Bez "požehnania" Ukrajincov. Kyjev odmieta mierovú misiu Vatikánu, Moskva o nej nič nevie

Ukrajina odmieta mierovú misiu Vatikánu, o ktorej počas návštevy Budapešti rokoval minulý piatok pápež František aj s premiérom Viktorom Orbánom.

02.05.2023 11:13 , aktualizované: 15:28
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (24)

S odvolaním sa na server mandiner.hu o tom v utorok informuje spravodajca TASR v Budapešti. Server cituje stanicu Sky News, pre ktorú nemenovaný zdroj blízky úradu ukrajinského prezidenta komentoval tvrdenia Františka o tom, že sa pracuje na mierovej „misii“.

Na otázku, či počas víkendových rozhovorov v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom alebo so zástupcom ruskej pravoslávnej cirkvi v Maďarsku hovoril o mierových iniciatívach, však neuviedol žiadne podrobnosti.

Video
Pechota sa pripravuje na ofenzívu. Česi cvičia Ukrajincov do boja s Rusmi

„Som pripravený urobiť čokoľvek,“ odpovedal pápež počas návratu z Maďarska do Ríma a uviedol: „Prebieha misia, ktorá nie je verejná. Keď bude verejná, budem o nej hovoriť.“

Pre stanicu BBC uvedený zdroj v tejto súvislosti povedal: „Ukrajinský prezident (Volodymyr) Zelenskyj nesúhlasil s takýmito diskusiami v mene Ukrajiny. Ak prebiehajú rokovania, dejú sa bez nášho požehnania, bez nášho vedomia.“

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva nevie nič o vatikánskej mierovej misii týkajúcej sa Ukrajiny. „Moskva nemá o tejto iniciatíve žiadne informácie,“ citovala agentúra Reuters Peskova.

Peter Szijjártó Čítajte viac Zelenskyj sa pohádal s Maďarmi. Szijjártó: Maďarsko už zaplatilo priveľkú cenu za vojnu
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #vojna na Ukrajine