Pri požiari unimobuniek v Brne zomrelo najmenej osem ľudí

Najmenej osem obetí si vyžiadal požiar, ktorý vypukol v noci na štvrtok v Brne. TASR informuje na základe vyjadrenia hasičov na sociálnej sieti.

04.05.2023 10:05 , aktualizované: 13:15
požiar brno česko hasiči Foto:
Zhorené unimobunky v Brne.
debata

„Od noci zasahujeme pri požiari unimobuniek na Plotnej (ulici),“ napísal vo štvrtok ráno Hasičský záchranný zbor (HZS) Juhomoravského kra­ja.

„Zásah bol ukončený okolo siedmej hodiny,“ povedal pre portál TV Nova hovorca hasičov Jaroslav Mikoška. Uviedol, že v objekte našli osem tiel. „Je to asi najtragickejší zásah na južnej Morave za posledných minimálne 15 rokov,“ dodal.

Na mieste zasahovali tri hasičské jednotky. Príčina požiaru a výška škody je predmetom vyšetrovania.

Mikoška spresnil, že požiar bol nahlásený v noci krátko pred 2.30. Objekt dvanástich prepojených unimobuniek bol podľa jeho slov dlhodobo opustený. Je preto pravdepodobné, že obeťami boli bezdomovci.

Obete požiaru vnikli do objektu neoprávnene

Do objektu, kde v noci na štvrtok v Brne vypukol požiar, vnikli jeho obete neoprávnene. Oznámila to vo štvrtok na sociálnych sieťach česká polícia.

„Podľa predbežných výsledkov obhliadky vnikli ľudia do objektu určeného na demoláciu neoprávnene. Po vzniku požiaru už zo silne zadymeného priestoru nenašli cestu von. Podľa majiteľov bol objekt včera popoludní prázdny. Osoby bez domova ho využívali na prespanie,“ uviedla polícia na Twitteri.

Čaputová do ČR zaslala sústrastný telegram

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok ráno zaslala sústrastný telegram prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi v súvislosti s tragickým požiarom v Brne, ktorý si vyžiadal obete na životoch. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„V mene občanov Slovenskej republiky v ňom vyjadrila úprimnú sústrasť občanom Českej republiky, najmä blízkym obetí,“ priblížil hovorca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #požiar #bezdomovci