Kyjev sa pokúsil dronmi zabiť Putina priamo v Kremli, tvrdia Rusi. Zelenskyj to poprel

Ukrajina sa v noci na dnešok pokúsila o dronový útok na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta Vladimíra Putina, tvrdia ruské tlačové agentúry. Putin je v poriadku a pokračuje v obvyklej práci, píše agentúra TASS. Podľa agentúry RIA Novosti v Kremli v čase útoku nebol. Ukrajina spojitosť s údajným útokom na Kremeľ odmietla. Ruský exprezident Dmitrij Medvedev v reakcii vyzval na „fyzickú likvidáciu“ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

03.05.2023 13:55 , aktualizované: 23:01
Kremeľ, Moskva, Foto:
Na archívnej snímke z 28. apríla 2023 prázdne Červené námestie v Moskve pred nácvikom vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa víťazstva.
debata (564)

Tlačová služba prezidenta Ruskej federácie informovala v stredu o nočnom útoku dvoch bezpilotných lietadiel na Kremeľ. Ruská prezidentská administratíva uviedla, že útok považuje za naplánovanú teroristickú akciu a za pokus o atentát na Putina a že si vyhradzuje právo na odvetné kroky.

Na ruských sociálnych sieťach sa dnes šírili videá zobrazujúce dym stúpajúci nad Kremľom.

Ruské úrady v stredu začali vyšetrovanie údajného útoku dronmi na sídlo Putina ako terorizmus. Informuje o tom agentúra AFP. „Na základe pokynu predsedu Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexandra Bastrykina sa začalo trestné konanie podľa článku 205 Trestného zákona Ruskej federácie v súvislosti s pokusom kyjevského režimu o útok bezpilotnými lietadlami na kremeľskú rezidenciu prezidenta Ruska,“ uviedol vo vyhlásení výbor, ktorý sa zaoberá závažnými trestnými činmi.

VIDEO: Naď: Otázkou je, či si Rusi môžu dovoliť existenciu Putina.

Video

Ruské štátne médiá už skôr počas stredy informovali o incidentoch s dronmi na rôznych miestach Ruska. V Krasnodarskom kraji vypukol podľa TASS rozsiahly požiar v sklade s ropnými produktmi kvôli „pádu“ bezpilotného lietadla.

„Dve bezpilotné lietadlá mierili na Kremeľ. Vďaka krokom podniknutým armádnymi a tajnými službami a vďaka použitiu radarových a detekčných systémov boli prístroje vyradené z prevádzky,“ cituje TASS z vyhlásenia Kremľa.

Kyjev obvinenia odmieta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprel, že by Ukrajina poslala drony na moskovský Kremeľ. „Bojujeme na svojom území, neútočíme na Putina alebo Moskvu,“ povedal na tlačovej konferencii v Helsinkách podľa agentúry Reuters. Na otázku, prečo Rusko z nočného útoku obviňuje Ukrajinu, potom Zelenskyj odpovedal, že podľa neho musí Putin nejako motivovať ruských občanov, pretože mu v jeho agresii proti Ukrajine chýba víťazstvo.

Podobne sa už o niečo skôr vyjadril poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. „Ukrajina nemá nič do činenia s útokmi dronov na Kremeľ,“ uviedol. Ukrajina podľa jeho slov na Kremeľ neútočí, pretože to v prvom rade nevedie k riešeniu žiadnych vojenských cieľov. Útok na Kremeľ by bol podľa Podoľaka mimoriadne nevýhodný v spojitosti s prípravou na ukrajinskú protiofenzívu a vyprovokoval by Rusko k ešte radikálnejším či­nom.

Podoľak tiež podľa AFP naznačil, že tento útok bol zinscenovaný Moskvou. „Takéto zinscenované správy Ruska by mali byť posudzované výhradne ako pokus pripraviť informačné zázemie na rozsiahly teroristický útok na Ukrajinu,“ uviedol.

ukrajina Čítajte viac Príprava na porážku? Nepodceňujte protiofenzívu, radí Kremeľ propagandistom

Medvedev vyzval na likvidáciu Zelenského

Ruský exprezident Dmitrij Medvedev v reakcii na incident vyzval na „fyzickú likvidáciu“ ukrajinského prezidenta Zelenského. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry AFP a britských médií. „Po dnešnom teroristickom útoku nezostávajú iné možnosti než fyzická likvidácia Zelenského,“ napísal Medvedev na platforme Telegram. Podľa stanice Sky News tak zopakoval tvrdenia Moskvy, podľa ktorej bol incident s dronmi činom terorizmu.

Ako píše denník The Guardian, Medvedev, ktorý je podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie, je blízkym spojencom šéfa Kremľa Putina a ostrým kritikom Kyjeva.

Agentúra DPA citovala Medvedeva, podľa ktorého Zelenského „nebude treba na podpísanie kapitulácie Ukrajiny“. Dodal, že ani líder nacistického Nemecka Adolf Hitler počas druhej svetovej vojny žiadnu kapituláciu nepodpísal. Ako uviedol, určite sa nájde niekto iný, kto by Zelenského zastúpil.

Na Medvedevove vyhrážky reagoval na sociálnej sieti Twitter hovorca ukrajinského prezidenta Podoľak fínskym frazeologizmom „Prázdny sud narobí viac hluku“. Táto fráza je mienená ako urážka a v preklade znamená, že osoba s najmenšími vedomosťami hovorí najhlasnejšie, vysvetľuje Sky News.

Vladimir Putin Čítajte viac Má strach? Putinove rezidencie začali chrániť systémy protivzdušnej obrany

Predseda ruskej Štátnej dumy (dolnej komory parlamentu) Viačeslav Volodin vyzval na „zničenie kyjevského režimu“ po údajnom útoku dronmi na Kremeľ. „S režimom (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského nemožno rokovať. Budeme žiadať nasadenie zbraní schopných zastaviť a zničiť teroristický režim v Kyjeve,“ napísal Volodin na svojom účte v aplikácii Telegram.

Podľa Volodina je Zelenskyj, ktorý vydal rozkazy na uskutočnenie teroristických útokov, "na rovnakej úrovni ako ostatní medzinárodní teroristi“, pričom menoval al-Káidu, Džabhat an-Nusra a Islamský štát.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

Poslanec za okupovaný Krym Michail Šeremet sa pre ruské štátne médiá vyjadril, že Kremeľ by mal v reakcii na incident nariadiť raketový útok na sídlo ukrajinského prezidenta v Kyjeve.

Krátko po zverejnení správy o údajnom útoku starosta Moskvy Sergej Sobjanin vydal zákaz používania dronov na území hlavného mesta s výnimkou strojov, ktoré používajú úrady. Dôvod pre zákaz neuviedol, vyjadril sa však, že zabráni „nelegálnemu používaniu dronov, ktoré môžu brániť práci orgánov činných v trestnom konaní“.

Obdobné správy o útokoch dronmi prichádzali z Ruska aj v minulých dňoch – ruská správa polostrova Krym napríklad v sobotu informovala o požiari zásobníka paliva v prístave Sevastopoľ. Ukrajina sa ako obvykle k žiadnemu z útokov neprihlásila, ale ich nárast prichádza v čase, keď Kyjev tvrdí, že dokončil prípravy na protiofenzívu.

Biely dom nevie potvrdiť pravosť informácii

Biely dom si je vedomý toho, že Rusko obvinilo Ukrajinu z pokusu o atentát na Putina, obvinenie ale nemôže potvrdiť. Povedala to dnes hovorkyňa amerického prezidenta Joea Bidena Karine Jean-Pierreová. Na otázku novinárov, či mohlo ísť o ruskú operáciu pod falošnou vlajkou, odpovedala, že na takéto závery je príliš skoro, ale „Rusko sa takýchto vecí historicky dopúšťalo“.

Predtým dnes americký minister zahraničia Antony Blinken v súvislosti s ruským tvrdením o pokuse o atentát na Putina podotkol, že čokoľvek, čo vychádza z Kremľa, treba brať s veľkou rezervou.

Spravodajský web televízie CNN dnes večer napísal, že podľa jeho analýzy dva drony skutočne leteli nad Kremľom, ale nie sú žiadne dôkazy o ukrajinskom zapojení. CNN analyzovala videá od ruskej štátnej televízie TVC, ktorá podľa časov zobrazených na hodinách neďalekej Spasskej veže ukazujú, že v rozpätí niekoľkých minút prileteli dva rôzne drony z rôznych smerov. Prvý dron bol nad Kremľom videný o 2:27 miestneho času (3:27 SELČ). Explodoval nad Senátnym palácom, načo na jeho streche vypukol požiar. Druhý dron bol zaznamenaný o 2:43 (3:43 SELČ) a jeho úlomky dopadli na pozemok Kremľa. Kým prvý dron spôsobil požiar v hornej časti kopule, druhý dron zrejme explodoval vo vzduchu.

Vladimir Putin Čítajte viac Hovorca Peskov: Putin nemá dvojníkov, je však 'megaaktívny'
564 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #dron #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj