Minie sa Američanom hotovosť? USA hrozí platobná neschopnosť

Americká ministerka financií Janet Yellen v pondelok oznámila Kongresu, že Spojené štáty by sa už 1. júna mohli dostať do neschopnosti splatiť svoj dlh. Stať sa tak môže, ak zákonodarcovia dovtedy nezvýšia alebo nepozastavia dlhový strop a neodvrátia to, čo by sa potenciálne mohlo stať globálnou finančnou krízou.

02.05.2023 13:18 , aktualizované: 13:55
Wall Street Foto: ,
debata (15)

V liste vedúcim predstaviteľom Snemovne reprezentantov a Senátu Yellen vyzvala členov Kongresu, „aby chránili plnú vieru a kredit Spojených štátov tým, že budú konať čo najskôr“ a budú sa zaoberať limitom 31,4 bilióna dolárov na svoju zákonnú autoritu na pôžičky. Zdôraznila, že nie je možné s istotou predpovedať presný dátum, kedy sa v USA minie hotovosť.

Ministerka zároveň upozornila, že už v minulosti sa ukázalo, že čakať na poslednú chvíľu s pozastavením alebo zvýšením dlhového limitu „môže vážne poškodiť dôveru podnikov a spotrebiteľov, zvýšiť náklady na krátkodobé pôžičky pre daňových poplatníkov a negatívne ovplyvniť úverový rating Spojených štátov“.

Aj úrad pre rozpočet Kongresu v pondelok varoval, že Spojeným štátom hrozí väčšie riziko, že im začiatkom júna dôjdu finančné prostriedky. Riaditeľ úradu Phillip L. Swagel povedal, že pre nižšie daňové príjmy, ako sa očakávalo v tejto sezóne podávania, a rýchlejšiemu spracovaniu už prijatých priznaní zo strany daňového úradu, „mimoriadne opatrenia ministerstva financií budú vyčerpané skôr, ako sme pôvodne predpokladali“.

Záťažou pre ekonomický rast USA zostáva ruská vojna na Ukrajine, ale predstavitelia ministerstva financií poukazujú na to, že debata o dlhovom strope predstavuje najväčšie riziko pre finančnú pozíciu Spojených štátov.

Demokrati a Biely dom tlačia na Kongres, aby prijal zvýšenie federálneho dlhového stropu. Prezident Joe Biden chce tento limit zvýšiť bež vyjednávaní. Republikánska väčšina v Snemovni najnovšie schválila návrh zákona na zabezpečenie zníženia výdavkov výmenou za zvýšenie dlhového limitu. Biden v pondelok pozval štyroch lídrov v Kongrese na 9. mája do Bieleho domu, aby o tejto záležitosti diskutovali.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť #Janet Yellenová