431. deň: Ruských obetí je za posledných päť mesiacov 100-tisíc, odhaduje Biely dom

Raketové útoky z ruskej strany neprestávajú. Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila 15 z 18 ruských rakiet vyslaných na ukrajinské územie. Letecký poplach znel po celej krajine, explózie sa ozývali aj v Kyjevskej oblasti. Vzdušné údery narušili prevádzku podnikov vyrábajúcich zbrane a spôsobili značné škody na energetickej infraštruktúre. Poškodené boli aj dve desiatky bytových domov a tiež vyše 20 súkromných budov. Po bombardovaní Pavlohradu sú zranené vyše tri desiatky civilistov vrátane detí.

01.05.2023 06:15 , aktualizované: 21:50
Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinskí vojaci prechádzajú okolo poškodeného ruského tanku v meste Trostjanec, približne 400 km východne od hlavného mesta Kyjev na Ukrajine. Marec 2022
debata (794)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 431. deň
  • Nočné ruské útoky si vyžiadali desiatky zranených
  • Ukrajinské protiútoky vytlačili Rusov z niektorých pozícií v Bachmute, uviedol veliteľ
  • Na ruskej strane padlo už takmer 191-tisíc vojakov, tvrdí Ukrajina

VIDEO: Prezidentka Čaputová o svojej ceste na Ukrajinu.

Video
Rusko, Ukrajina, vojna, Bachmut, vojenský konflikt Čítajte viac 430. deň: Rusko prišlo už o tisícky elitných vojakov. V Bachmute sa front posúva po kúskoch

21:50 Niekoľko stoviek ľudí sa dnes zišlo na demonštrácii v poľskom pohraničí. Informoval o tom saský denník Sächsische Zeitung. Podľa neho účastníci tejto manifestácie žiadali mierové rokovania vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Niektorí demonštranti prišli na podujatie s modrými vlajkami, na ktorých bola biela holubica a nápis Mier v angličtine. Boli medzi nimi aj ľudia s vlajkou nemeckého pravicového hnutia Freie Sachsen, označovaného za monarchistické a separatistické.

Podľa nemeckej polície, ktorá hliadkovala pri hraniciach, išla na akciu aj stovka ľudí z nemeckého Zhorelca (Görlitz). Jedného Nemca polícia do Poľska nepustila, pretože mal pri sebe sekerku a nôž. Polícia však uviedla, že nie je isté, či smeroval na túto demonštráciu.

Na podujatí mal príhovor nemecký univerzitný profesor Peter Dierich, ktorý okrem iného kritizoval západné dodávky zbraní na Ukrajinu a vyzval bojujúce strany na mierové rokovania.

20:45 Ruská invázia na Ukrajinu má podľa odhadu Bieleho domu len za posledných päť mesiacov 100 000 obetí na ruskej strane, z toho vyše 20 000 mŕtvych. Uviedol to dnes bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Celkový počet zabitých či zranených ruských vojakov odhadujú západní činitelia na viac ako 200 000.

Ukrajinský generálny štáb uvádza vyše 190 000 osôb „zlikvidovaného personálu“ od začiatku invázie, teda od vlaňajšieho februára. Moskva sama svoje straty vyčísluje v jednotkách tisíc. O vlastných vojenských stratách zverejňujú Rusko aj Ukrajina len minimum informácií.

Kirby dnes neposkytol žiadne podrobnosti k tomu, ako Biely dom k počtu ruských obetí prišiel, čísla podľa neho ale stoja na informáciách amerických spravodajských služieb. O počte padlých a zranených Ukrajincov Kirby hovoriť odmietol. Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley však ukrajinské straty, teda zabitých aj zranených, vlani v novembri odhadol zhruba na 100 000.

Takmer polovicu z 20 000 zabitých ruských bojovníkov za posledných päť mesiacov podľa Kirbyho tvoria príslušníci Vagnerovej žoldnierskej skupiny. Z nich je mnoho odsúdených, ktorí boli vrhnutí z väzenia do boja bez dostatočného bojového výcviku, vedenia alebo organizačných schopností, uviedol Kirby.

Najtvrdšie boje na Ukrajine naďalej pokračujú v Bachmute v Doneckej oblasti, kde ruské jednotky už mesiace usilujú o obkľúčenie a následné dobytie mesta. Že ide o „opotrebovávaciu“ vojnu je podľa agentúry Reuters zrejmé práve v bojoch o Bachmut.

Počet padlých vojakov sa snažia stanoviť aj médiá za pomoci otvorených zdrojov; Britská stanica BBC minulý týždeň oznámila, že sa jej v spolupráci s ruským nezávislým serverom Mediazona podarilo overiť mená 21 700 padlých ruských vojakov, pričom stanice uviedli, že podľa ich najkonzervatív­nejších odhadov je celkový počet zabitých ruských vojakov 43 400. To by bol skoro trojnásobok počtu 15 000 vojakov, o ktoré Sovietsky zväz prišiel vo vojne v Afganistane v rokoch 1979 až 1989.

20:02 Na letisku v moldavskom hlavnom meste Kišiňov zatkli v pondelok Marinu Tauberovú, podpredsedníčku proruskej opozičnej strany Šor, ktorá napriek zákazu opustiť krajinu chcela odísť do Izraela. Informovala o tom agentúra APA.

Politička, ľudovo prezývaná „Putinova blondínka“, je považovaná za hlavnú organizátorku protestov proti proeurópskej moldavskej vláde, ktoré financuje jej stranícky šéf Ilan Šor.

Moldavská protikorupčná prokuratúra vyšetruje 37-ročnú Tauberovú od vlaňajšej jari pre nezákonné financovanie strany zločineckou organizáciou — konkrétne prokremeľským oligarchom Ilanom Šorom.

Odvolací súd v Kišiňove ho v polovici apríla odsúdil v neprítomnosti na 15 rokov väzenia ako jedného z hlavných aktérov krádeže miliardy dolárov z moldavských bánk v roku 2014. Od roku 2019 sa Šor skrýva v rodnom Izraeli.

V rámci prebiehajúceho trestného konania bolo voči Tauberovej prijatých viacero procesných opatrení. Jedným z nich je zákaz opustiť Moldavsko, ktorý politička porušila — podľa svojho obhajcu údajne pre „zdravotné dôvody“.

18:50 Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková vyzvala Ukrajincov na okupovaných územiach, aby neprijímali ruské pasy a s Ruskom nespolupracovali. O deň skôr ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec odporučil obyvateľom žijúcim na územiach obsadených inváznymi vojskami opak, uviedla agentúra Unian. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň podpísal dekrét umožňujúci v budúcnosti deportovať z anektovaných ukrajinských území obyvateľov, ktorí neprijali ruské občianstvo.

ukrajina vojna Čítajte viac Prijať či neprijať ruský pas? Ukrajinskí činitelia radia Ukrajincom žijúcim na okupovaných územiach rôzne

17:30 Rusko prišlo na Ukrajine už o takmer 191-tisíc vojakov. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Počas predošlého dňa podľa Kyjeva padlo 450 ruských vojakov. Ruské straty na životoch vo vojne na Ukrajine sa tak podľa neho zvýšili na 190 960.

V priebehu nedele tiež Rusko prišlo o jeden tank, tri obrnené bojové vozidlá pechoty, sedem delostreleckých systémov, jedno operačné taktické bezpilotné lietadlo, tri vozidlá a cisterny a dva kusy špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia. Stratilo tak už dovedna 3 700 tankov, 7 192 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 921 delostre­leckých systémov, 2 476 operačných taktických bezpilotných lietadiel, 5 845 vozidiel a cisterien a 359 špeciálnych vozidiel a ďalšie vybavenie.

14:43 Ukrajinské mesto Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti, ktoré slúži ako železničný uzol, Rusi v noci zasiahli dvakrát. Poškodený bol okrem iného priemyselný podnik, dve desiatky bytových domov a tiež vyše 20 súkromných budov, povedal miestny činiteľ Mykola Lukašuk. V centre mesta úder rozbil okná ubytovne chemického závodu, uviedla agentúra Reuters. „Dve ženy vo veku 45 a 55 rokov sú na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ napísal Lysak na telegrame.

Podľa serveru britského denníka The Guardian ruské strely v Pavlohrade zasiahli zrejme tiež sklad munície v železničnom depe, a to v zjavnej snahe spomaliť prípravy Kyjeva na jeho všeobecne očakávanú protiofenzívu. Video na sociálnych sieťach ukazuje sekundárna detonácia uprostred požiaru na mieste úderu, píše britský web. Rozsah ohňa v Pavlohrade podľa neho naznačuje, že Rusko možno zasiahlo dôležitý sklad zbraní.

O zásahu vojenských cieľov v Pavlohrade v nedeľu večer hovoril aj zástupca Ruskom dosadených úradov v okupovanej Záporožskej oblasti Volodymyr Rohov.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo svojom prehľade o vývoji bojov vyhlásil, že ruské vojská v noci na dnes podnikli vzdušné údery na objekty ukrajinského vojenskopriemy­selného komplexu a narušili prevádzku podnikov vyrábajúcich zbrane, muníciu a vojenskú techniku. „Všetky určené zariadenia boli zasiahnuté,“ citovala ho agentúra TASS. Konkrétne miesta podľa dostupných informácií hovorca nevymenoval.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko medzitým uviedol, že nočné útoky spôsobili značné škody na energetickej infraštruktúre. Údery podľa neho nepoškodili elektrárne, ale napáchali škody na distribučných sieťach. Niektorí odberatelia v meste Dnipro a v Dnepropetrovskej oblasti preto boli bez prúdu, oznámil minister podľa webu Ukrajinska pravda. Problémy s dodávkami elektriny sa objavili tiež v Chersonskej oblasti.

13:38 V západoruskej Brianskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou sa v pondelok vykoľajil nákladný vlak, čo bolo podľa miestnych úradov spôsobené explóziou výbušného zariadenia nastraženého na trati. „Vybuchlo neznáme výbušné zariadenie, v dôsledku čoho sa vykoľajila lokomotíva nákladného vlaku,“ uviedol gubernátor brianský gubernátor Alexandr Bogomaz. Podľa jeho slov sa udalosť zaobišla bez zranení, informovala v pondelok agentúra AFP.

Podľa Bogomaza zariadenie vybuchlo na 136. kilometri železničnej trate spájajúcej oblastnú metropolu Briansk a mestom Uneča ležiacim pri hraniciach s Ukrajinou. Na mieste incidentu, ktorý spôsobil prerušenie dopravy na trati, operujú príslušníci záchranných zložiek.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára došlo už k niekoľkým sabotážam na železničných tratiach v Rusku aj Bielorusku, ktoré ruskú agresiu voči Ukrajine podporuje.

Gubernátor Bogomaz v nedeľu uviedol, že ukrajinské ostreľovanie obce Suzemka v Brianskej oblasti si vyžiadalo štyri obete na životoch. Ukrajinská strana sa k tomuto obvineniu nevyjadrila.

12:45 Veľké územné zisky, ako vlani v Charkovskej oblasti, sa Kyjevu sotva podarí zopakovať. Napriek tomu sa do útoku musí pustiť. Pre Sunday Times to napísal jeden z najrenomova­nejších západných kremľológov profesor Mark Galeotti.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac Kyjev nie je pripravený na veľkú ofenzívu. Ale nemá na výber, usudzuje expert

12:10 Najmenej 34 zranených si vyžiadala ďalšia vlna ruských raketových útokov, ktorá zasiahla Ukrajinu v noci na pondelok. Podľa ukrajinskej armády väčšinu rakiet, vypálených z lietadiel nad územím Ruska, zostrelila protivzdušná obrana, informuje agentúra AFP.

„Máme už 34 zranených v dôsledku útoku na okres Pavlohrad. Je medzi nimi päť detí. Najmladšie z nich je osemročné dievča,“ napísal v pondelok na sociálnych sieťach gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

Na území Dnepropetrovskej oblasti bolo v dôsledku nočných útokov poškodených minimálne 25 poschodových budov, 19 rodinných domov, päť obchodov a šesť škôl a škôlok. Desiatky poškodených budov evidujú už v spomínanom Pavlohrade, kde jedna z ruských striel zasiahla priemyselný objekt a spôsobila požiar.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj oznámil, že v priebehu noci Rusi na Ukrajinu vypálili 18 striel s plochou dráhou letu. „Okolo 02.30 h ruskí okupanti napadli Ukrajinu zo strategických bombardérov – deviatich Tu-95 z okresu Olenogorsk (v ruskej Murmanskej oblasti) a dvoch Tu-160 z oblasti Kaspického mora,“ uviedol generál Zalužnyj.

Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho dokázala zneškodniť 15 z 18 vypálených striel, z ktorých časť cielila aj na Kyjevskú oblasť. Náčelník kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko oznámil, že všetky strely vypálené na Kyjev sa podarilo zneškodniť.

11:07 Ukrajinská armáda vytlačila okupantov z niektorých pozícií v Bachmute. Situácia v meste ale zostáva zložitá, uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj. Ukrajinský generálny štáb informoval o odrazení 36 ruských útokov pri Bachmute, Marjinke a Avdijivke na Donbase.

V Bachmute podľa Syrského pokračujú intenzívne boje. „Nepriateľ viedol početné útoky a snažil sa prelomiť obranu našich pozícií v niekoľkých smeroch. Rusi v tejto snahe neuspeli. Rusko posiela do útoku nové jednotky, no napriek jeho značným stratám sa mu nedarí mesto ovládnuť,“ oznámil ukrajinský veliteľ.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vyhlásil, že jednotky jeho krajiny počas dňa získali kontrolu nad štyrmi blokmi na západe Bachmutu.

Rusko už skôr oznámilo, že ovláda väčšinu mesta. Invázne sily v Bachmute zaznamenávajú postupne zisky, no podľa ukrajinskej armády je stále možné dodávať obrancom jedlo, muníciu a lieky, uviedla agentúra Reuters.

9:10 Rusko v noci znova zaútočilo raketami na viacerých miestach naprieč Ukrajinou. Ruské útoky si vyžiadali zranených i škody, ale zatiaľ nehlásia obete na životoch. Informuje o tom spravodajský portál Sky News. Rusko v posledných dňoch zintenzívnilo svoje raketové útoky na Ukrajinu.

V Dnipropetrovskej oblasti po útokoch potrebovalo lekársku pomoc 25 ľudí. V meste Pavlohrad dva útoky poškodili 19 bytových a 25 rodinných domov, vyjadril sa šéf rady Dnipropetrovskej oblasti Mykola Lukašuk s tým, že vznikli aj požiare.

Rakety leteli aj na Kyjivskú oblasť a výbuchy hlásili aj zo Sumskej oblasti. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval, že väčšinu z rakiet zneškodnili. Na Ukrajinu podľa jeho slov letelo 18 rakiet a protivzdušná obrana zničila 15 z nich. Zalužnyj povedal, že na spustenie útokov nepriateľ použil strategické lietadlá.

7:49 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na pondelok zostrelila 15 z 18 ruských rakiet vyslaných na ukrajinské územie. S odvolaním sa na ukrajinskú armádu o tom informovala agentúra Reuters. Podľa kyjevských úradov boli zostrelené všetky strely, ktoré mierili na hlavné mesto.

„Okolo 02: 30 (01: 30 SELČ) zaútočili ruskí okupanti na Ukrajinu zo strategických bombardérov,“ uviedol náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj na platforme Telegram. Dodal, že ukrajinská protivzdušná obrana 15 z 18 striel zničila.

Kyjevskí predstavitelia na telegrame uviedli, že všetky rakety mieriace na hlavné mesto boli zlikvidované. „(Podľa predbežných informácií) neboli zaznamenané žiadne obete medzi civilným obyvateľstvom ani zničenie obytných objektov či infraštruktúry,“ uviedla správa mesta. Protivzdušná obrana bola tiež aktivovaná v širšej Kyjevskej oblasti, keď bol vyhlásený letecký poplach pre celú Ukrajinu.

7:22 Môže napríklad existovať krajina NATO, ktorá je za Rusko a proti NATO? Pýtal sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a mieril tým na Maďarsko. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó mu odpovedal.

Peter Szijjártó Čítajte viac Zelenskyj sa pohádal s Maďarmi. Szijjártó: Maďarsko už zaplatilo priveľkú cenu za vojnu

6:21 Ukrajina potrebuje 3,4 miliardy dolárov na prípravu na budúcu vykurovaciu sezónu, najmä na nákup potrebných zdrojov a obnovu výroby. Ako referuje web epravda.com.ua, povedal to námestník ministra energetiky Farid Safarov. zdôraznil, že tieto prostriedky sú potrebné len na prípravu na vykurovaciu sezónu. Množstvo potrebné na obnovu energie je však oveľa väčšie.

Poznamenal, že zodpovedajúce výpočty potrebných finančných prostriedkov na prípravu na budúcu vykurovaciu sezónu vykonali spolu so Svetovou bankou. „Momentálne je na prípravu na vykurovaciu sezónu 2023/2024 potrebných približne 3,4 miliardy dolárov, z toho 1,2 miliardy dolárov by malo ísť na nákup niektorých druhov zdrojov,“ vyhlásil Safarov. Zvyšok sumy je potrebný na obnovu vedenia prenosovej sústavy, rozvodov elektrickej energie a na obnovu výrobných kapacít.

Počas vykurovacej sezóny 2022/2023 Rusi vykonali viac ako 1200 útokov na kľúčové energetické zariadenia za použitia rakiet a bezpilotných lietadiel, pričom bolo poškodených 43 % hlavných sietí.

peniaze, bankovky, euro Čítajte viac Ukrajina bude aj budúci rok potrebovať 18 miliárd dolárov od spojencov

6:15 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na pondelok v Kyjevskej oblasti odrážala ruské raketové útoky, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské úrady. Krátko predtým bol vyhlásený letecký poplach pre celú Ukrajinu.

„Protivzdušná obrana pracuje!,“ uviedla kyjevská správa na telegrame po explóziách, ktoré boli v oblasti hlásené. „Zachovajte pokoj! Zostaňte v krytoch až dovtedy, kým sa neskončí letecký poplach,“ dodala.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na telegrame vyzval Ukrajincov, aby dbali na svoju bezpečnosť a nezverejňovali informácie o fungovaní protivzdušnej obrany.

Ukrajinské médiá tiež informovali o výbuchoch v Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti. Ruská štátna agentúra TASS zase informovala o slovách Vladimira Rogova, šéfa hnutia „Sme s Ruskom“, že ruské sily zaútočili na železničnú infraštruktúru a sklady s muníciou, palivom a mazivami v Pavlohrade v Dnepropetrovskej oblasti, kde sa ukrajinská armáda pripravuje na protiofenzívu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval spojencom za dodávky zbraní, vyčlenenie finančnej i inej pomoci na podporu Ukrajiny vo vojne rozpútanej Ruskom.

Zelenskyj sa osobitne zmienil o Dánsku, ktorému sa poďakoval za dodané húfnice, Slovinsku za obrnené vozidlá, Španielsku za tanky a Nemecku za plánovanú dodávku ďalších obrnených vozidiel a granátov.

Vyjadril aj vďaku Holandsku a jeho parlamentu za rozhodnutie vycvičiť ukrajinských vojakov na vyspelých západných systémoch, ako aj za ochotu Talianska pomôcť Ukrajine pri povojnovej obnove.

Ocenil i Chorvátsko za pomoc pri liečbe zranených ukrajinských vojakov.

Zelenskyj sa v najnovšom príhovore poďakoval tiež USA za balík finančnej pomoci v objeme 1,25 miliardy dolárov na podporu ukrajinského rozpočtu.

794 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine