Maďarský parlament schválil justičné reformy požadované eurokomisiou

Poslanci maďarského parlamentu v stredu schválili balík zákonov reformy súdnictva, na ktorých sa maďarská vláda dohodla s Európskou komisiou s cieľom získania prostriedkov z kohézneho fondu Európskej únie a z fondu obnovy. S odvolaním sa na server 444.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

03.05.2023 17:20
debata (1)

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová podľa spravodajského webu Euronews v Bruseli povedala, že balík zákonov schválený v stredu maďarským parlamentom obsahuje iba štyri míľniky z určených 27, ktoré treba splniť. „V zmysle dohody môže Orbánova vláda poslať prvú žiadosť o platbu iba vtedy, keď budú splnené všetky podmienky,“ dodala eurokomisárka.

Podľa informácií Euronews je ťažké predpovedať, kedy bude môcť Maďarsko čerpať eurofondy, pretože plnenie ostatných podmienok napreduje iba veľmi pomaly.

Štyri podmienky súvisiace s justíciou sú jedným z prvkov blokovania eurofondov Maďarsku vo výške 12,7 miliardy z rámca sedemročného rozpočtu v celkovej výške 22 miliárd eur. Z tohto rozpočtu bolo zablokovaných 6,3 miliardy eur kvôli problémom s korupciou a približne 2,5 miliardy eur kvôli zaobchádzaniu s utečencami a LGBTQ komunitou, ako aj pre porušovanie akademickej slobody. Ďalšie pozastavené zdroje určené pre Maďarsko sa týkajú 5,8 miliárd eur z fondu obnovy. Podmienky ich čerpania boli určené v rámci právneho konania voči Maďarsku pre nedodržiavanie princípov právneho štátu, píše server hvg.hu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia