India a Rusko posilňujú obranné partnerstvo. Dillí nakupuje vo veľkom zbrane i ropu

Moskva a Dillí sa dohodli na posilnení obranného partnerstva. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie indickej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

29.04.2023 10:17
India Rusko USA základne vojenské Ázia Stredná Foto: ,
Ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) počúva na stretnutí šéfov rezortov obrany Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v indickom Naí Dillí vo štvrtok 27. apríla 2023. Rusko zvyšuje bojovú pripravenosť svojich vojenských základní v Strednej Ázii, aby tak čelilo snahám Spojených štátov o zvýšenie ich vojenskej prítomnosti v tejto oblasti. V piatok 28. apríla to uviedol Šojgu.
debata (194)

V Indii je na návšteve ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý v piatok rokoval so svojím indickým náprotivkom Rádžnátom Singhom. Šojgu so Singhom rokoval poprí stretnutí ministrov obrany na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v indickej metropole.

Dillí sa obávalo, že vojna na Ukrajine ohrozí vojenské dodávky z Moskvy. India je najväčším dovozcom zbraní na svete a z Ruska pochádzala v posledných desaťročiach takmer polovica indického dovozu vojenskej techniky, vrátane stíhačiek, tankov, jadrových ponoriek či lietadlových lodí.

VIDEO: Test ultrasonickej ruskej rakety Moskit.

Video

V dôsledku vojny na Ukrajine sa zdržali dodávky ruských systémov protivzdušnej obrany a náhradných dielov nevyhnutných pre údržbu indických tankov a stíhacích lietadiel.

Šojgu na summite SCO podľa ruskej štátnej agentúry RIA Novosti uviedol, že Západ chce „na Ukrajine strategicky poraziť Rusko, ohroziť Čínu a udržať si svoju monopolnú pozíciu“.

India ruskú inváziu na Ukrajinu odmietla odsúdiť a v posledných mesiacoch nakúpila rekordné objemy ruskej ropy. Prehĺbenie obchodných väzieb s Moskvou označuje Dillí ako obhajobu svojich záujmov a uvádza, že sa usiluje o diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine.

Skutočným cieľom Západu na Ukrajine je poraziť Rusko, ohroziť Čínu a udržať si svoju monopolnú pozíciu, uviedol podľa agentúry TASS ruský minister obrany Sergej Šojgu. Západ tiež obvinil, že sa na konfrontáciu s Ruskom pripravil vopred. Členské krajiny NATO a ďalší spojenci vojensky podporujú Kyjev proti Moskve, ktorej jednotky vlani do susednej krajiny vpadli.

„Washington a jeho komplici uskutočňujú svoj strategický plán, v ktorom sa snažia vyprovokovať ďalšie krajiny ku konfrontácii s inými štátmi, hlavne s Ruskom a Čínou. Jasným potvrdením tejto zločineckej politiky je konflikt na Ukrajine. Jeho skutočným cieľom je strategická porážka Ruska, vytvorenie hrozby pre Čínu a udržanie si monopolu vo svete,“ povedal Šojgu v Dillí.

Súčasný otvorený konflikt na Ukrajine začalo Rusko, ktoré cez hranice vyslalo svoje vojská. Moskva tvrdí, že bola donútená na Ukrajine zasiahnuť, aby bránila pred útlakom ruskojazyčné obyvateľstvo a aby znemožnila Západu zneužívať Ukrajinu na ohrozovanie ruskej bezpečnosti. Rovnaké argumenty zopakoval aj Šojgu.

Kyjev a Západ uvádzajú, že ide o ničím nepodložené zámienky na rozpútanie vojny, ktorej cieľom je obsadiť ukrajinské územie.

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #India #vojna na Ukrajine