Ústavný súd vo Francúzsku zamietol druhú sťažnosť proti dôchodkovej reforme

Odporcovia kontroverznej dôchodkovej reformy francúzskeho prezidenta Emmanuella Macrona neuspeli ani s druhým pokusom o jej zablokovanie. Ústavný súd v Paríži v stredu zamietol aj druhú žiadosť opozície, ktorá chcela dosiahnuť vypísanie referenda s cieľom zastropovať zákonný vek odchodu do dôchodku na 62 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

03.05.2023 21:30
Francúzsko dôchodky reforma ústavná rada Foto: ,
Na archívnej snímke z 12. apríla 2023 budova Ústavnej rady v Paríži.
debata

Prvú sťažnosť zamietol súd ako neprípustnú už v polovici apríla. Opozícia ani odbory teraz už nemajú veľké vyhliadky na zablokovanie reformy.

Na základe Macronovej reformy, ktorá medzitým nadobudla účinnosť, sa vek odchodu do dôchodku od 1. septembra postupne zvýši na 64 rokov.

Protesty proti tomuto plánu naďalej pokračujú. Naposledy sa konali masové demonštrácie 1. mája. A na 6. júna odbory opäť zvolávajú demonštrácie.

francúzsko, protest, paríž, násilie Čítajte viac Delobuchy, plamene aj násilie. Desaťtisíce Francúzov opäť protestovali proti dôchodkovej reforme Macron Čítajte rozhovor Je Macron naivný voči Číne a dláždi extrémistom cestu k moci?
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #dôchodková reforma