Tínedžer útok v srbskej škole dôkladne plánoval, mal aj zoznam cieľov

Tínedžer, ktorý v stredu strieľal na základnej škole v srbskom hlavnom meste Belehrad, útok plánoval približne mesiac, uviedla srbská polícia. Pri streľbe zahynulo osem detí a školský strážnik, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

03.05.2023 10:25 , aktualizované: 15:29
Srbsko Belehrad Škola Streľba Foto: ,
Sanitky a policajti, ktorí blokujú ulicu v blízkosti školy v Belehrade v stredu 3. mája 2023. Tínedžer v stredu spustil streľbu v škole v centre srbskej metropoly.
debata (35)

Šéf belehradskej polície Veselin Milič spresnil, že strelec si urobil náčrty tried a spísal si aj zoznam detí, ktoré plánoval zlikvidovať. Polícia útočníka identifikovala ako 14-ročného Kostu Kecmanoviča.

K útoku došlo v štvrti Vračar v centre Belehradu na Základnej škole Vladislava Ribnikara, ktorú atentátnik navštevoval, uviedli srbské médiá.

Otec jednej zo žiačok uviedol, že strelec vstúpil do triedy jeho dcéry a vystrelil najprv na učiteľa a následne na spolužiakov. Deti sa snažili skryť sa pod lavice a podľa tamojších predstaviteľov sa väčšine z nich podarilo utiecť cez zadné dvere.

Policajti blokujú ulicu v blízkosti školy v...
Sanitky a policajti, ktorí blokujú ulicu v...
+6Policajti blokujú ulicu v blízkosti školy v...

Útočník pri streľbe použil podľa polície zbraň svojho otca. Srbské médiá uviedli, že po čine sám zavolal políciu, ktorá ho zadržala na školskom dvore.

Podľa výpovedí žiakov bol strelec „tichý chlapec“ s dobrými známkami. Zranenia utrpeli ďalší štyria žiaci a jeden učiteľ, ktorých hospitalizovali. Stav jednej žiačky a učiteľa je pritom podľa nemocničných zdrojov vážny. Ministerka zdravotníctva Danica Grujičičová na tlačovej konferencii uviedla, že žiačka má strelnú ranu na hlave a jej stav je kritický.

Vláda v tejto súvislosti vyhlásila v krajine trojdňový štátny smútok, ktorý bude v platnosti od 5. do 7. mája.

Sústrasť v súvislosti s tragickým incidentom vyjadril Srbsku aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, píše agentúra DPA. Borrell označil streľbu za „veľmi smutnú udalosť“.

Masové streľby sú v Srbsku a v regióne Balkánu veľmi zriedkavé, v školách sa za uplynulé roky neodohrala žiadna. K poslednej takejto streľbe došlo v dedine v strednej časti Srbska v roku 2013, keď vojnový veterán zastrelil 13 ľudí.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #streľba na škole