Rusi zvyšujú tempo a objem výroby zbraní. Šojgu sa slovu vojna vyhol

Rusko prijalo potrebné opatrenia na zvýšenie výroby zbraní a vojenského materiálu určených pre dodávky ruským jednotkám zapojeným do "špeciálnej vojenskej operácie", uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu. Moskva naďalej odmieta svoju rozsiahlu inváziu na Ukrajinu začatú vlani vo februári nazvať vojnou a označuje ju za "špeciálnu vojenskú operáciu".

02.05.2023 12:51 , aktualizované: 14:20
Rusko Putin Šojgu Cvičenia Námorné priebeh UARUS Foto: ,
Ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve v pondelok 17. apríla 2023.
debata (88)

VIDEO: Výroba munície pre ruskú armádu.

Video

„Postup ruských vojsk počas špeciálnej operácie do veľkej miery závisí od včasného doplnenia zásob zbraní a vojenskej techniky,“ citovala agentúra TASS Šojgua. Zbrojárske firmy majú podľa neho v krátkom čase zvýšiť tempo aj objem výroby zbraní.

Minister konkrétne spomenul potrebu čo najskôr zdvojnásobiť objem výroby vysoko presných striel. Ruský výrobca týchto raketových systémov je na sankčnom zozname USA aj EÚ, podľa ministra bude teraz musieť informovať o tom, ako mieni vytýčený cieľ dosiahnuť.

VIDEO: Pozrite sa na nebo. Ukrajinské stíhačky zasahujú ruských okupantov
Video
Ukrajinské vzdušné sily zverejnili video boja stíhačiek Su-25 s ruskými okupantmi.

Na nedostatok munície sa v poslednom čase sťažoval napríklad šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Ruskému ministerstvu obrany, s ktorým vedie dlhodobo mocenské spory, vytkol, že jeho žoldnierov pri Bachmute dostatočne nepodporuje. Vagnerovci kvôli tomu podľa neho utrpeli až päťkrát vyššie straty.

V pondelok Prigožin uviedol, že jeho jednotky sú zásobované iba tretinou delostreleckých granátov, ktoré by potrebovali pre útok na východoukrajinský Bachmut. Ako napísala agentúra Reuters, aj podľa západných predstaviteľov chýbajú Rusku rakety a delostrelecké granáty, čo sa prejavuje aj tým, že vojna, ktorú Moskva plánovala ukončiť v priebehu niekoľkých týždňov, neustále pokračuje s koncom v nedohľadne.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Britská vojenská rozviedka už vlani v decembri informovala o tom, že Rusko obmedzuje útoky na Ukrajinu pomocou rakiet dlhého doletu práve pre nedostatok riadených striel. V marci potom Londýn uviedol, že delostrelecké granáty Rusko starostlivo prideľuje a rovnako používa aj zastarané druhy.

rusko-ukrajinský konflikt, vojna, Vuhledar Čítajte viac Rusi zvárajú „Frankensteinove“ tanky. Na front posielajú aj múzejné kusy
88 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine