Zbeh, ktorý potvrdil ohavnosti vagnerovcov, sa v Nórsku pobil a zaútočil na policajta

Bývalý príslušník ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Andrej Medvedev, ktorý žiada o azyl v Nórsku, sa dnes pred súdom priznal k účasti na bitke pred barom v Osle a k noseniu vzduchovky na verejnosti. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej by mu aj v prípade odsúdenia mohlo byť udelené dočasné povolenie na pobyt.

25.04.2023 13:32 , aktualizované: 15:17
medvedev Foto: ,
Bývalý člen vagnerovcov Andrej Medvedev počúva svojho právnika Brynjulfa Risnesa počas súdneho pojednávania v Osle, utorok 25. apríla 2023.
debata (23)

Dvadsaťšesťročný Rus v januári vstúpil ilegálne do Nórska prekročením hranice medzi Nórskom a Ruskom, ktorá je dlhá 198 kilometrov. Odvtedy vypovedal o svojom pôsobení v bojoch s ruskými jednotkami na Ukrajine. Uviedol okrem iného, že bol na Ukrajine svedkom masových vrážd a že je ochotný svedčiť proti vedeniu Vagnerovej skupiny.

Medvedev sa dnes priznal k tomu, že sa 22. februára pobil pred barom v Osle a bránil policajtovi vo výkone služby. Rovnako sa priznal k tomu, že 14. marca pri inej príležitosti mal pri sebe na verejnosti vzduchovku.

vagnerovci, vagnerova skupina, žoldnieri Čítajte viac Prigožinovi dezertoval z bojiska veliteľ. V Nórsku požiadal o azyl

K násiliu proti policajtovi, čo je najzávažnejšie obvinenie, ktorému čelí a za ktoré je maximálny trest tri roky väzenia, sa nepriznal.

Bojí sa o život

„Chápe, že sa v ten večer neovládol, požil príliš veľa alkoholu a vypukla bitka s ľuďmi pred barom,“ povedal jeho právnik Brynjulf Risnes o udalostiach z 22. februára. „Nesúhlasí s tým, že by použil násilie voči policajtovi. To bolo nedorozumenie. Policajtov sa nikdy nedotkol,“ dodal.

Policajt Medvedeva opísal obvineného ako rozrušeného, „viditeľne opitého“ a „bojovne naladeného“. Medvedev uviedol, že sa za to, čo sa stalo, „veľmi hanbí“, podrobnosti bitky si vraj nepamätá. Dodal, že prejavy odporu a násilia, z ktorých je obvinený, boli reflexy spôsobené bolesťou zo spútania. „Nemal som v úmysle nikomu ublížiť,“ vypovedal. „Bola to len prirodzená fyzická reakcia na bolesť, ktorú som prežíval,“ dodal. Povedal tiež, že si v obchode v Osle kúpil vzduchovku na sebaobranu, pretože sa obáva o svoj život.

VIDEO: Cvičenie Joint Viking: Nóri sú aj proti Rusku pripravení brániť, čo milujú
Video

Žiada 18 dní väzenia

Prokurátor Vegard Gjertsen požaduje pre Medvedeva trest odňatia slobody v dĺžke 18 dní vrátane piatich dní, ktoré už strávil vo väzbe, za násilie proti polícii a podmienečný trest za zostávajúce trestné činy, ku ktorým sa priznal. Očakáva sa, že súd oznámi svoj verdikt najneskôr do 2. mája, dátum však nespresnil.

Ak bude Medvedev odsúdený, nemusí byť nutne vyhostený z Nórska. V prípade, že by bol žiadateľ o azyl odsúdený za násilný trestný čin, imigračné úrady Reuters oznámili, že by mu aj tak mohlo byť udelené dočasné povolenie na pobyt.

Hovorca nórskeho riaditeľstva pre prisťahovalectvo sa k Medvedevovmu prípadu odmietol vyjadriť.

Nórsko, NATO Čítajte viac Zvýšila sa šanca, že Rusko zaútočí na Nórsko? Odpovedá expert

Medvedeva bude naďalej vypočúvať osobitná policajná agentúra Kripos, ktorá sa zaoberá organizovanými, vojnovými a ďalšími závažnými zločinmi. V súčasnej dobe sa Kripos podieľa na snahách Medzinárodného trestného súdu vyšetriť vojnové zločiny na Ukrajine, ktoré Rusko popiera.

„Chceme ho naďalej vypočúvať“ ako svedka, uviedol Kripos vo vyhlásení pre Reuters.

Úradom dáva zabrať

Medvedev vo februári agentúre Reuters povedal, že bojoval na Ukrajine, okrem iného v oblasti okolo Bachmutu, ktorý je centrom niekoľkomesačných prudkých bojov medzi ruskými a ukrajinskými silami, ktoré mesto takmer zničili. Reuters nemohol jeho tvrdenie nezávisle overiť.

Od svojho príchodu do škandinávskej krajiny dáva Medvedev úradom zabrať. V januári bol krátko zatknutý za „porušenie bezpečnostných predpisov v jeho okolí“, uviedol jeho právnik. Začiatkom marca bol tiež krátko zadržaný kvôli chýbajúcemu povoleniu na pobyt v susednom Švédsku, kam si podľa svojho právnika išiel kúpiť cigarety, ktoré sú lacnejšie ako v Nórsku.

VIDEO: Toto dokáže fínske delostrelectvo. NATO sa o hranicu s Ruskom nemusí báť
Video

Nad Medvedevom a pravdivosťou jeho výpovedí, najmä nad jeho minulosťou a okolnosťami úteku z Ruska, zostáva mnoho otáznikov. Mnohí odborníci sa domnievajú, že bývalý žoldnier nemohol prekročiť prísne stráženú hranicu bez pomoci.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #vojna na Ukrajine #vagnerovci