Neprovokujte, vyzvali Spojené štáty Čínu. Filipíny sa sťažujú na manévre čínskych lodí

Spojené štáty v sobotu podľa agentúry AFP vyzvali Čínu, aby prestala s "provokatívnym a nebezpečným správaním" v Juhočínskom mori, kde sa k sebe v posledných dňoch niekoľkokrát nebezpečne priblížili filipínske a čínske plavidlá. Manila a Peking sa kvôli tomu navzájom obvinili z vyvolávania námorných incidentov.

29.04.2023 21:54
Juhočínske more, Foto:
Lode čínskej a filipínskej pobrežnej stráže v Juhočínskom mori.
debata (22)

„Vyzývame Peking, aby upustil od svojho provokatívneho a nebezpečného správania,“ povedal hovorca amerického ministerstva zahraničia Matthew Miller. Dodal, že akýkoľvek útok na filipínske armádne sily by vyvolal americkú reakciu. Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že prezident Joe Biden sa má v pondelok stretnúť v Bielom dome s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom mladším.

VIDEO: Čínske a ruské lode spoločne hliadkujú v Tichom oceáne.

Video

Filipínska pobrežná stráž v piatok uviedla, že v uplynulom týždni sa v Juhočínskom mori pohybovalo viac ako 100 čínskych lodí, ktoré blokovali filipínske hliadkové člny a v niektorých prípadoch vykonávali „nebezpečné manévre“.

V závere minulého týždňa sa podľa Manily odohrala pri jednom z atolov sporných Spratlyho ostrovov dvojica incidentov, pri ktorých hrozil stret čínskych a filipínskych plavidiel. Peking naopak obvinil Manilu, že má na svedomí incident, ktorý sa odohral v pondelok rovnako vo vodách Spratlyho ostrovov a pri ktorom sa plavidlo čínskej pobrežnej stráže takmer zrazilo s filipínskou­ loďou.

Filipíny a Čína vedú dlhotrvajúci spor o strategickú oblasť v Juhočínskom mori, ktorým prechádzajú významné námorné trasy a v ktorom sa predpokladajú rozsiahle náleziská nerastných surovín. Peking tvrdí, že mu patrí väčšina ostrovov a útesov v Juhočínskom mori. Nároky na určité oblasti si ale okrem Filipín robí aj Brunej, Indonézia, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

Manila a Washington sa v posledných mesiacoch dohodli na posilnení vzájomného spojenectva, čo zahŕňa obnovenie spoločných námorných hliadok v Juhočínskom mori, ako aj sprístupnenie ďalších filipínskych základní pre amerických vojakov. Podľa AFP by sa Filipíny mohli stať kľúčovým partnerom USA v prípade, že by došlo k čínskej invázii na Taiwan.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Filipíny