Príprava na porážku? Nepodceňujte protiofenzívu, radí Kremeľ propagandistom

"Ak Ukrajina uspeje a získa územia, ich strata bude pochopiteľná," vysvetlil zdroj z Kremľa, prečo médiá nemajú upokojovať verejnosť rečami o údajnej nepripravenosti protivníka na ohlásenú protiofenzívu.

03.05.2023 19:00
ukrajina Foto: ,
Cvičenie tankov ukrajinskej armády na vojenskej základni v Záporožskej oblasti pred chystanou protiofenzívou.
debata (115)

Ukrajinský protiútok napäto očakávajú nielen vojaci na oboch stranách frontu, ale aj ruská propaganda. Kremeľská administratíva pripravila pre ňou kontrolované médiá manuál s inštrukciami, ako správne informovať o nadchádzajúcom vývoji. Podľa rádia Echo, ktoré vysiela z exilu cez internet, novinárom štátna moc prakticky zakázala hovoriť o slabosti ukrajinských ozbrojených síl.

VIDEO: Pechota sa pripravuje na ofenzívu. Česi cvičia Ukrajincov do boja s Rusmi

Video
Vo výcvikovom priestore Libavá v Česku ukrajinskí vojaci absolvujú intenzívny štvortýždňový výcvikový kurz mechanizovanej pechoty pod dohľadom inštruktorov 72. mechanizovaného práporu českej armády. Česko sa pripojilo k ďalším spojencom v NATO, ktorí cvičia vojakov z Ukrajinských ozbrojených síl, ktorí bránia svoju krajinu pred ruskou inváziou. Video: NATO

Ako prvý o nových pokynoch Kremľa pred ukrajinskou protiofenzívou informoval exilový ruský portál Meduza. Podľa jeho kremeľských zdrojov manuál usmerňuje štátne médiá, aby Rusov neupokojovali tvrdením, že Ukrajina na masívny útok nie je pripravená.

Margarita Simonian Čítajte viac Náš zisk je ako dve Slovenská. Kremeľ radí propagandistom, ako bilancovať rok

Naopak, od propagandistov sa vyžaduje, aby „neznižovali očakávania“ súvisiace s ohlásenou protiofenzívou a zdôrazňovali, že krajiny NATO zásobujú Ukrajinu zbraňami a všemožne ju podporujú. Prezidentská administratíva podľa zdrojov Meduzy dúfa, že s týmto prístupom bude pre obyvateľstvo jednoduchšie akceptovať prípadnú porážku Ruska.

„Ak Ukrajina s pomocou zbraní z USA a Európy dosiahne nejaké úspechy a obsadí územia, ich strata bude pochopiteľná: celý Západ sústredil na front obrovské úsilie, ale jeho úspechy – v porovnaní s týmto úsilím – sú veľmi skromné,“ vysvetlil zdroj Meduzy, prečo Kremeľ od propagandistov očakáva, že zdôraznia rozdiel medzi vynaloženými prostriedkami a konečným výsledkom s tým, že ruská armáda to celkovo „zvládla“.

Ak protiofenzíva zlyhá, občania budú informovaní, že napriek prevahe protivníka ruská „armáda obratne odrazila silný útok,“ a cena tohto víťazstva sa dramaticky zvýši, dodávajú zdroje. So scenárom totálnej porážky Ruska, keď by Moskva prišla o všetko, sa v kremeľskej príručke podľa Meduzy nepočíta.

Kremeľ, Moskva, Čítajte aj Kyjev sa pokúsil dronmi zabiť Putina priamo v Kremli, tvrdia Rusi. Zelenskyj to poprel

Zatajiť dotovanie anektovaných území

Metodika kremeľskej administratívy tiež odporúča „nešliapať na plynový pedál s informáciami o výške finančných prostriedkov“, ktoré sa posielajú z ruského rozpočtu na obnovu infraštruktúry na okupovaných a anektovaných ukrajinských územiach.

Nie je s určitosťou známe, koľko na to Ruská federácia vynakladá. Suma podľa Meduzy pravdepodobne presiahla jeden bilión rubľov (11 miliárd eur); pričom rozpočtový deficit už v prvom štvrťroku 2023 dosiahol 2,4 bilióna rubľov (27 miliárd eur). Kremeľ sa obáva, že takáto informácia mnohých nepoteší.

„Je jasné, že budú problémy (s ekonomikou), a je jasné prečo. Výdavky na ‚špeciálnu operáciu‘ nepustia. Predovšetkým sa znížia výdavky na infraštruktúru: ukáže sa, že sa rekonštruujú nové regióny, zatiaľ čo staré nie. Reakcia (obyvateľov ruských regiónov) bude jasná: vzali nám to. Je lepšie neukazovať v konkrétnych sumách, koľko nám zobrali. To sa už stalo v prípade Krymu,“ vysvetlil zdroj z prostredia prezidentskej administratívy.

Jeho slová potvrdzujú aj údaje interného prieskumu verejnej mienky Centra Levada z roku 2017. V tom čase značná časť respondentov (41 percent) uviedla, že rozpočtové investície na anektovanom Kryme sa realizujú za cenu zníženia výdavkov na vzdelávanie, zdravotníctvo, vedu, indexáciu miezd a dôchodkov.

VIDEO: Drsný život v Mariupole. Aj o humanitnú pomoc treba zabojovať
Video
Zábery zo sociálnych sietí ukazujú podmienky, v akých dostávajú obyvatelia Rusmi okupovaného Mariupoľu humanitárnu pomoc.

Viac ako polovica (55 percent) tých, čo takto odpovedali, sa domnievala, že úrady financovaním Krymu na úkor sociálnych výdavkov v ruských regiónoch konajú nesprávne. Navyše, podľa prieskumov štátnej agentúry VCIOM v tom istom roku bolo 84 percent Rusov proti dodatočnému financovaniu Krymu.

Namiesto zdôrazňovania výdavkov na okupované a anektované ukrajinské oblasti majú propagandisti hovoriť o tom, ako sa v Rusku riešia problémy, ako sa opravujú školy, škôlky a nemocnice. "Súdiac podľa manuálu, Kremeľ je presvedčený, že takéto príbehy budú mať verejný súhlas,“ píše Meduza.

Pritlmiť oslavy 9. mája

Ďalšou „nežiaducou témou“ pre propagandu sa nečakane stali nácviky vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa víťazstva, ktorý Rusi oslavujú 9. mája. Vo viacerých regiónoch Ruska sa už „z bezpečnostných dôvodov“ rozhodli slávnostné vojenské prehliadky zrušiť.

V Moskve a ďalších mestách sa navyše nebude konať ani tradičný sprievod Nesmrteľného pluku. Jeho účastníci v minulosti ulicami ruských miest pochodovali s portrétmi svojich príbuzných, účastníkov Veľkej vlasteneckej vojny. Úrady sa podľa viacerých exilových analytikov obávali, že tento rok by mohli niesť aj fotografie svojich synov, otcov a bratov, ktorí padli počas terajšej invázie na Ukrajine a zbytočne by tak upozornili na výšku ruských strát.

„Jeden z politických technológov spolupracujúci s vládou naznačil, že to nie je len preto, že úrady nedokážu zaistiť bezpečnosť podujatí – s najväčšou pravdepodobnosťou sa v roku 2023 do sprievodu zapojí menej techniky ako v predchádzajúcich rokoch a technika, ktorá sa dostane na námestia, bude väčšinou stará,“ píše Meduza s tým, že moderná vojenská technika je momentálne potrebná na fronte.

Vodič, Ukrajina, pomoc, elektrická energie Čítajte aj Energetici vyslali osem kamiónov s technikou na Ukrajinu. Cieľ výpravy držia v utajení

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremeľ #propaganda #manuál #vojna na Ukrajine #protiofenzíva