WHO odvolala globálny stav núdze pre COVID-19

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok odvolala globálny stav núdze v súvislosti s ochorením COVID-19. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

05.05.2023 15:39 , aktualizované: 15:47
čína, covid Foto:
Vodič rikše a pasažieri sa chránia ochrannými rúškami voči koronavírusu počas okružnej jazdy okolo jazera Chou-chaj v Pekingu 23. augusta 2022.
debata (6)

WHO zároveň upozornila, že pandémia sa ešte neskončila, pričom poukázala na nedávny nárast počtu nových prípadov v juhovýchodnej Ázii a na Blízkom východe. Ako dodala, celosvetovo na covid alebo s covidom naďalej každý týždeň zomierajú tisícky ľudí.

„Vyhlasujem koniec globálneho stavu núdze pre COVID-19 a robím to s veľkou nádejou,“ uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa neho to neznamená, že COVID-19 už nepredstavuje vo svete hrozbu.

Situáciu s covidom označila WHO za krízu medzinárodného rozsahu po prvý raz 30. januára 2020. Vtedy toto ochorenie ešte nemalo pomenovanie COVID-19 a mimo Číny sa v podstate nerozšírilo. Za niečo viac než tri roky zaznamenali vo svete trištvrte miliardy prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a najmenej sedem miliónov obetí. Najmenej jednou dávkou vakcíny proti covidu zaočkovali celosvetovo päť miliárd ľudí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19