Objednal si útok na Putina sám Putin? ISW: Chce tak zmobilizovať domáce publikum

Niekoľko ukazovateľov naznačuje, že dronový útok na Kremeľ vykonaný v noci na stredu bol riadený zvnútra a účelovo zinscenovaný Ruskom, píše vo svojej najnovšej správe Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW). Rusko okamžite po útoku obvinilo Ukrajinu.

04.05.2023 08:01
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (177)

Podľa ISW je ale veľmi nepravdepodobné, že by sa dvom dronom podarilo takto preniknúť moskovskou protivzdušnou obranou.

Ruské úrady podľa ISW nedávno urobili hneď niekoľko krokov na to, aby posilnili ruskú protivzdušnú obranu, vrátane obrany ruskej metropoly. „Je preto krajne nepravdepodobné, že by dva drony mohli preniknúť niekoľkými vrstvami protivzdušnej obrany, a potom vybuchnúť alebo byť zostrelené priamo nad srdcom Kremľa tak, že všetko bude pôsobivo zachytené na kamere,“ píše sa v analýze.

VIDEO: Výbuchy, skaza, smrť – ale Bachmut držíme, odkazujú Ukrajinci
Video

Rusko z nočného útoku na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta ihneď obvinilo Ukrajinu. Ako vtedy uviedla ruská agentúra TASS, prezident Vladimír Putin je v poriadku a pokračuje v obvyklej práci. Podľa agentúry RIA Novosti v Kremli v čase útoku nebol. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následne poprel, že jeho krajina na Kremeľ zaútočila.

Kremeľ, Moskva, Čítajte viac Kyjev sa pokúsil dronmi zabiť Putina priamo v Kremli, tvrdia Rusi. Zelenskyj to poprel

„Rusko pravdepodobne zinscenovalo tento útok v snahe preniesť vojnu domov pre ruské domáce publikum,“ teda aby si ruskí obyvatelia uvedomili, že vojna je skutočná a prítomná, poznamenal aj americký inštitút. Túto verziu udalostí by mohol naznačiť aj fakt, že všetko sa stalo len pár dní pred ruskými oslavami konca druhej svetovej vojny 9. mája, kedy sa uskutoční na moskovskom Červenom námestí vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastní aj Putin.

Dronový útok ihneď využili aj ruskí nacionalistickí blogeri a vyzvali k ďalšiemu vystupňovaniu vojny, hoci na to Rusko v súčasnosti nemá vojenské kapacity, napísal tiež inštitút ISW.

177 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine