Bojujúce strany v Sudáne súhlasili s rokovaniami

Bojujúci generáli v Sudáne súhlasili, že pošlú zástupcov na rokovania, ktoré by sa mohli potenciálne uskutočniť v Saudskej Arábii. Agentúre AP to povedal osobitný vyslanec OSN v Sudáne Volker Perthes s tým, že ak sa rozhovory uskutočnia, najprv by sa zamerali na vytvorenie „stabilného a spoľahlivého“ prímeria monitorovaného národnými a medzinárodnými pozorovateľmi. Upozornil však, že uskutočnenie rokovaní stále sprevádzajú isté výzvy.

01.05.2023 21:18
Sudán Británia nepokoje boje RAF evakuácia odlet Foto: ,
Britskí občania nastupujú do britského vojenského lietadla RAF počas evakuácie civilistov do Larnaky na Cypre na vojenskom letisku Wadi Seidna, 22 km severne od sudánskeho Chartúmu vo štvrtok 27. apríla 2023.
debata (1)

Priame rozhovory, ak sa uskutočnia, by boli prvým veľkým znakom pokroku od vypuknutia bojov 15. apríla medzi armádou a konkurenčnou polovojenskou skupinou Jednotky rýchlej podpory (RSF). Veliteľ armády generál Abdal Fattáh Burhán a veliteľ RSF generál Muhammad Hamdan Dagalo sa počas veľkej časti konfliktu javia ako odhodlaní bojovať až do konca.

Boj o moc znepriatelených síl uvrhol milióny Sudáncov doprostred prestreliek, bombardovania a náletov. Desiatky tisíc ľudí utiekli z hlavného mesta Chartúm a ďalších miest. Viac ako dve tretiny nemocníc v oblastiach s aktívnymi bojmi sú mimo prevádzky, pričom bojovníci drancujú zmenšujúce sa zásoby. Séria dočasných prímerí za uplynulý týždeň zmiernila boje v niektorých oblastiach, v iných, napríklad v Chartúme, však naďalej pokračujú aj napriek ďalšiemu predĺženiu pokoja zbraní.

sudán Čítajte viac Situácia eskaluje. V Sudáne ostreľujú už aj evakuačné lietadlá

O život prišlo podľa sudánskeho syndikátu lekárov najmenej 436 civilistov a viac ako 1 200 utrpelo zranenia. Pred týždňom sudánske ministerstvo zdravotníctva uviedlo 530 mŕtvych, civilistov i bojovníkov, a ďalších 4 500 zranených, ale odvtedy tieto údaje neaktualizovalo, uvádza AP.

Humanitárne skupiny sa snažia obnoviť tok pomoci do Sudánu, kde takmer tretina zo 46 miliónov obyvateľov bola odkázaná na medzinárodnú pomoc ešte pred vypuknutím násilia. Svetový potravinový program v pondelok oznámil, že opäť začína s činnosťou v krajine po tom, ako ju dočasne pozastavil po zabití troch jeho členov. Program obnoví distribúciu potravín v štyroch provinciách, v oblastiach, kde to bezpečnosť dovolí.

Sudan Čítajte viac Napriek platnému prímeriu sa v Sudáne bojuje, hlásia paľbu z ťažkých zbraní
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #sudánska kríza