V Sudáne dohodli trojdňové prímerie, Francúzi i Briti evakuujú

Znepriatelené bojujúce frakcie v Sudáne sa dohodli na trojdňovom prímerí, ktoré sa začína v utorok o polnoci, oznámil v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

25.04.2023 06:05 , aktualizované: 14:53
debata

Predchádzajúce snahy o pozastavenie konfliktu pritom viackrát zlyhali, informuje agentúra AFP.

„Po intenzívnych rokovaniach počas uplynulých 48 hodín sa sudánske ozbrojené sily a Sily rýchlej podpory (RSF) dohodli na zavedení celonárodného prímeria“ uviedol Blinken vo vyhlásení. Dodal, že prímerie sa začne v utorok o polnoci a potrvá 72 hodín.

Šéf americkej diplomacie zároveň vyzval sudánsku armádu a RSF, aby prímerie plne dodržiavali.

Spojené štáty spolu s partnermi podľa Blinkena v súčasnoti pracujú na vytvorení komisie, ktorá vyjedná trvalý mier v Sudáne, kde pred 10 dňami vypukli nepokoje v dôsledku konfliktu medzi dvomi vysokopostavenými generálmi.

Blinken sa v pondelok vo Washingtone stretol v súvislosti so snahami o prímerie v Sudáne s kenským ministrom zahraničných vecí a telefonoval aj so svojimi náprotivkami zo Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

OSN hovorí o 270-tisíc utečencoch

Organizácia Spojených národov (OSN) odhadla, že do susedného Čadu a Južného Sudánu by pre nepokoje mohlo utiecť až 270 000 obyvateľov Sudánu. Zástupkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Čade Laura Lo Castrová uviedla, že do Čadu už prišlo približne 20 000 utečencov a dodala, že UNHCR v najhoršom možnom prípade ráta aj 100 000 osobami.

Jej kolegyňa v Južnom Sudáne Marie-Helene Verneyová odhaduje, že do vlasti by sa mohlo vrátiť až 125 000 juhosu­dánskych utečencov žijúcich v Sudáne a 45 000 utečencov iných národností.

Francúzi i Briti evakuujú

Francúzsko odsunulo zo Sudánu 538 ľudí, z toho 209 francúzskych štátnych príslušníkov. Potvrdil to v Paríži francúzsky prezident Emmanuel Macron. Komplexnú evakuáciu Britov zo Sudánu oznámil aj britský premiér Rishi Sunak.

Podľa britskej stanice BBC sa predpokladá, že v Sudáne sa nachádza približne 4 000 občanov Spojeného kráľovstva a 2 000 z nich už požiadalo o pomoc. Britská vláda uviedla, že nárok na pomoc majú len držitelia britských pasov a ich najbližší rodinní príslušníci, ktorí už majú povolenie na vstup do Spojeného kráľovstva.

Letecký transport z vojenskej základne severne od Chartúmu sa pravdepodobne začne v najbližších hodinách, uviedol zdroj pre BBC.

O prevoze 138 civilistov zo Sudánu informovala aj Ukrajina. Podľa agentúry Reuters ukrajinská vojenská rozviedka GUR evakuovala 87 občanov Ukrajiny – väčšinou leteckých špecialistov: pilotov a technikov, a členov ich rodín. Spolu s nimi boli do bezpečia prevezení aj ďalší ľudia – občania Gruzínska a Peru. Evakuovaní sú teraz v Egypte.

Japonsko zatvorilo veľvyslanectvo

Japonsko dočasne zatvorilo svoju ambasádu v Sudáne a evakuovalo 45 japonských občanov a ich rodinných príslušníkov. V utorok to uviedol japonský premiér Fumio Kišida. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Dohromady 45 osôb odletelo lietadlom japonských ozbrojených síl z východného Sudánu do Džibuti,“ povedal Kišida. Dodal, že ďalší štyria Japonci odišli zo Sudánu do Džibuti a Etiópie s pomocou Francúzska a medzinárodných organizácií. Neskôr spresnil, že týmto spôsobom opustilo Sudán ďalších osem Japoncov.

„Tým je evakuácia tých Japoncov, ktorí sa včera chceli dostať z Chartúmu, vrátane diplomatického personálu, ukončená,“ povedal Kišida.

Japonské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že po evakuácii diplomatického personálu bolo japonské veľvyslanectvo v Chartúme dočasne zatvorené. Rezort diplomacie však zriadil styčný úrad v Džibuti, ktorý pomôže Japoncom zostávajúcim v Sudáne s evakuáciou.

V Sudáne už vyše týždňa prebiehajú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich dosiaľ zahynulo najmenej 420 ľudí a 3700 ďalších utrpelo zranenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #USA #Sudán