Prigožin hrozí Moskve vzburou. Rusko je na pokraji katastrofy, tvrdí

Jevgenij Prigožin, zakladateľ Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, dal ultimátum ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, v ktorom sa naliehavo dožaduje dodávok munície. Putinov kuchár, ako znie jeho prezývka, lebo jedna z jeho firiem poskytuje Kremľu cateringové služby, varoval, že ak sa problém s dodávkami munície pre jeho žoldniersku armádu nevyrieši, vagnerovci opustia svoje pozície v Bachmute a odkryjú front.

30.04.2023 03:39 , aktualizované: 06:00
prigožin Foto:
Na zábere z videa zverejneného tlačovou službou Jevgenija Prigožina je šéf Vagnerovej skupiny na bližšie neurčenom mieste na Ukrajine, zrejme v okupovanej časti Bachmutu.
debata (267)

„Obraciam sa na Šojgua so žiadosťou o okamžité vydanie munície. V prípade odmietnutia považujem za potrebné odovzdať najvyššiemu veliteľovi informácie o existujúcom probléme, aby bolo možné rozhodnúť o vhodnosti ďalšej prítomnosti Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti v Bachmute v podmienkach nedostatku munície… Kritický termín na prijatie rozhodnutia je už dnes, 28. apríla,“ povedal Prigožin v rozhovore s prokremeľským vojenským korešpondentom Semionom Pegovom. Telegramový kanál WarGonzo zverejnil rozsiahle interview 29. apríla.

Video
Blato, smrť. Drsné podmienky v bojoch o Bachmut

Munícia iba na pár dní

Podľa Prigožina „patrónov zostalo už nie na týždne, ale na dni“. Jeho žoldnieri vraj žiadajú štyri tisíc a dostali len 800. "Ak sa deficit nedoplní… budeme nútení stiahnuť časť jednotiek z tohto územia a potom sa všetko ostatné zrúti. Preto zvon už bije na poplach,“ povedal Prigožin.

Vagnerovci už podľa ich zakladateľa nemajú žiadnu muníciu a bez nej utrpia „vysoké sanitárne straty“ a „čoskoro skončia“. „Dnes sa blížime k tomu, že Vagnerova súkromná vojenská spoločnosť skončí. V krátkom čase prestane existovať,“ povedal.

Rusko, Ukrajina, vojna, Bachmut, húfnica Čítajte viac Prigožin: Ukrajinská ofenzíva je pripravená. Začne sa do 15. mája

Šojgu „musí urobiť rozhodnutie“ najmä vo svetle hroziacej ukrajinskej protiofenzívy, zdôraznil Prigožin. Tá sa podľa jeho prognózy začne najneskôr 15. mája. „Musíme prestať klamať obyvateľstvo a hovoriť, že je u nás všetko v poriadku… Musím úprimne povedať: Rusko je na pokraji katastrofy. Ak sa tieto skrutky dnes nedotiahnu, lietadlo sa vo vzduchu rozpadne,“ varoval Prigožin.

Problémy s nedostatkom delostreleckých granátov majú vagnerovci od zimy. Putinov kuchár už viackrát obvinil ministerstvo obrany i generálny štáb, že zámerne sabotujú zásobovanie jeho súkromnej armády.

Ministerstvo obrany reagovalo vyhlásením, že „všetky žiadosti o dodávku munície pre útočné jednotky sa vybavujú čo najskôr“ a slová o ich nedostatku „prinášajú rozkol“ medzi jednotky ruského zoskupenia na Ukrajine a „nahrávajú nepriateľovi“.

Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Čítajte viac Prigožin mal žoldnierom na Ukrajine zakázať brať zajatcov, všetkých vraj majú zabíjať

Igor Girkin, zvaný Strelkov, bývalý veliteľ doneckých separatistov, si myslí, že za takéto ultimáta by si Prigožin zaslúžil, aby ho postavili pred poľný tribunál.

„Prigožin hrozí vojenskou vzburou. Pretože odvolanie jednotiek a útvarov z frontu bez súhlasu najvyššieho velenia je vojenská vzbura a nič iné,“ napísal penzionovaný plukovník ruskej tajnej služby FSB na komunikačnej platforme Telegram. „Čítal som, že nejaký radový mobilizovaný vojak dostal päť rokov len za neoprávnené opustenie jednotky,“ dodal.

Video
Prigožin poslal do Bruselu krvavé kladivo

Príznak občianskej vojny

Prigožinove hrozby, že sa jeho súkromná armáda stiahne z frontu, kvalifikuje podobne ako ultranacionalista Strelkov aj liberálny sociológ Igor Eidman. „V podmienkach vojny sa takáto hrozba nazýva vzbura. Ak by sa to stalo v niektorej armáde počas prvej alebo druhej svetovej vojny, išlo by o extraordinárnu mimoriadnu udalosť. Takýto rebel v radoch vojenského velenia by bol okamžite zatknutý a s najväčšou pravdepodobnosťou zastrelený,“ pripomína na Telegrame renomovaný sociológ.

Počas občianskej vojny je ale podľa neho takéto správanie poľných veliteľov celkom bežné: odkryť front, odísť do tyla, vyvolať vzburu, zasiahnuť svojich konkurentov.

„Prvé príznaky občianskej vojny v Rusku sú zjavné. Hnacím motorom je Prigožin, ktorý sa už otvorene vzbúril proti vojenskému vedeniu,“ usudzuje Eidman. „Ďalším krokom môžu byt ozbrojené zrážky medzi armádnymi jednotkami a Vagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou. Môžu sa začať po nových porážkach ruskej armády, keď sa lampasáci a žoldnieri pokúsia zvaliť zodpovednosť jeden na druhého a podeliť sa o ubúdajúce zdroje,“ prognozuje.

Na otázku Pegova, či sa vagnerovci v Bachmute môžu otočiť a tiahnuť na Moskvu, Prigožin odvetil: „Je to zaujímavá myšlienka, ale neuvažovali sme o nej. Máme Bachmut, Moskva nie je náš nepriateľ… Ak sa bojíte, choďte bojovať do Bachmutu sami.“

© Autorské práva vyhradené

267 debata chyba
Viac na túto tému: #vzbura #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Bachmut #vagnerovci