Zelenskyj: Biely dom ma neupozornil na únik tajných dokumentov. Neprospieva to povesti USA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenksyj povedal denníku Washington Post v interview zverejnenom v utorok, že Biely dom ho neupozornil na únik tajných amerických dokumentov, ktoré minulý mesiac zaujali pozornosť celého sveta a obsahovali aj citlivé údaje o ukrajinskej armáde. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AFP.

03.05.2023 09:54
zelo Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (2)

Nepríjemný únik odhalil, že Spojené štáty znepokojuje blížiaca sa ofenzíva ukrajinských síl proti ruským vojakom a že majú obavy aj zo stavu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

„Nedostal som skôr informácie (o úniku) od Bieleho domu, ani od Pentagónu. Nemali sme ich. Ja osobne nie,“ povedal Zelenskyj v interview.

Viktor Orbán Čítajte viac Má Maďarsko tajnú dohodu s NATO a lietajú cezeň zbrane pre Ukrajinu?

„Sme preto v nevýhode,“ vysvetlil. „Neprospieva to povesti Bieleho domu a myslím si, že to neprospieva ani povesti Spojených štátov,“ dodal.

Materiály zverejnené na internete obsahovali čiastočné, mesiac staré informácie o bojoch a armáde Ukrajiny.

Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac Kyjev mal pred výročím ruskej invázie plánovať útoky vo vnútri Ruska, USA boli proti

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov 12. apríla povedal, že uniknuté dokumenty Pentagónu, teda amerického ministerstva obrany, obsahovali kombináciu pravdy a falošných informácií o armáde Ukrajiny, a bagatelizoval ich negatívny dopad.

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť zareagoval na Zelenského slová takto: „S našimi ukrajinskými partnermi sme v neustálom kontakte, komunikujeme o celej škále záležitostí vrátane nepovolených odhalení, ale nebudeme zachádzať do podrobností o týchto dôverných rozhovoroch.“

VIDEO: Bez delostrelectva sa vojna nedá vyhrať. Poučilo sa aj NATO
Video
Ruská vojna proti Ukrajine ukázala, akú dôležitú úlohu hrá aj v moderných konfliktoch delostrelectvo. Mnohonárodná bojová skupina NATO v Litve nedávno uskutočnila nácviky ostrej streľby, aby otestovala svoju pripravenosť využívať delostrelecký systém Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) nemeckej armády. PzH 2000 je 155 mm samohybné delostrelecké delo schopné vystreliť niekoľko rán za minútu.

Hovorca Pentagónu Patrick Ryder uviedol, že americký minister obrany Lloyd Austin sa o tejto záležitosti rozprával s množstvom spojencov vrátane Reznikova.

„Austin mal veľké množstvo telefonátov, veľké množstvo kontaktov s našimi spojencami a partnermi po celom svete, s ktorými o tejto záležitosti diskutoval. Zdôraznil im, ako vážne berieme túto vec. Mal aj niekoľko rozhovorov so svojím ukrajinským kolegom, ministrom Reznikovom,“ povdal Ryder pre americkú televíziu CNN.

VIDEO: Pechota sa pripravuje na ofenzívu. Česi cvičia Ukrajincov do boja s Rusmi
Video
Vo výcvikovom priestore Libavá v Česku ukrajinskí vojaci absolvujú intenzívny štvortýždňový výcvikový kurz mechanizovanej pechoty pod dohľadom inštruktorov 72. mechanizovaného práporu českej armády. Česko sa pripojilo k ďalším spojencom v NATO, ktorí cvičia vojakov z Ukrajinských ozbrojených síl, ktorí bránia svoju krajinu pred ruskou inváziou. Video: NATO

Zo zverejnenia tajných materiálov na internete je obvinený IT špecialista Vzdušných síl Národnej gardy USA, 21-ročný Jack Teixeira. Ide o najškodlivejší online únik vládnych dokumentov za posledné desaťročie. Minulý mesiac Teixeiru zatkli. Materiály zverejňoval v chatovacej skupine na platforme Discord niekoľko mesiacov. Neskôr sa objavili aj v iných sociálnych médiách.

Dokumenty obsahovali tiež informácie o stratách v radoch ruských a ukrajinských vojakov, ako aj o stratách techniky a zbraní, podrobnosti o prieskumných letoch NATO nad Čiernym morom a opisy toho, ako Američania sledovali blízkeho partnera, Ukrajinu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj