Zelenskyj sa pohádal s Maďarmi. Szijjártó: Maďarsko už zaplatilo priveľkú cenu za vojnu

Môže napríklad existovať krajina NATO, ktorá je za Rusko a proti NATO?. Pýtal sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a mieril tým na Maďarsko. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó mu odpovedal.

01.05.2023 07:00
Peter Szijjártó Foto: ,
Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó
debata (496)

Maďarsko už zaplatilo „príliš vysokú cenu“ za vojnu na Ukrajine. V nedeľu to na Facebooku uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Tieto slová boli odozvou na sobotňajšie vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že správanie Maďarska a jeho vzťahy s Ruskom sú v rozpore so statusom spojeneckého štátu Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Našťastie, on o tom nerozhoduje, napísal Szijjártó.

„Ak toto vyhlásenie znamená ‚S úctou ďakujem Maďarom za prijatie a starostlivosť o viac ako milión utečencov z Ukrajiny a s úctou im ďakujem za to, že naďalej posielajú pomoc‘, potom ‚Ste vítaní a môžete s nami rátať aj v budúcnosti‘,“ napísal Szijjártó.

VIDEO: Spoločné foto na summite EÚ – Orbán nad Zelenským. Nezatlieskal mu. (február 2023)

Video

Maďarský minister zahraničia tiež povedal, že Zelenskyj nemá právo posudzovať, či je správanie Maďarska v súlade s jeho členstvom v NATO. „Maďarský ľud už zaplatil za túto vojnu príliš vysokú cenu. Mnoho Maďarov, členov maďarskej komunity v Zakarpatskej oblasti, už v tejto vojne zahynulo,“ dodal Szijjártó.

Maďarský premiér Viktor Orbán v jednom zo svojich nedávnych rozhovorov označil Ukrajinu za „finančne neexistujúci štát“. Kritizoval pritom Európu za financovanie mnohých základných potrieb Ukrajiny a tvrdil, že bez tejto pomoci by „vojna okamžite skončila“.

Rusko okamžite ocenilo toto vyhlásenie, zatiaľ čo Kyjev Orbánovi pripomenul závislosť Maďarska od financií Európskej únie.

496 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #NATO #Ukrajina #vojna na Ukrajine