Rusi po útoku dronov na Kremeľ testovali taktický jadrový úder

Bezpečnostná rada Ruska pod vedením prezidenta Vladimira Putina v piatok prerokuje, aká má byť odveta za ponižujúci útok bezpilotných lietadiel na Kremeľ.

05.05.2023 08:47
Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Foto:
Ruské rakety systému Iskander.
debata (99)

Stredajší nočný incident Moskva označila za pokus o atentát na Putina, podľa Kyjeva išlo o zinscenovanú provokáciu.

VIDEO: Americké jadrové cvičenie Global Thunder

Video
Strategické veliteľstvo USA začalo cvičenie jadrového velenia a riadenia Global Thunder 23 (Globálny hrom 23). Zistite o ňom viac vo videu US Air Force a pozrite si zábery bombardérov B-52 Stratofortress z predchádzajúcich cvičení.

Volanie po pomste

Viacerí ruskí predstavitelia žiadajú zdrvujúcu pomstu. Armáda podľa spravodajského portálu Moscow Times demonštratívne nacvičila použitie taktických jadrových zbraní.

VIDEO: Odpálenie rakety z ruského systému Iskander na ukrajinské pozície

Video
Ruské ministerstvo obrany ukázalo video zo štartu rakety operačno-taktického komplexu Iskander.

V Kaliningradskej oblasti sa po útoku dronov na Kremeľ uskutočnili cvičenia komplexov Iskander. Iskandery schopné odpaľovať okrídlené aj balistické rakety, vrátane tých s jadrovou hlavicou, „uskutočnili elektronické samostatné a skupinové odpálenie“, informovala tlačová služba Západného vojenského okruhu.

Terčami boli ciele imitujúce odpaľovacie zariadenia, letiská, zoskupenia vojenskej techniky a veliteľské stanovištia fiktívneho nepriateľa.

Príslušníci raketových vojsk „uskutočnili skrytý presun“ do pozičnej oblasti a vzápätí precvičili odsun Iskanderov pred možným odvetným úderom, ktorý by podľa priebehu testu mohol byť jadrový.

VIDEO: Ruské rakety systému Iskander nasadené v bojoch na Ukrajine

Video
Rusko používá balistické rakety krátkého doletu zo systému Iskander aj v bojoch na Ukrajine. Na videu ruského ministerstva obrany je operačno-taktický raketový systém Iskander v akcii počas vojny na Ukrajine.

Po odpaloch si Baltská flotila „precvičila akcie v podmienkach radiačného a chemického zamorenia terénu“, uviedlo ministerstvo obrany.

Do manévrov sa zapojilo asi sto vojakov a 20 jednotiek vojenskej a špeciálnej techniky.

Po útoku bezpilotných lietadiel, ktorý Moskva označila za „teroristický“, Kremeľ pohrozil „odvetnými opatreniami“. Predseda Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, Viačeslav Volodin sa dožadoval „použitia zbraní, ktoré môžu zastaviť a zničiť kyjevský teroristický režim“ a poslanec Oleg Morozov vyzval na úder, ktorý by „smrteľne potrestal“ nepriateľa.

Prigožin: Vyzeráme ako klauni

Jevgenij Prigožin, zakladateľ Vagnerovej žoldnierskej armády, sa vyslovil proti použitiu jadrových zbraní v reakcii na útok bezpilotného lietadla. „Vyzeráme ako klauni, ktorí sa vyhrážajú jadrovou bombou v odvete za detský dron,“ povedal Prigožin.

Za nasadenie taktických jadrových zbraní sa však prihovára niekdajší vicepremiér a bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin, ktorý na okupovaných územiach východnej Ukrajiny pôsobí ako vojenský poradca. Rogozin to navrhuje v súvislosti s chystanou ukrajinskou protiofenzívou. „Iná možnosť neexistuje,“ vyhlásil o nasadení jadrových zbraní v prípade úspešnej ukrajinskej ofenzívy. „Podľa našej doktríny máme plné právo použiť taktické jadrové zbrane,“ dodal.

Hovorca prezidenta Dmitrij Peskov zdôraznil, že reč môže byť len o „premyslených“ krokoch, ktoré sú v záujme krajiny. Dodal, že rozhodnutie o útoku na prezidentskú rezidenciu v Kremli padlo v USA a Ukrajina je len jeho vykonávateľom.

Spojené štáty sa domnievajú, že napriek rinčaniu jadrovými zbraňami je pravdepodobnosť, že Rusko použije jadrové zbrane, v skutočnosti „extrémne nízka“. Povedala to riaditeľka národnej spravodajskej služby Avril Hainesová na vypočutí v Kongrese.

Dosah Iskanderov je maximále 500 km. To im umožní z Kaliningradskej oblasti pokryť západnú Ukrajinu, Poľsko, všetky pobaltské krajiny až po Estónsko, dosiahnuť Švédsko a východné Nemecko vrátane Berlína.

Spojené štáty sa však domnievajú, že jedna z rakiet komplexu – 9M729 – je schopná letieť oveľa ďalej a ohroziť krajiny západnej Európy. Preto Washington v roku 2019 odstúpil od Zmluva o likvidácií rakiet stredného a krátkeho doletu z roku 1987.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Iskander #dron #vojna na Ukrajine #jadrová bomba