V Rusku bude trestné pomáhať Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu

Horná komora ruského parlamentu schválila zákon, ktorý má zaviesť trestnú zodpovednosť za poskytovanie súčinnosti Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu (ICC) a ďalším medzinárodným inštitúciám. Informoval o tom web stanice Rádia Slobodná Európa.

26.04.2023 18:50
debata (100)

Haagsky súd v marci vydal kvôli deportáciám ukrajinských detí do Ruska zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí Mariju Ľvovovú-Bělovovú.

ICC Karim Khan. Čítajte viac Prokurátor ICC: Nebudeme váhať konať vo veci vojnových zločinov na Ukrajine

Oznámenie o vydaní zatykača na Putina vyvolalo nevôľu Moskvy, hoci sa ruská diplomacia pokúsila závažnosť tohto kroku znížiť vyhlásením, že „rozhodnutie nemá žiadny význam“ vzhľadom na to, že Rusko nemá voči ICC žiadne záväzky. V praxi ale zatykač znamená, že asi 120 štátov, ktoré spadajú pod jurisdikciu ICC, má povinnosť Putina zatknúť, ak by sa pohyboval na ich území.

VIDEO: Na Putina je zatykač. Zadržali by ho na Slovensku?

Video

Návrh zákona zavádza trestnú zodpovednosť za súčinnosť pri vykonávaní rozhodnutí medzinárodných inštitúcií, ktorých Rusko nie je členom. Zákon predpokladá trest v podobe pokuty od 300 000 do jedného milióna rubľov (od 3 300 eur do 11-tisíc eur) alebo odňatia slobody až na päť rokov.

Dolná komora ruského parlamentu návrh schválila minulý týždeň.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ICC #Medzinárodný trestný súd v Haagu