Lavrov prekrútil deklaráciu medzi EÚ a NATO. Pavel: Nemá zmysel to komentovať

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov sa snažil presvedčiť svet, že „Európska únia sa vyzbrojuje rekordnou rýchlosťou“ a správa sa čoraz agresívnejšie, aby zadržala Rusko.

26.04.2023 11:35 , aktualizované: 13:16
lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie v sídle Organizácie Spojených národov v utorok 25. apríla 2023.
debata (239)

Na tlačovej konferencii povedal, že nepochybuje o tom, že medzi EÚ a Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO) je teraz „veľmi malý rozdiel“.

Lavrov poukázal na to, že EÚ a NATO nedávno podpísali deklaráciu, v ktorej sa podľa neho uvádza, že aliancia zaistí bezpečnosť EÚ. Pravdepodobne mal na mysli deklaráciu medzi EÚ a NATO z 19. januára o ich „strategickom partnerstve“, ktorá označuje ruskú inváziu na Ukrajinu za „najvážnejšiu hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť za ostatné desaťročia“.

VIDEO: Cvičenie Joint Viking: Nóri sú aj proti Rusku pripravení brániť, čo milujú
Video

Lavrov však prekrútil skutočnosť, keďže deklarácia zaväzuje obe strany k užšej spolupráci s tým, že EÚ i NATO prispejú k posilneniu bezpečnosti v Európe aj mimo nej. Neuvádza, že NATO zaistí bezpečnosť EÚ, ako to tvrdí Lavrov.

Ruský vodca Vladimir Putin sa dlho sťažuje na rozširovanie NATO, najmä smerom k jeho krajine, čo potom využil ako ospravedlnenie pre inváziu na Ukrajinu. Lavrov na utorňajšej tlačovej konferencii pokračoval v tomto naratíve a tvrdil, že dôkazom toho je vstup Fínska a snahy o integráciu v podaní Švédska a Ukrajiny. „NATO nikdy nemalo v úmysle zastaviť sa,“ poznamenal.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov hovoril v OSN dlho a nesúrodo. Kritizoval Medzinárodný menový fond, Kyjev nazval zločinným režimom

Lavrov tiež skritizoval českého prezidenta Petra Pavla za výroky o postoji Číny k Ukrajine. Pevel reagoval slovami, mnohé výroky ruských predstaviteľov za posledné roky boli buď priame lži, alebo prekrútené fakty či zavádzajúce informácie. Nemá preto zmysel komentovať slová Lavrova.

Český prezident v rozhovore pre bruselský web Politico zverejnenom v utorok uviedol, že mier na Ukrajine v tejto chvíli nie je v záujme Číny, pretože vojna umožňuje Pekingu nútiť Rusko k ústupkom.

Rusko sa nespráva ako normálny štát

„Nemyslím si, že by Čína mala skutočný záujem vojnu v krátkom čase ukončiť,“ citoval server Politico slová Pavla. Peking podľa neho sleduje len vlastné záujmy.

„Je to výrok takého typu, ktorý nemá nič spoločné s pôsobením normálneho politického činiteľa,“ uviedol v reakcii šéf ruskej diplomacie.

NRSR parlament Čítajte viac Národná rada označila ruský režim za teroristický, podporila Ukrajinu

„Práve z úst ministra zahraničných vecí Ruskej federácie, ktorá sa niekoľko posledných rokov nespráva ako normálny štát, to znie naozaj zaujímavo,“ reagoval na Lavrovovu kritiku Pavel. Jeho slová nechcel ďalej komentovať, za svojimi výrokmi o Číne si však stojí.

Lipavský: Lavrov je klaun

Na slová Lavrova o Pavlovi reagoval český minister zahraničia Jan Lipavský a na Twitteri odvetil, že Lavrov je „klaun“. „Výroky klauna Lavrova na adresu nášho prezidenta sú na smiech. Rusko je teroristický štát a jeho vedenie patrí pred medzinárodný tribunál," napísal Lipavský.

Lavrov v utorok kritizoval vyjadrenia Petra Pavla, ktorý spochybnil záujem Číny na dosiahnutí mieru na Ukrajine, uviedol server iDNES.cz s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

Šéf diplomacie Kremľa na okraj zasadania Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku komentoval rozhovor, ktorý dal český prezident bruselskému webu Politico. „Je to výrok takého typu, ktorý nemá nič spoločné s pôsobením normálneho politického činiteľa,“ povedal Lavrov, ktorý tento mesiac ako zástupca Ruska – vďaka systému rotujúceho predsedníctva – predsedá zasadnutiam bezpečnostnej rady.

Peter Pavel Čítajte viac Pavel: Mali by sme tlačiť na EÚ, aby rokovania s Ukrajinou začala do konca roka

Český prezident v utorok zverejnenom rozhovore pre Politico uviedol, že mier na Ukrajine v tejto chvíli nie je v záujme Číny, pretože vojna Pekingu umožňuje nútiť Rusko k ústupkom, pripomína iDNES.cz. „Nemyslím si, že by Čína mala skutočný záujem vojnu v krátkej dobe ukončiť,“ citoval server Politico slová českého prezidenta.

VIDEO: Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane
Video
239 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #NATO #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine