V Sudáne pokračujú letecké útoky, OSN požaduje zabezpečenie bezpečnej prepravy zásob

Sudánska metropola Chartúm dnes bola ďalej terčom leteckých útokov. S odvolaním sa na miestnych obyvateľov o tom informovala agentúra Reuters. Podľa očitého svedka, ktorý hovoril so stanicou BBC, ale strety sudánskej armády a polovojenských Jednotiek rýchlej podpory (RSF) v niektorých štvrtiach hlavného mesta prakticky ustali. Miestne médiá uviedli, že boje pokračujú v okolí prezidentského paláca. OSN nalieha na zabezpečenie bezpečnej prepravy personálu a zásob.

03.05.2023 15:17
Sudán Foto:
Dym zapĺňa oblohu v Chartúme v Sudáne, neďaleko Medzinárodnej nemocnice v Dauhe. 21. apríla 2023
debata (4)

Sudánska armáda vedená Abdal Fattáhom Burhánom a milícia RSF, na čele ktorých stojí Muhammad Hamdan Dagalo, spolu v Sudáne súperí o moc od 15. apríla. O život za ten čas prišlo vyše 500 ľudí a ďalších viac ako 4000 ich bolo zranených.

„Aj naďalej budeme požadovať dohody a dojednania umožňujúce pohyb personálu a zásob,“ uviedol šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martin Griffiths. Reagoval tak na vyrabovanie šiestich vozidiel s humanitárnou pomocou, ktoré smerovali do Dárfúru na západe krajiny. Rabovanie sa odohralo napriek uisteniu o bezpečnosti trasy. „Je to veľmi nestabilné prostredie, preto potrebujeme tieto záväzky,“ dodal Griffiths, ktorý je na návšteve sudánskeho prístavného mesta Port Súdán.

Sudán chartúm Čítajte viac Bojujúce strany v Sudáne sa dohodli na predĺžení prímeria

Od humanitárnej pomoci je aktuálne podľa agentúry Reuters v Sudáne závislá tretina obyvateľov. Situácia je vyhrotená najmä v Chartúme, kde dochádzajú zásoby potravín, paliva a vody, až na výnimky nefungujú nemocnice ani ďalšie služby.

Doručenie zásob potravín a pomoci bude podľa dnešného vyhlásenia Svetového potravinového programu (WFP) závisieť od dodržiavania prímeria. „Operáciu by mohlo zmariť rabovanie tisícov ton potravín zo skladov v západnom Dárfúre,“ uviedla hovorkyňa WFP Leni Kinzliová. Už pred začiatkom konfliktu čelila zhruba štvrtina z 45 miliónov sudánskych obyvateľov hladu. WFP operácie v krajine prerušil po tom, ako boli v dôsledku bojov zavraždení traja jeho pracovníci.

sudán Čítajte viac Situácia eskaluje. V Sudáne ostreľujú už aj evakuačné lietadlá

Mnoho obyvateľov metropoly a okolitých miest sa podľa agentúry Reuters cíti nútených sa prikloniť k jednej z frakcií. „Keď počujem letecké útoky (armády), cítim sa bezpečne, pretože aspoň viem, že mi RSF neprídu do domu,“ uviedla jedna obyvateľka Ummdurmánu, ktorý od Chartúmu oddeľuje rieka Nil.

Konflikt podľa utorkového oznámenia predstaviteľov OSN prinútil viac ako 100-tisíc ľudí utiecť do susedných krajín a ďalších viac ako 334-tisíc Sudáncov utieklo zo svojich domovov, zostalo ale vo vlasti. Podľa odhadu OSN z krajiny v dôsledku bojov ujde do susedných štátov 800-tisíc ľudí.

Od štvrtka má v krajine začať platiť sedemdňové prímerie. Predchádzajúci opakovane vyhlásený pokoj zbraní však obe strany porušovali.

Sudan Čítajte viac Napriek platnému prímeriu sa v Sudáne bojuje, hlásia paľbu z ťažkých zbraní
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #sudánska kríza