Delobuchy, plamene aj násilie. Desaťtisíce Francúzov opäť protestovali proti dôchodkovej reforme

Ľudia vo Francúzsku vyšli znovu do ulíc, celkovo bolo na nedeľu ohlásených viac ako 300 demonštrácií a protestov, väčšinou proti dôchodkovej reforme a za sociálnu spravodlivosť. Na bezpečnosť dohliada 12 000 policajtov a strážcov v uliciach, z toho 5 000 v Paríži, uviedli francúzske médiá. Napríklad v Lyone skupina maskovaných ľudí v čiernom rozbila výklad poisťovne a zapálila mestský mobiliár.

01.05.2023 18:34 , aktualizované: 20:28
francúzsko, protest, paríž, násilie Foto: ,
Príslušníci poriadkovej polície v Paríži počas ďalšieho protestu. 1. máj 2023
debata (9)

Podľa ministerstva vnútra v celej krajine demonštrovalo okolo 782 000 ľudí, zadržaných ich bolo takmer 300. Odbory odhadujú účasť na 2,3 milióna ľudí, vyše pol milióna v Paríži. Zranených bolo 108 policajtov a strážnikov. Násilnosti odsúdila premiérka Élisabeth Borneová aj minister vnútra Gérald Darmanin, prezident Emmanuel Macron sa k dianiu nevyjadril.

V Nantes agresívna časť sprievodu strieľala delobuchmi, strážcovia zákona sa útoku bránili slzným plynom. Niekoľko áut zhorelo, polícia zadržala 14 ľudí. V Paríži ekologickí aktivisti rozliali farbu pred budovou ministerstva spravodlivosti a na sídlo nadácie Louis Vuitton. Protestovali tým proti takzvanej daňovej optimalizácii. Početné demonštrácie sú tiež v Toulouse, Bordeaux alebo v Marseille.

Na záver inak pokojnej demonštrácie v Marseille asi 200 ľudí krátko okupovalo luxusný hotel InterContinental a poškodilo jeho vybavenie. Polícia demonštrantov rýchlo vytlačila pomocou slzotvorného plynu, štyroch ľudí zatkla za útok na bezpečnostné sily, uviedla agentúra AFP. Jedným z akcionárov hotela je podľa odborára Sébastiena Fourniera spoločnosť BlackRock, ktorá pomáhala prezidentovi Emmanuelovi Macronovi s prípravami kritizovanej dôchodkovej reformy. „Otázka dôchodkov je širším problémom rozdelenia bohatstva,“ povedal Fournier denníku Le Monde.

V Lyone sa podľa odborov zišlo 45 000 demonštran­tov, podľa polície ich bolo 17 000. Na čele sprievodu išla asi tisícka maskovaných agresívnych ľudí, známych ako Black Block, píše Le Monde.

Demonštrácia v Paríži začala neskôr ako inde, ale tiež ju sprevádzali násilnosti. Po prechode davu, na ktorého čele boli opäť Black Block, zostalo niekoľko rozbitých výloh a bankomatov. Výbušnina poškodila propagačný stánok Komunistickej strany Francúzska. Polícia neskoro popoludní použila aj slzotvorný plyn a vodné delá. Kvôli násilnostiam a ničeniu majetku polície v Paríži zadržala zatiaľ 46 ľudí, píše Le Monde.

„Násilné scény na okraji sprievodov sú neprijateľné. Podporujem naše bezpečnostné zložky,“ napísala na twitteri premiérka Borneová. Násilnosti odsúdil minister vnútra Gérald Darmanin. Molotov kokteil v Paríži vážne popálil jedného zasahujúceho policajta, uviedol minister na twitteri.

Policajtom v Paríži a v Bordeaux s dohľadom nad protestujúcimi davy pomáhajú bezpilotné lietadlá, justícia schválila ich použitie, ktoré umožňuje nový dekrét.

francúzsko Čítajte viac Macronova dôchodková reforma je v súlade s ústavou, rozhodla rada. Referendum odmietla

Po celom Francúzsku bolo o 17.00 h v uliciach asi 614 000 demon­štrantov. Na základe vlastných výpočtov vychádzajúcich z policajných údajov to uviedol denník Le Figaro. Úrady predtým oznámili, že čakajú účasť až 600 000 ľudí, z toho v Paríži až 100 000. Tohtoročný denný rekord je 1,28 milióna demonštrantov.

Krajne pravicová strana Národné združenie (RN) sa tento rok 1. mája rozhodla osláviť v Le Havre. Do prístavného mesta so silným zastúpením robotníckej triedy a odborov sa ich zišlo asi 1 400. Proti ich prítomnosti sa v meste konala aj protestná demonštrácia, píše Le Monde.

V rovnakom meste vystúpil s prejavom aj bývalý premiér Édouard Philippe, ktorý je dlhodobo najobľúbenejším francúzskym politikom a niekdajším starostom Le Havru. Strana RN má právo sa v meste stretnúť a vyjadrovať svoje názory, uviedol podľa webu BFM TV Philippe a dodal, že s týmito názormi rozhodne nesúhlasí.

francúzsko Čítajte viac Oficiálne 380-tisíc, údajne až 1,5 milióna. Francúzi 12-krát žiadali stop pre spornú reformu
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protesty #dôchodková reforma