teraz čelil Robertovi Kennedymu, synovcovi bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovateľky Marianne Williamsonovej.

Ak bude Biden skutočne kandidovať a demokrati ho napriek pochybnostiam zvolia za svojho kandidáta, mohol by sa v rozhodujúcej fáze opäť stretnúť s republikánom Donaldom Trumpom, ktorý po neúspešnej obhajobe prezidentskej funkcie v roku 2020 opäť usiluje o nomináciu Republikánskej strany.

Ďalším možným republikánskym kandidátom je floridský guvernér Ron DeSantis, ktorý síce zatiaľ kandidatúru oficiálne neoznámil, ale v prieskumoch má značnú podporu. Voľby sa budú konať začiatkom novembra roku 2024.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA