Erdogana údajne hospitalizovali po infarkte, jeho hovorca to poprel

Šéf tlačového oddelenia tureckej prezidentskej kancelárie Fahrettin Altun rázne odmietol fámy, ktoré sa šíria o zdraví prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

27.04.2023 06:23
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata

„Kategoricky odmietame takéto nepodložené tvrdenia o prezidentovom zdravotnom stave,“ napísal Altun v stredu neskoro večer na sociálnej sieti Twitter. Reagoval tým na niekoľko tvítov obsahujúcich tvrdenia, že Erdogan utrpel infarkt a bol hospitalizovaný v nemocnici.

Altun dodal, že prezident sa vo štvrtok podľa plánu prostredníctvom videospojenia zúčastní na otvorení tureckej jadrovej elektrárne Akkuyu.

Turecký viceprezident Fuat Oktay uviedol, že Erdogan sa má dobre. „Sme v neustálom kontakte. Trochu prechladol,“ dodal Oktay, ktorého citovala agentúra Anadolu.

Erdogan Čítajte viac Erdogan pre nevoľnosť prerušil naživo vysielané televízne interview

Intenzívnejšie špekulácie o Erdoganovom zdravotnom stave sa objavili po tom, čo zrušil v stredu svoj program v rámci volebnej kampane. „Dnes na odporúčanie svojich lekárov zostanem doma odpočívať,“ napísal 69-ročný Erdogan v príspevku na Twitteri.

Erdogan v priebehu utorka absolvoval tri prejavy v kampani pred parlamentnými a prezidentskými voľbami, ktoré Turecko čakajú 14. mája. Následne mal vystúpiť naživo v rozhovore pre televízne stanice Ulke TV a Kanal 7.

Jeho rozhovor sa však začal s viac než 90-minútovým oneskorením. Po približne desiatich minútach sa vysielanie prerušilo. Keď sa Erdogan po ďalších 15 minútach vrátil na obrazovku, svoju neprítomnosť ospravedlnil žalúdočnou nevoľnosťou.

Erdogan a jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) dominujú tureckej politickej scéne uplynulé dve desaťročia. Kampaň pred nadchádzajúcimi voľbami však pre tureckého prezidenta predstavuje jednu z doposiaľ najväčších výziev. Podľa prieskumov totiž zaostáva za opozičným politikom Kemalom Kiličdaroglom, ktorý je spoločným kandidátom šestice strán združených v Národnej aliancii (Millet Ittifaki).

debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan