Na oslavách v Moskve ľudia zrejme uvidia menej techniky. Zo zahraničia dorazí iba jeden prezident

Vyše 20 ruských miest tento rok zrušilo sprievody pri príležitosti osláv 9. mája, kedy si Rusko pripomína porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. Niektoré mestá uviedli, že slávnostné udalosti zrušili z "bezpečnostných dôvodov".

04.05.2023 14:50
Deň víťazstva / Vojenská prehliadka / Foto: ,
Skúška vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa víťazstva v Petrohrade, 7. mája 2022
debata (74)

Vedenie ďalších oznámilo, že ohňostroje by mohli rozrušiť vojakov a že peniaze je vhodnejšie vynaložiť na takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu, ako Rusko nazýva svoju inváziu na Ukrajinu. Upozornil na to ruský server Vjorstka.

Oslavy s vojenskou prehliadkou naopak plánuje aj tento rok usporiadať Moskva. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zdôraznil, že na pláne nič nemení ani stredajší dronový incident, ktorý Moskva označuje za pokus o útok na Kremeľ a z ktorého viní Ukrajinu.

Kremeľ, Moskva, Čítajte viac Kyjev sa pokúsil dronmi zabiť Putina priamo v Kremli, tvrdia Rusi. Zelenskyj to poprel

Portál Meduza s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísal, že na prehliadke na Červenom námestí bude ale pravdepodobne vidieť menšie množstvo armádnej techniky ako v minulých rokoch.

Navyše budú zrejme ukázané staré stroje, pretože tie moderné potrebuje mať Rusko na fronte. Jedinou zahraničnou hlavou štátu, ktorá má do Moskvy na oslavy pricestovať, je prezident Kirgizska Sadyr Žaparov.

VIDEO: Krysy, sirény, tma. Ukrajinci ‚ukázali‘ Moskvu v roku 2023.

Video
Krysy, sirény, tma. Ukrajinci 'ukázali' Moskvu v roku 2023

Z bezpečnostných dôvodov sprievod zrušili mestá Kaluga, Riazaň, Orjol alebo Saratov. Vedenie Pskova uviedlo, že organizovanie osláv nepovažuje za vhodné z „morálneho a etického“ hľadiska.

Gubernátor Pskovskej oblasti Michail Vedernikov k tomu povedal, že do regiónu prichádza na rehabilitáciu mnoho vojakov, ktorí zvuk ohňostrojov „vnímajú úplne inak“. Vedenie Belgorodu, mesta neďaleko hraníc s Ukrajinou, potom oznámilo, že nechce „nepriateľa provokovať veľkým nahromadením techniky a vojakov“.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #oslavy