Šéf diplomacie EÚ Borrell: Sloboda tlače je dnes vo väčšine sveta ohrozená

Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je životne dôležité pre odolné a zdravé demokracie, sloboda tlače je však v súčasnosti vo väčšine sveta ohrozená. V utorok to uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače, ktorý si svet pripomína 3. mája. TASR o tom informoval Borrellov hovorca Peter Stano.

02.05.2023 14:15
Josep Borrell Foto: ,
Josep Borrell
debata (21)

Šéf diplomacie EÚ tvrdí, že sloboda prejavu je dnes viac ako kedykoľvek predtým kľúčová pre všetky ostatné ľudské práva a rozhodujúcim spôsobom prispieva k „formovaniu budúcnosti práv“. Ochrana slobody prejavu preto zostáva kľúčovou prioritou činnosti EÚ v oblasti ľudských práv.

Zároveň poukázal na to, že novinári, ktorí prinášajú verejnosti nezávislé informácie, čelia čoraz častejšie diskreditácii, hrozbám a útokom aj prostredníctvom dezinformácií.

Novinári na vojnou zasiahnutej Ukrajine, v Bielorusku, Afganistane, nezávislé médiá na Blízkom východe a na severe Afriky, laureáti Nobelovej ceny na Filipínach a v Rusku a ďalší pracovníci médií vo svete platia vysokú daň za vykonávanie svojej profesie, uviedol.

Pripomenul, že obzvlášť zraniteľné voči hrozbám a narastajúcim útokom sú novinárky, ktoré čelia sexistickým nenávistným prejavom, násiliu a dokonca aj vraždám. Poznamenal, že vo svete ešte nikdy nebolo väznených toľko novinárok ako v súčasnosti.

Ako ďalej povedal, EÚ ako ochranca práva na slobodu prejavu odsudzuje všetky formy vyhrážok a násilia voči novinárom a podporuje reportérov prostredníctvom misií a špecializovaných programov. Rôznymi nástrojmi tiež bojuje proti šíreniu dezinformácií a propagandy.

EÚ je naďalej odhodlaná spolupracovať s vládami, médiami a občianskou spoločnosťou s cieľom posilniť slobodu tlače na celom svete.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #sloboda tlače #Josep Borrell