Nielen Rusi tlačia na zbrojovky. Brusel podporí výrobu munície a rakiet pre Kyjev

Európska komisia plánuje kvôli vojne na Ukrajine podporiť výrobu munície v členských krajinách Európskej únie čiastkou 500 miliónov eur zo spoločných fondov.

03.05.2023 12:45
Granát / Munícia / Foto: ,
debata (10)

Počíta s tým plán, ktorý v stredupredstavil eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. Investície by mali primárne slúžiť na naplnenie sľubu, ktorým sa európsky blok zaviazal dodať Kyjevu do budúcej jari milión kusov delostreleckej munície.

Cieľom je tak zrýchliť dodávky munície a rakiet pre Ukrajinu a pomôcť krajinám EÚ doplniť svoje vojenské zásoby.

Únia v rámci tohto záväzku v marci vyčlenila miliardu eur na kompenzácie pre štáty, ktoré pošlú Ukrajine muníciu z vlastných skladov. Druhá miliarda má byť určená na spoločné nákupy munície, na ktorých podrobnostiach sa však krajiny zatiaľ nedohodli a ich zástupcovia sa o to opäť pokúšajú dnes. Bretonov plán je tretím pilierom, ktorý má urýchliť nedostačujúcu výrobu munície v Európe.

„Čo sa týka obrany, náš priemysel musí teraz prejsť do režimu vojnovej ekonomiky,“ vyhlásil Breton, ktorý v minulých týždňoch rokoval o posilnení obrannej výroby v mnohých členských krajinách. Navrhnuté investície podľa neho budú stačiť na to, aby sa v Európe vyrábalo ročne milión kusov raketových striel, delostreleckých granátov a ďalšej munície. Aby nariadenie začalo platiť, musia ich najskôr schváliť členské štáty a Európsky parlament.

Navýšenie výroby má pomôcť k doplneniu zmenšujúcich sa zásob, ale najmä k ďalšej podpore Ukrajiny, ktorá plánuje dobyť späť územia okupované Ruskom. Podstatná časť navrhnutého balíka má podľa Bretona poslúžiť na podporu výroby munície v zbrojovkách, od ktorých ju budú krajiny kupovať v rámci spomínaných spoločných nákupov.

O tých v stredu rokujú únijní veľvyslanci. Zatiaľ čo väčšina krajín presadzuje, aby sa mohla munícia v záujme urýchlenia dodávok Kyjevu kupovať od výrobcov z celého sveta, Francúzsko chce túto možnosť obmedziť iba na európske firmy. Mnoho štátov pritom volá po zvýšení tempa dodávok, pretože Ukrajina zatiaľ zo sľúbeného milióna kusov za rok dostala rádovo desiatky tisíc.

Rusko Putin Šojgu Cvičenia Námorné priebeh UARUS Čítajte viac Rusi zvyšujú tempo a objem výroby zbraní. Šojgu sa slovu vojna vyhol
10 debata chyba
Viac na túto tému: #munícia #Európsky parlament