Na Rusko neútočte našimi zbraňami, vyzýva Berlín Ukrajincov

Nervozita pred ohlásenou ukrajinskou protiofenzívou vrcholí. Už sa nešpekuluje či, ale kedy a kde Kyjev udrie. A tiež čím. Vojenskí experti nevylučujú ani možnosť, že terčom sa stanú oblasti vnútri medzinárodne uznaných hraníc Ruska, čiže nielen "nové územia", ako Moskva nazýva anektované časti Ukrajiny. Pre tento prípad zaznelo zo Západu upozornenie: "Neútočte na Rusko našimi zbraňami!"

02.05.2023 18:22
Russia Ukraine War Germany Foto:
Ministri obrany Nemecka a Ukrajiny Boris Pistorius (vľavo) a Olexij Reznikov držia model tanku Leopard. Berlín Kyjevu dodal pred ohlásenou protiofenzívou desiatky Leopardov.
debata (195)

Už takmer každodenné ostreľovanie prihraničnej Brianskej, Belgorodskej a Kurskej oblasti, ale najmä najnovší útok na Sevastopoľ, po ktorom vzbĺkli zásobníky paliva pre ruskú Čiernomorskú flotilu, priviedli vojenských odborníkov v Moskve k úvahám, že ohrozený môže byť aj ruský tyl, vzdialený od frontu stovky kilometrov.

Video
Bez delostrelectva sa vojna nedá vyhrať. Poučilo sa aj NATO

Napokon, aj Natalia Humeniaková, hovorkyňa južného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl po sobotňajšom „ohňostroji“ na Kryme sebavedome vyhlásila, že ide o „prípravnú prácu pred rozsiahlou masívnou ofenzívou, ktorú všetci očakávajú“.

Video
Obrí požiar na Kryme, dron zasiahol nádrže, tvrdia úrady

Ukrajina je pred začiatkom protiofenzívy „v cieli“, oznámil v pondelok minister obrany Olexij Reznikov. Podľa jeho slov sa dokončujú posledné prípravy, po ktorých generálny štáb, najvyšší veliteľ a jeho tím rozhodnú, „ako, kde a kedy“ Ukrajina zaútočí.

Deň D na Deň víťazstva?

Ruský vojenský expert Andrej Klincevič predpovedá, že začiatok ofenzívy môže byť načasovaný tak, aby Rusku Ukrajinci pokazili jeho najposvätnejší sviatok – Deň víťazstva. „Nepriateľ pripravuje pred 9. májom veľkú provokáciu s prechodom hlboko na naše územie. Terčom útokov môže byť dlho trpiaci Briansk, ako aj ďalšie mestá ležiace pozdĺž rusko-ukrajinských hraníc,“ povedal Klincevič v rozhovore pre denník Moskovskij komsomolec. Nevylúčil pritom, že "ak nepriateľ prelomí obrannú líniu, bude môcť vstúpiť do operačného priestoru a potom vtrhnúť po diaľniciach niekam do hĺbky“.

Moskovskij komsomolec pripúšťa, že Ukrajinci by sa mohli pokúsiť zmocniť malých ruských miest, „aby ich využili ako páku na návrat území“.

Pred podobným scenárom vystríha aj politológ Sergej Markov. „Podľa všetkého kvôli informačnému úderu dôjde k vstupu do starých oblastí Ruskej federácie. Bude to celosvetová senzácia. Všetci budú kričať o porážke Ruska,“ napísal na komunikačnej platforme Telegram popredný kremeľský propagandista.

VIDEO: Odkaz ukrajinských vojakov: Poženieme Rusov až do Moskvy

Video
Video, ktoré na Twitteri zverejnil spravodajský portál Euromaidan Press

Len po hranice

Západní spojenci dodávajúci Ukrajine zbrane na jej chystanú protiofenzívu, pre každý prípad nepovolili ich nasadenie na údery do hĺbky Ruska. „Je pre nás veľmi dôležité, aby zbrane, ktoré dodávame a ktorými sa Ukrajina môže brániť, neboli použité na útoky na ruské územie,“ citoval v utorok nemeckého kancelára Olafa Scholza portál Moscow Times.

Na Západe podľa Scholza panuje zhoda, že podpora Kyjevu by nemala viesť k eskalácii a účasti NATO v konflikte. Zároveň zdôraznil, že Berlín rozhoduje o dodávkach zbraní Ukrajine len po dohode so spojencami. „Nepodnikáme jednostranné kroky, konáme len v zhode s našimi partnermi,“ povedal nemecký kancelár.

Kremeľ neuspokojili slová Scholza, že západné zbrane nemajú byť nasadené proti ruskému územiu.

„Nemecko nemá možnosť ako to monitorovať,“ reagoval hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, podľa ktorého s každým ďalším dňom narastá priame a nepriame zapojenie Nemecka do konfliktu. „Zbrane, ktoré Nemecko dodalo kyjevskému režimu, už strieľajú na územie Ruska,“ citovala Peskova agentúra TASS. „Pretože Donbas je ruský región,“ pripomenul, že Moskva vlani v septembri v rámci anexie štyroch ukrajinských regiónov si prisvojila aj Doneckú a Luhanskú oblasť.

Pistoriusova výnimka

Scholzov zákaz použitia nemeckých zbraní proti ruskému územiu je krokom späť oproti vyhláseniu spolkového ministra obrany. Boris Pistorius v diskusnej relácii televízie ZDF predminulý týždeň priznal právo Ukrajiny zaútočiť na „nepriateľské územie“ s cieľom prerušiť zásobovacie trasy inváznych síl.

„Pokiaľ nebudú napádané mestá, civilisti a civilné objekty, budeme sa s tým musieť zmieriť,“ povedal šéf rezortu obrany s tým, že takéto „obmedzené“ operácie by nemali mať vplyv na dodávky zbraní, ktorými Západ podporuje Kyjev v jeho vzdorovaní agresii.

Žiadosti Kyjeva o dodávky kazetovej alebo fosforovej munície sú však podľa Pistoriusa už za červenými líniami Berlína. „Ak Ukrajina požaduje isté druhy bômb, ktoré sú v celom svete postavené mimo zákona, treba povedať NIE,“ zdôraznil.

195 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #vojna na Ukrajine #Olaf Scholz #Olexij Reznikov #protiofenzíva