Keby bol Trump prezidentom, žiadna vojna na Ukrajine by podľa Orbána nebola

Keby bol Donald Trump dnes americkým prezidentom, nebola by žiadna vojna na Ukrajine ani v Európe, vyhlásil vo štvrtok maďarský premiér Viktor Orbán.

04.05.2023 12:50 , aktualizované: 14:04
Fínsko, Donald Trump, Vladimir Putin, Summit Foto: ,
Bývalý americký prezident Donald Trump s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na summite v Helsinkách v júli 2018. Aj vtedy bola jednou z tém rokovania situácia na Ukrajine
debata (28)

„Vráťte sa, pán prezident, urobte Ameriku opäť skvelou a prineste nám mier,“ povedal v prejave predseda maďarskej vlády, ktorý opätovne zdôraznil význam národa a potrebu chrániť ho pred „globálnou progresívnou elitou“. Šéf maďarskej vlády to uviedol na konferencii organizovanej americkým konzervatívnym spolkom CPAC.

Orbán vo svojom prejave hovoril aj o migrácii, kde zastáva veľmi tvrdú líniu, ako aj o otázkach rodu a sexuality. „Postavili sme plot a chránili našu krajinu,“ vyhlásil maďarský premiér v súvislosti s migračnou krízou.

Video
Putin? Trumpovi nebolo všetko jedno, tvrdí slovenský exminister

V tejto súvislosti Orbán opäť kritizoval amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého mimovládne organizácie podľa neho pomáhajú migrantom pri ceste do Európy. „Nie migráciu, nie rodu, nie vojne,“ spomenul Orbán podľa neho dôležité heslá a vyzdvihol dôležitosť národa.

Práve proti „rodovej ideológii“ alebo „LGBT ideológii“ maďarská vláda v posledných rokoch aktívne vystupuje. V roku 2021 napríklad tamojší parlament, ovládaný Orbánovou konzervatívnou stranou Fidesz, schválil zákon, ktorý znemožňuje okrem iného osvetu v školách týkajúcu sa sexuálnych menšín.

Konferencia potrvá dva dni, dnes na nej vystúpil s prejavom aj gruzínsky premiér Irakli Garibašvili, videsprávu účastníkom zaslal dnes už bývalý moderátor Fox News Tucker Carlson. Pozvanie prijali aj bývalý český prezident Václav Klaus či slovinský expremiér Janez Janša.

Tucker Carlson Čítajte viac Najpopulárnejšia osobnosť Fox News, Tucker Carlson, opúšťa televíziu

Konferencie sa zúčastňujú európski a americkí politici a ich priaznivci a vyznávači konzervatívnych a nacionalistických hodnôt. Ako bolo vidieť na videozáberoch zo stretnutia, jeden z návštevníkov mal napríklad tričko s fotografiou Donalda Trumpa a Viktora Orbána a nápisom Peacemakers (Mierotvorcovia).

Tohtoročné stretnutie v Budapešti je už druhým ročníkom európskej varianty konzervatívnej konferencie CPAC (Conservative Political Action Conference), prvýkrát sa konzervatívna platforma v tejto podobe stretla v roku 1974. Konferenciu organizuje vplyvný Americký konzervatívny zväz (ACU).

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Donald Trump #vojna na Ukrajine