Podľa USA prišlo Rusko za posledných päť mesiacov o 100-tisíc vojakov. Údaj vycucaný z prsta, odkázal Kremeľ

Za nezmyselný označil v utorok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov odhad ruských strát v bojoch na Ukrajine, ktorý v pondelok zverejnil Biely dom. Podľa Washingtonu prišlo Rusko za posledných päť mesiacov o 100-tisíc vojakov.

02.05.2023 16:02
Rusko, Ukrajina, konflikt, vojna, armáda,... Foto:
Ruskí regrúti na strelnici v regióne Rostov
debata (12)

„(Počet ruských strát) je úplne vycucaný z prsta,“ odpovedal Peskov na otázku k americkému odhadu. „Washington nemá možnosť uvádzať akékoľvek správne čísla, také údaje nemá, takže tak treba s nimi zaobchádzať,“ do­dal.

Podľa neho by sa ľudia mali riadiť „iba číslami, ktoré včas zverejní ruské ministerstvo obrany“. Rusko naposledy zverejnilo bilanciu svojich strát na Ukrajine v septembri, keď minister obrany Sergej Šojgu povedal, že od začiatku invázie prišlo o život 5937 ruských vojakov.

Video
Bez delostrelectva sa vojna nedá vyhrať. Poučilo sa aj NATO

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby v pondelok uviedol, že počet ruských strát Ruska na Ukrajine za posledných päť mesiacov dosiahol 100-tisíc, z toho viac ako 20-tisíc vojakov padlo. Celkový počet zabitých či zranených ruských vojakov odhadujú západní predstavitelia na viac ako 200-tisíc.

Kirby neposkytol žiadne podrobnosti o tom, ako Biely dom k počtu ruských obetí dospel. Čísla podľa neho ale vychádzajú z informácií amerických spravodajských služieb.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine