Rakety Hydra 70, munícia pre HIMARS-y aj protitankové zbrane Carl Gustav. USA pošlú Ukrajine pomoc za 300 miliónov dolárov

Spojené štáty posielajú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za približne 300 miliónov dolárov, vrátane obrovského množstva delostreleckých nábojov, rakiet vzduch-zem a inej munície, keďže sa blíži jarná ofenzíva Ukrajiny proti ruským silám. V utorok to uviedli nemenovaní americkí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

03.05.2023 10:03
HIMARS, cvičenie v Rumunsku Foto: ,
Raketa odpálená zo systému HIMARS počas cvičenia. Ilustračné foto.
debata (61)

V novom balíku pomoci sú neriadené rakety Hydra-70, ktoré sa odpaľujú z lietadla. Balík obsahuje aj nezverejnené množstvo rakiet pre salvové raketomety HIMARS, mínomety, strelivo pre húfnice, riadené strely a protitankové zbrane Carl Gustav.

Všetky tieto zbrane budú odobraté zo zásob amerického ministerstva obrany (Pentagónu), takže sa môžu rýchlo dostať na frontové línie.

VIDEO: Bez delostrelectva sa vojna nedá vyhrať. Poučilo sa aj NATO
Video
Ruská vojna proti Ukrajine ukázala, akú dôležitú úlohu hrá aj v moderných konfliktoch delostrelectvo. Mnohonárodná bojová skupina NATO v Litve nedávno uskutočnila nácviky ostrej streľby, aby otestovala svoju pripravenosť využívať delostrelecký systém Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) nemeckej armády. PzH 2000 je 155 mm samohybné delostrelecké delo schopné vystreliť niekoľko rán za minútu.

Tieto zásoby zbraní sú odosielané v čase, keď ukrajinskí predstavitelia hlásia, že sa pripravujú na protiofenzívu. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov dokonca tvrdí: „S prípravami sme už v cieľovej rovinke, keď môžeme povedať: ‚Áno, všetko je pripravené.‘“ Ukrajinskí predstavitelia vravia, že umiestňujú muníciu popri dlhých zásobovacích trasách.

USA v posledných mesiacoch odmietali presne povedať, aký materiál pošlú na Ukrajinu, ale najnovší balík sa podobá tým predchádzajúcim. Predstavitelia uviedli, že posielajú aj kamióny, ťahače, náhradné diely a ďalšie nástroje nutné na údržbu.

VIDEO: S čím dostrelia Ukrajinci ďalej? Rusi sa neschovajú
Video
Pentagon sa zaoberá ponukou spoločnosti Boeing vyrobiť pre ukrajinskú armádu nové rakety s dostrelom až 150 kilometrov odpaľované zo zeme. Systém je známy ako GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). V podstate ide o presné letecké bomby odpaľované na raketách. Ukrajinské jednotky momentálne disponujú americkými salvovými raketometmi HIMARS dostrelom asi 80 kilometrov. Pozrite si systém GLSDB na videu spoločností Saab a Boeing.

Toto je 37. balík zo zásob Pentagónu, ktorý ide na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie vo februári 2022, a celková vojenská pomoc Spojených štátov sa tým zvyšuje na približne 36 miliárd dolárov.

Predstavitelia vysvetlili, že tieto zbrane a ďalšie vybavenie pomôžu Ukrajine pripraviť sa na odklon od vlečúcej sa krvavej zimnej patovej situácie, keď prebiehali ťažké boje na východe Ukrajiny, predovšetkým okolo mesta Bachmut v Doneckej oblasti.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval, že Rusko naďalej sústreďuje svoje úsilie na útočné operácie na priemyselnom východe Ukrajiny, pričom útoky zameriava v oblasti miest Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine