Čínsky prezident vyzval Zelenského rokovať s Ruskom o mieri

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu telefonicky hovoril so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Bol to ich prvý kontakt od ruského útoku na Ukrajinu vlani vo februári. Čínsky vodca podľa štátnych médií Zelenského vyzval na rokovanie s Moskvou, ktoré je podľa neho jediným východiskom z konfliktu.

27.04.2023 08:01
Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching
debata (62)

Čína v súvislosti s dlho očakávaným rozhovorom ďalej oznámila, že mieni na Ukrajinu v najbližšom čase vyslať osobitnú diplomatickú misiu. Kyjev podľa Zelenského vymenuje veľvyslanca v Pekingu. Rusko po telefonáte kritizovalo Kyjev za údajnú neochotu rokovať o mieri, USA či Francúzsko hovor privítali.

„Mal som s prezidentom Si Ťin-pchingom dlhý a zmysluplný telefonát. Verím, že tento hovor, ako aj vymenovanie ukrajinského veľvyslanca v Číne, bude silným impulzom pre rozvoj našich bilaterálnych vzťahov,“ napísal Zelenskyj na Twitteri. Agentúra Reuters poznamenala, že ukrajinský prezident vymenoval za nového veľvyslanca v Pekingu bývalého ministra pre strategické priemyselné odvetvia Pavla Rjabikina.

Na platforme telegram Zelenskyj uviedol, že počas hodinového hovoru so svojím čínskym náprotivkom venovali osobitnú pozornosť spôsobom „možnej spolupráce pri nastolení spravodlivého a udržateľného mieru pre Ukrajinu“. Nikto si podľa neho neželá mier viac ako Ukrajinci, ktorí bojujú za svoju budúcnosť a uplatňujú právo na sebaobranu. „Mier nemôže existovať na úkor územných kompromisov. Územná celistvosť Ukrajiny musí byť obnovená v hraniciach z roku 1991,“ uviedol Fico.

„Jediným uskutočniteľným východiskom je vyjednávanie,“ uviedla podľa agentúry AP čínska štátna televízia CCTV v príspevku o telefonáte oboch štátnikov.

Zopakovala tiež čínske stanovisko, že „v jadrovej vojne nie je víťazov“. „Všetky zúčastnené strany by mali pri riešení jadrovej otázky zachovať pokoj a zdržanlivosť a skutočne hľadieť na budúcnosť a osud svoj aj celého ľudstva a spoločne sa snažiť krízu zvládnuť,“ uviedla CCTV. Rusko v uplynulých mesiacoch opakovane hrozilo použitím jadrových zbraní, ak bude ohrozená jeho existencia.

Čína sa zameria na podporu mierových rozhovorov a bude sa usilovať o uzavretie prímeria, povedal Si podľa čínskych médií Zelenskému. Peking podľa vyjadrenia čínskeho prezidenta nebude „nečinne prihliadať, prilievať olej do ohňa, ani (z konfliktu) ťažiť.“

Líder čínskeho ministerstva zahraničia Jü Ťün podľa Reuters uviedol, že Čína vyšle na Ukrajinu a do ďalších krajín osobitnú delegáciu, ktorá sa bude usilovať o „politické riešenie ukrajinskej krízy“. Povedal tiež, že hovor Siho so Zelenským dokazuje „objektívny a nestranný postoj“ Číny k medzinárodným otázkam, Ukrajinu označil za „strategického partnera“ Číny.

Čína vo februári zverejnila svoj dvanásťbodový plán na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý vyzýva na komplexné prímerie. Prihlasuje sa tiež k princípu „zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti všetkých krajín“, ale aj zrušenia protiruských sankcií. Zelenskyj predtým uviedol, že Kyjev by mal s Pekingom na mierovom pláne spolupracovať, hoci zároveň upozornil, že s niektorými bodmi nesúhlasí. Kyjev súhlas s pokojom zbraní podmieňuje stiahnutím ruských vojsk na hranice z roku 1991, čo Moskva označuje za vylúčené.

Ide o prvé známe verejne ohlásené rokovanie oboch mužov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022. Si na začiatku tohto mesiaca vyhlásil, že je ochotný hovoriť so Zelenským, ktorý ho predtým opakovane žiadal o rokovania a pozval na návštevu Ukrajiny. V marci Si navštívil v Moskve ruského prezidenta Vladimira Putina. Načasovanie telefonátu je dôležité tiež z toho dôvodu, že prichádza v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na protiofenzívu, poznamenala agentúra AP.

Peking vlani neuznal ruskú anexiu štyroch okupovaných oblastí na juhu a východe Ukrajiny a rovnako aj pripojenie polostrova Krym k Rusku v roku 2014. Ruskú inváziu však Čína neodsúdila a v posledných mesiacoch zintenzívnila spoluprácu s Moskvou, pripomína agentúra AFP.

Washington Rozhovor Siho so Zelenským privítal, hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby však zároveň vyjadril opatrnosť. „Či to povedie k nejakému zmysluplnému mierovému hnutiu, plánu alebo návrhu, teraz myslím jednoducho nevieme,“ uviedol Kirby podľa Reuters. Hovor medzi štátnikmi privítala tiež Paríž. Podľa Elyzejského paláca francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojej skoršej návštevy Pekingu naliehal na Si Ťin-pchinga, aby sa hovor uskutočnil. Telefonát privítala podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na nemenovaného predstaviteľa, tiež Európska únia.

Ruská diplomacia v stredu v reakcii na telefonát Ukrajinu obvinila, že spolu so svojimi západnými spojencami „podrýva mierovú iniciatívu“ tým, že odmieta akékoľvek rozumné pokusy o politické a diplomatické urovnanie krízy. „Berieme na vedomie pripravenosť čínskej strany usilovať sa o začatie rokovaní,“ uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová na adresu Pekingu.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Si Ťin-pching #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj